Tłumaczył lek. Wojciech Durlak
Konsultowała prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska, Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego
Skróty: BMI – wskaźnik masy ciała
© 2017 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).
Streszczenie
Wprowadzenie: Coraz więcej uwagi poświęca się wpływowi żywienia w pierwszych latach życia dziecka na stan zdrowia w przyszłości. Preferencje
żywieniowe kształtują się w wieku niemowlęcym i utrzymują się w późniejszym
okresie. Podawane dziecku pokarmy uzupełniające stanowią kluczowy
element zapobiegania otyłości w kolejnych latach.
Metody: Na podstawie przeglądu piśmiennictwa przeanalizowano wpływ
karmienia piersią, wprowadzania pokarmów uzupełniających oraz czynników
związanych z zachowaniami rodziców, a także społecznych i kulturowych
na kształtowanie się preferencji żywieniowych na wczesnym etapie życia.
Wyniki: Dzieci mają skłonność do wybierania pokarmów bogatoenergetycznych, o dużej zawartości cukru oraz soli. W wieku przedszkolnym większość z nich odmawia spożywania nowych pokarmów (neofobia żywieniowa).
Opisano indywidualne, uwarunkowane genetycznie różnice w preferencjach
żywieniowych, które można jednak modyfikować poprzez wielokrotne proponowanie
dziecku nowego pokarmu.
Podsumowanie: Już kontakt płodu z różnymi bodźcami smakowymi za pośrednictwem
płynu owodniowego, a następnie wielokrotne doświadczanie
nowych smaków przez dziecko podczas karmienia pokarmem naturalnym i wprowadzania pokarmów uzupełniających zwiększają otwartość dziecka
na nowe rodzaje pożywienia, zwłaszcza w połączeniu z korzystnymi warunkami
społecznymi.
Wprowadzenie
Dzieciństwo stanowi czas bardzo szybkiego
wzrastania i rozwoju. W tym kluczowym okresie
kształtują się preferencje żywieniowe, które następnie
utrzymują się przez kolejne lata i stanowią
podstawę dla zdrowego życia w wieku dorosłym.1
Opisywanie przyzwyczajeń żywieniowych pozwala
wskazać czynniki występujące w środowisku
dziecka, które można zmodyfikować dzięki różnym
interwencjom. Czynniki obecne we wczesnym
dzieciństwie mogą wpływać na rozwój otyłości,2
dlatego temat ten zyskuje coraz większe zainteresowanie
społeczeństwa i specjalistów zajmujących
się zdrowiem publicznym.3,4
Zachowania związane z żywieniem i aktywnością u niemowląt i dzieci kształtują się zarówno
pod wpływem czynników wewnętrznych (czynniki
genetyczne, wiek, płeć), jak i środowiskowych (rodzina,
rówieśnicy, społeczność lokalna, społeczeństwo).5 Dokładnie opisano je na rycinie.
W wielu badaniach wykazano, że ekspozycja w okresie prenatalnym, a następnie karmienie
piersią stymulują zmysł smaku oraz umiarkowanie
zmniejszają ryzyko rozwoju otyłości u dziecka.2,6,7 W aspekcie zapobiegania otyłości, kształtowania
się preferencji smakowych i stosunku dziecka
do pożywienia kluczowe znaczenie ma także
czas wprowadzania pokarmów uzupełniających.
