Osteoporoza u mężczyzn
01.06.2015
Shobha S. Rao
Profesor medycyny rodzinnej i społeczności lokalnych, University of Texas Southwestern Family Medicine Residency Program, Dallas, Teksas, Stany Zjednoczone
Nitin Budhwar
Profesor medycyny rodzinnej i społeczności lokalnych, University of Texas Southwestern Family Medicine Residency Program, Dallas, Teksas, Stany Zjednoczone
Ambreen Ashfaque
Rezydentka, University of Texas Southwestern Family Medicine Residency Program, Dallas, Teksas, Stany Zjednoczone
Wybrane treści dla pacjenta
-
Osteoporoza u chorych na POChP
Osteoporoza to choroba kości, charakteryzująca się zmniejszoną gęstością mineralną kości oraz pogorszoną jakością ich budowy. Zmiany te zwiększają podatność kości na złamania, które mogą występować nawet przy mało nasilonych urazach.
-
Dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej
Jakie są dobrze przyswajalne źródła wapnia i magnezu w diecie wegańskiej?
-
Złamanie szyjki kości udowej
Złamanie szyjki kości udowej dotyczy okolicy leżącej w bezpośredniej bliskości stawu biodrowego. Do tego typu złamań dochodzi w następstwie upadku na okolicę biodra.
-
Dieta w osteoporozie
Składniki diety istotne w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy.
-
Złamania patologiczne
Zazwyczaj patologiczne złamania powstają podczas wykonywania zwykłych czynności, z użyciem niewielkiej siły. Przyczyną jest osłabienie kości w przebiegającym procesie chorobowym.
-
Osteoporoza
Osteoporoza jest chorobą szkieletu prowadzącą do złamań kości, które mogą wystąpić nawet po niewielkim urazie. Nadmierna podatność kości na uszkodzenie w osteoporozie wynika ze zmniejszenia gęstości mineralnej kości i zaburzenia jej struktury i jakości.
-
Wapń w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki
Badania naukowe wskazują, że u osób na dietach wegetariańskich nieograniczających spożycia nabiału dostarczanie wapnia jest zwykle adekwatne. Nie można tego powiedzieć o wegetarianach ograniczających mleko i jego przetwory, a w szczególności o weganach – którzy całkowicie wykluczają tę grupę produktów.
-
Tran – właściwości, skład, dawkowanie
Tran to nazwa zarezerwowana wyłącznie dla oleju z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Produkt ten znany jest od bardzo dawna. Osobom starszym kojarzy się głównie z płynem przechowywanym w ciemnej butelce o nieprzyjemnym rybnym smaku.