Dieta dla zdrowia – cele i wytyczne

03.08.2020
Diets for health: goals and guidelines
Amy Locke, Jill Schneiderhan, Suzanna M. Zick
American Family Physician, 2018; 97 (11): 721–728

Wybrane treści dla pacjenta
  • Czy suplementacja witaminy B12 musi być tylko farmakologiczna? Wegetarianie raczej niechętnie będą ją stosować. Co można im zaproponować?
  • Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
  • Wzdęcia brzucha i nadmierne gazy – postępowanie dietetyczne
  • Dieta w stwardnieniu rozsianym
  • Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów – czy można odbudować chrząstkę stawową?
  • Dieta w chorobie Parkinsona
  • Dieta w chorobie refluksowej
  • Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
  • Wapń w diecie wegetariańskiej i wegańskiej – praktyczne wskazówki
  • Dieta w kamicy żółciowej