Zadaniem rodziców jest nauczenie dziecka
jak, co, kiedy oraz ile może zjeść, a także
przenoszenie na dziecko kulturowych i rodzinnych
przekonań oraz przyzwyczajeń
związanych z żywieniem.8 Rodzice wpływają
zarówno na dobór podawanego dziecku pożywienia,
jak i kontekst spożywania posiłków.9
Otyłość ma znaczenie społeczne. Wiąże się
ze stylem życia, zmianami przyzwyczajeń żywieniowych,
niedostateczną aktywnością fizyczną,
spożywaniem pokarmów bogatych w energię
oraz wolne węglowodany. Ponieważ nawyki żywieniowe
utrzymują się od wieku niemowlęcego aż
do dorosłości, w niniejszej pracy przeanalizowano
rolę czynników obecnych w środowisku dziecka w poznawaniu nowych smaków i kształtowaniu
się przyzwyczajeń żywieniowych. Główny nacisk
położono na czynniki bezpośrednio związane z dzieckiem. Wpływ rodziców opisano tylko w zakresie
pwania dziecku nowych pokarmów,
pomijając rodziców jako wzorzec zachowań. W artykule przeanalizowano: (1) czynniki biologiczne i społeczne, z którymi styka się dziecko w pierwszych
latach życia, (2) znaczenie płynu owodniowego w okresie prenatalnym, (3) wpływ pokarmu
naturalnego oraz mleka modyfikowanego na rozwój
zmysłu smaku, (4) znaczenie pokarmów uzupełniających,
(5) wpływ czynników zależnych
od rodziców oraz społeczeństwa na stan zdrowia w wieku dorosłym.
Ryc. Czynniki środowiskowe wpływające na zachowania żywieniowe dziecka (BMI – wskaźnik masy ciała)
Metody – przeszukiwanie piśmiennictwa
W celu identyfikacji istotnych badań przeszukano elektroniczne bazy danych (PubMed, Medline, Embase, Google Scholar). Poszukiwano publikacji w języku angielskim dotyczących związku pomiędzy doświadczeniami smakowymi na wczesnym etapie życia a preferencjami żywieniowymi w późniejszym dzieciństwie. Artykuły opublikowane w okresie od 2005 roku do sierpnia 2016 roku wyszukano, stosując wymienione poniżej słowa kluczowe w różnych zestawieniach. Celem autorów nie było przeprowadzenie systematycznego przeglądu (jest to tylko opisowy przegląd piśmiennictwa) ani metaanalizy wszystkich dostępnych publikacji na ten temat, lecz omówienie obserwacji przeprowadzonych w ciągu ostatnich 10 lat. Słowa kluczowe użyte podczas wyszukiwania wprowadzano osobno lub ze spójnikiem „I” oraz „LUB”. Wykorzystano następujące określenia: „wczesne doświadczenia smakowe” LUB „wczesne preferencje żywieniowe” i „preferencje żywieniowe w dzieciństwie” LUB „przyzwyczajenia żywieniowe rodziców” LUB „strategia żywieniowa stosowana przez rodziców” LUB „wzorce przejmowane od rodziców” i „rodzinne czynniki środowiskowe” LUB „środowisko rodzinne związane z żywieniem” i „wczesne doświadczenia” I „ryzyko otyłości” I „czynniki ryzyka otyłości u dzieci” i „płyn owodniowy” LUB „mleko kobiece” I „rozwój zmysłu smaku i powonienia” i „wczesne doświadczenia dietetyczne” LUB „rozwój nawyków żywieniowych” i „preferencje żywieniowe”. Kryteria wyszukiwania spełniło >5000 artykułów, z których około 1500 opublikowano w ciągu poprzedzających 10 lat. Autorzy wybrali do oceny tylko publikacje uznane przez nich za potencjalnie ważne.
