Optymalne spożycie sodu i potasu – co lekarze powinni zalecać pacjentom

12.08.2013
prof. dr hab. n. med. Franciszek Kokot1, dr hab. n. med. Lidia Hyla-Klekot2

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Produkty żywnościowe pomocne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów
  • Hiponatremia (niedobór sodu) - przyczyny, objawy, leczenie
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta w zespole policystycznych jajników
  • Produkty bogate w potas, tabela, lista potraw bogatych w potas
  • Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
  • Potas - rola w organizmie, wpływ na zdrowie
  • Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów