Żywienie w praktyce onkologicznej. 61-letni chory z rozpoznaniem raka krtani

Żywienie w praktyce onkologicznej

07.02.2008
dr med. Stanisław Kłęk
z I Katedry Chirurgii Ogólnej i Kliniki Chirurgii Gastroenterologicznej CM UJ
Towarzystwo Naukowe Nutrimed

ZESTAWIENIE SKRÓTÓW:
BMI – wskaźnik masy ciała,
PEG – przezskórna endoskopowa gastrostomia,
SNR – duże ryzyko żywieniowe
ŻE - żywienie dojelitowe

U 61-letniego chorego w oparciu o wynik badania histopatologicznego rozpoznano raka krtani. Zmiana była zlokalizowana w głośni na spoidle przednim. Stopień zaawansowania oceniono jako T3N+; nie stwierdzono przerzutów odległych. Chory został przyjęty do szpitala w celu operacji.

Wybrane treści dla pacjenta
  • Niezłośliwy nowotwór krtani
  • Rak krtani
  • Nowotwory złośliwe krtani
  • Stany przedrakowe krtani
  • Metody leczenia żywieniowego w chirurgii

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań

Rak po polsku

Blog Katarzyny Kubisiowskiej

Leia, Carrie, „wariatka”

Lista pozaekranowych nieszczęść księżniczki Lei jest dłuższa niż wszystkie razem wzięte części „Gwiezdnych wojen”. Przerażające i poruszające. Czym? Tym, że do opisu choroby psychicznej brakuje języka. To znaczy jest – ale stygmatyzujący, wykluczający.