Następstwa wczesnych doświadczeń smakowych
Zgodnie z aktualnie obowiązującą hipotezą w ciągu pierwszych 1000 dni życia rozwijają się zdrowe nawyki żywieniowe, dlatego interwencje podejmowane w tym okresie mogą mieć istotny wpływ na zdrowie w późniejszych latach dzieciństwa oraz w wieku dorosłym. W pierwszej części tego kluczowego okresu płód jest odżywiany przez sznur pępowinowy. Następnie dziecko spożywa mleko, a w okresie wprowadzania pokarmów uzupełniających poznaje smak i zapach wielu różnorodnych produktów. Ludzie wykazują wrodzoną, pozytywną odpowiedź na bodźce słodkie i słone oraz awersję do produktów gorzkich.10 Zidentyfikowano także indywidualne różnice uwarunkowane genetycznie, które wraz z nabytym doświadczeniem sprawiają, że preferencje żywieniowe dziecka nie są za sprawą czynników genetycznych ograniczone do wąskiego zakresu pokarmów.11 Dla dzieci typowa jest skłonność do preferowania pokarmów bogatych w energię i odrzucania nowych produktów żywieniowych. Uczą się one także związku pomiędzy przyjętym pokarmem a zjawiskami będącymi następstwem jego spożycia.12 Ta genetycznie uwarunkowana predyspozycja kształtowała się na przestrzeni tysięcy lat, kiedy pokarmy, zwłaszcza te bogate w energię, były trudno dostępne. U niewielkiego odsetka dzieci, które odczuwają smak 6-n-propylotiouracylu (PROP), stwierdza się wrażliwość na gorzki smak. Dzieci te preferują i spożywają w większej ilości produkty gorzkie, takie jak warzywa z rodziny krzyżowych. Natomiast dzieci, które nie odczuwają smaku PROP, spożywają więcej tłuszczów i są bardziej podatne na rozwój otyłości. Uwarunkowana genetycznie zmienność w odczuwaniu gorzkiego smaku może mieć zatem istotny wpływ na zachowania żywieniowe oraz stan zdrowia dziecka. Dane z piśmiennictwa sugerują, że niektóre dzieci mogą wymagać dodatkowych działań ułatwiających im akceptację i spożywanie gorzkich owoców, a predyspozycje uwarunkowane genetycznie można modyfikować, wielokrotnie proponując dziecku dany produkt.13,14
Płyn owodniowy i pokarm naturalny
Zdolność odczuwania różnych smaków i zapachów
wymaga zaangażowania wielu procesów chemosensorycznych,
zwłaszcza zmysłu smaku i węchu.
Doświadczenia żywieniowe rozpoczynają się już w życiu płodowym. Już wówczas działają układy
chemosensoryczne, odgrywając ważną rolę w procesach
adaptacyjnych i ewolucyjnych.10 Kontakt
ze środowiskiem wewnątrzmacicznym może wywoływać
trwałe zmiany w rozwijających się tkankach.
Określa się je mianem „programowania” i stanowią one istotne czynniki ryzyka rozwoju
przewlekłych chorób w życiu dorosłym.15
Dzieci zwykle wolą jeść pokarmy bogate w cukier oraz sól niż produkty kwaśne i gorzkie (np. niektóre warzywa). Skłonność
do spożywania słonych pokarmów i odrzucania
gorzkich można modyfikować poprzez wielokrotną
ekspozycję na bodźce smakowe pochodzące z płynu
owodniowego, mleka matki oraz pokarmów
uzupełniających. Receptory smakowe i węchowe
są dobrze rozwinięte w chwili urodzenia i podlegają
zmianom w czasie dzieciństwa i dorastania. Pełnią
funkcję strażnika odpowiedzialnego za akceptowanie
lub odrzucanie obcych substancji. Skład
zarówno płynu owodniowego, jak i pokarmu naturalnego w różnym stopniu odzwierciedla skład
diety matki, dlatego wielokrotny kontakt z ich
smakiem pozytywnie wpływa na akceptację
niektórych pokarmów przez niemowlę.16
Co prawda wiedza na temat wpływu diety matki
na skład pokarmu naturalnego pochodzi przede
wszystkim ze źródeł pośrednich,17 doświadczenia
smakowe matek spożywających zróżnicowaną dietę
mogą tłumaczyć, dlaczego ich karmione piersią
dzieci są mniej wybiórcze i chętniej próbują nowe
pokarmy w dzieciństwie.11,19,20 W badaniu kohortowym,21 którym objęto 1160 par matka–niemowlę,
wykazano związek karmienia głównie pokarmem
naturalnym w pierwszych 6 miesiącach życia oraz
czasu trwania karmienia pokarmem naturalnym z mniej restrykcyjnymi zachowaniami żywieniowymi
ze strony matki i mniejszym naciskiem
wywieranym na dziecko w związku z żywieniem.
Podobnie, karmienie pokarmem naturalnym, w porównaniu z karmieniem mlekiem modyfikowanym,
sprzyja promowaniu zachowań
żywieniowych, które w mniejszym stopniu
kontrolują dziecko, a bardziej odpowiadają
na sygnały głodu i sytości z jego strony. To z kolei pozwala dziecku lepiej rozwinąć mechanizmy
samodzielnej regulacji ilości energii przyjmowanej z pożywieniem.21
Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym
Wczesne doświadczenia smakowe dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym (mieszanką mleczną) są znacząco inne niż doświadczenia dzieci karmionych pokarmem naturalnym. Dzieci karmione wyłącznie mieszanką mleczną nie odnoszą korzyści z różnorodności smaków związanej z karmieniem mlekiem matki. Ich doświadczenia smakowe są bardziej monotonne i brakuje w nich bodźców smakowych pochodzących z diety matki. Mleka modyfikowane różnego typu i różnych producentów zasadniczo różnią się smakiem. Dzieci karmione mieszanką uczą się preferować smak mieszanki, którą są karmione, i pokarmów o podobnym smaku.11 Na rynku dostępnych jest wiele mieszanek mlecznych o różnej zawartości makroelementów. Być może, oceniając wpływ składu diety na wzrastanie i stan zdrowia, nie należy traktować wszystkich dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym jako jednorodnej grupy. Mieszanki mleczne mogą się różnić składem oraz strukturą zawartych tłuszczów i węglowodanów, a także składem białkowym, co z kolei może wpływać na wzrastanie i rozwój zmysłu smaku.22 Przed wyciągnięciem ostatecznych wniosków należy zatem uwzględnić skład diety, do której porównuje się karmienie pokarmem naturalnym. Na podstawie metaanalizy badań prowadzonych w populacji europejskiej oraz w Stanach Zjednoczonych stwierdzono związek karmienia piersią z rzadszym występowaniem otyłości. Jednocześnie w dużym badaniu z randomizacją nie wykazano wpływu karmienia piersią na wskaźnik masy ciała (BMI) w późniejszych latach życia.23 Dzieci w wieku 24 miesięcy karmione mlekiem modyfikowanym, które zawiera podobną ilość białka jak pokarm naturalny (porównywano spożycie mniejszej i większej ilości białka), nie różniły się pod względem stosunku masy do długości ciała od dzieci karmionych pokarmem naturalnym.24 Stwierdzono również, że dzieci karmione hydrolizatem białkowym szybciej osiągają sytość i mają mniejsze przyrosty masy ciała niż dzieci karmione zwykłą mieszanką.25 Mechanizmy tego zjawiska nie zostały dokładnie wyjaśnione, ale postuluje się, że ma ono związek z różną zawartością wolnego glutaminianu (który występuje w znacznym stężeniu w pokarmie naturalnym).26,27
Pokarmy uzupełniające a spożycie owoców i warzyw w dzieciństwie
W okresie wprowadzania pokarmów uzupełniających
dziecko kontynuuje naukę nowych smaków
poprzez zróżnicowaną ekspozycję na nowe
produkty żywieniowe. W tym osobliwym okresie
życia dziecka następuje zmiana z karmienia mlekiem
matki lub modyfikowanym na dietę opartą
na pokarmach stałych. Dziecko odkrywa właściwości
sensoryczne (faktura, smak, zapach) oraz
odżywcze (zawartość energii) produktów, które
staną się podstawą składu jego diety w okresie
dorosłości.28 Proponowanie urozmaiconych
pokarmów uzupełniających w tym okresie
wpływa na akceptację nowych pokarmów w 1. roku życia, natomiast ekspozycja w 2. roku
życia może mieć mniejszy wpływ.29
Małe dzieci (zwłaszcza w wieku 2–5 lat) przejawiają
zwiększoną niechęć do nowych pokarmów.
Spożywają je niechętnie, co interpretuje się jako
zachowanie adaptacyjne mające na celu zapewnienie
przyjmowania tylko znanych i bezpiecznych
dla dziecka produktów żywieniowych.30
Najsilniejszym czynnikiem warunkującym
niechęć do nowych produktów żywieniowych u małych dzieci jest negatywny stosunek do ich
właściwości sensorycznych.31 Na preferencje żywieniowe
dzieci największy wpływ ma znajomość
danego pokarmu oraz jego słodki smak, co sugeruje,
że wybór rodzaju pokarmu przez dziecko nie
ma charakteru nabytego. Te wrodzone mechanizmy
towarzyszą skłonności dziecka do uczenia
się od najwcześniejszych dni poprzez wielokrotną
ekspozycję na dany pokarm. W ten sposób dziecko
uczy się akceptować i preferować pokarmy, które
są dostępne w jego środowisku.30 Wielokrotne
proponowanie danego pokarmu istotnie warunkuje
jego akceptację przez dziecko (oswojenie się z pokarmem). W wielu badaniach wykazano,
że dziecko chętniej spożywa i lepiej ocenia
nowy produkt żywieniowy, jeśli wcześniej
wielokrotnie mu go podawano. Wykazano
na przykład, że dziecko łatwiej akceptuje nowe
zielone warzywo, z którym miało kontakt co najmniej 8 razy.31 Efekt powtarzanego bodźcowania
jest tak duży, że zwiększa akceptację nawet tych
pokarmów, które – według matek – dzieci całkowicie
odrzucały w początkowym okresie rozszerzania
diety. Najczęściej dotyczyło to zielonych warzyw
oraz dyni.32 Mimo potwierdzonej skuteczności takiego
postępowania, rodzice najczęściej proponują
dzieciom nowe produkty żywieniowe
tylko kilka razy (często <5 razy), stwierdzając,
że dziecko ich nie lubi.33-35
Reakcja dziecka na nowy pokarm zależy od jego
rodzaju.28 Lange i wsp. poprosili matki o opisanie
reakcji dziecka na nowy produkt żywieniowy w początkowym okresie wprowadzania pokarmów
uzupełniających. Stwierdzili, że dzieci rzadziej
akceptowały owoce i warzywa (zwykle pierwsze
pokarmy uzupełniające) niż inne pokarmy.36
Launzon i wsp. ocenili wpływ praktyk żywieniowych
stosowanych przez rodziców na wczesnym
etapie życia dziecka na spożycie owoców i warzyw w późniejszych latach. Badanie przeprowadzono w 4 kohortach europejskich, oceniając spożycie
warzyw i owoców na podstawie kwestionariusza.
Otrzymano różne wyniki, a spożycie warzyw i owoców we wczesnym dzieciństwie wykazywało
znaczną zmienność. W greckiej grupie EuroPrevall
dzieci zjadały średnio <1 warzywo dziennie, a w Generation XXI Birth Cohort >3 dziennie. Ponadto
dzieci w Generation XXI Birth Cohort były
dłużej karmione piersią niż w innych grupach.
Poszczególne grupy różniły się także w zakresie
czasu wprowadzania pokarmów uzupełniających: w grupie ALSPAC (British Avon Longitudinal
Study of Parents and Children) rozszerzanie diety
rozpoczęto w wieku 3–4 miesięcy, w grupie Generation
XXI w wieku około 4 miesięcy, a w grupie
EuroPrevall w wieku 5 miesięcy. W badaniu
EDEN (French Etude des De’terminants pre et
postnatales de la sante’ et du de’veloppements
de l’Enfant) nie określono, w jakim wieku najczęściej
wprowadzano pokarmy uzupełniające.
Pozytywny związek między długością karmienia
pokarmem naturalnym a spożywaniem owoców i warzyw u małych dzieci potwierdzono w różnych
grupach kulturowych. Wykazano, że dłuższe
karmienie piersią było związane z przyjmowaniem
większej ilości warzyw i owoców przez małe dzieci.
Jednak związek wieku wprowadzania warzyw i owoców do diety z ich późniejszym spożyciem nie
był tak silny i jednoznaczny.37
Stwierdzono także, że dzieci w wieku 2–8 lat,
które były karmione piersią co najmniej przez 3 miesiące, częściej spożywały warzywa niż dzieci
krócej karmione piersią.28,38 Smak nowego pokarmu
może wpływać na jego akceptację przez dziecko.
Dzieci chętniej akceptowały warzywa, do których
dodawano sól lub słony składnik.39 Rodzice nie
powinni jednak tego traktować jako zachęty
do stosowania soli lub słonych składników,
gdyż nie zaleca się podawania sodu niemowlętom.2,35 Wykazano także, że dzieci mniej chętnie akceptują zielony groszek niż marchewkę, co
tłumaczono jej słodszym smakiem.35
Wydaje się, że otwartość na akceptację nowych
pokarmów, przy braku zaangażowania mechanizmów
wdrukowania i/lub uczenia się, jest uwarunkowana
ich smakiem i właściwościami sensorycznymi.
Jednocześnie niektóre dzieci mogą wykazywać
większą wrażliwość na bodźce smakowe.
Stwierdzono, że indywidualna wrażliwość zwłaszcza
na smak kwaśny, słodki oraz umami (smak rosołowy
lub mięsny wywołany przez glutaminiany – przyp. red.) w postaci roztworów wodnych w wieku 6 miesięcy pozwala przewidywać późniejszą akceptację
pokarmów o tych smakach.39
Nicklaus i wsp. w 2014 roku badali wpływ powtarzanego
proponowania pokarmu i uczenia się
smaków na akceptację nieznanego dotąd warzywa
przez małe dzieci (2–4 lata). Wykazali, że powtarzalna
ekspozycja stanowi najprostszy sposób
na zwiększenie spożycia warzyw, zarówno w krótkiej, jak i długiej perspektywie.29,35 W badaniu z randomizacją NOURISH oceniono
skuteczność interwencji rozpoczynanej w wieku
niemowlęcym, której celem było wczesne informowanie
matek posiadających pierwsze dziecko,
jak wprowadzać pokarmy uzupełniające, aby potencjalnie
zmniejszyć ryzyko otyłości u dziecka.
Wyniki badania wskazują, że wczesne poradnictwo
dotyczące wprowadzania pokarmów uzupełniających
może pozytywnie wpływać na praktyki
żywieniowe stosowane przez matki. Wykazano
także, że pozwolenie, aby w okresie wprowadzania
pokarmów uzupełniających dziecko samo
decydowało o ilości spożytego pokarmu, a także
preferowanie zdrowych produktów zmniejsza ryzyko
rozwoju otyłości do 5. roku życia.15,40
Wczesne doświadczenia z pokarmami o dużej wartości odżywczej i różnorodnych
smakach zwiększają prawdopodobieństwo
wybierania przez dzieci zdrowej diety w późniejszych
latach. Dziecko docenia smak produktów i ich różnorodność. W niedawno opublikowanym
badaniu wykazano, że wczesna ekspozycja
na warzywa o różnorodnych smakach, najpierw
dodawane do mleka, a później do płatków zbożowych,
zwiększa częstość ich spożywania i pozytywny
stosunek do tych warzyw w późniejszych
latach. Niemowlęta przydzielone do grupy interwencji, w porównaniu z grupą kontrolną, zjadały
więcej warzyw zarówno w warunkach laboratoryjnych,
jak i domowych.12
Rodzaj pokarmów spożywanych przez
dzieci w największym stopniu zależy od tego:
(1) czy dziecko lubi smak danego pokarmu, (2) jak
długo dziecko było karmione piersią oraz czy matka
spożywała dane pokarmy podczas karmienia
piersią, (3) czy dziecko przyjmowało dany pokarm
od wczesnych miesięcy życia.20,41 Niemowlęta
chętniej akceptują nowe pokarmy niż starsze dzieci,
dlatego rodzice powinni promować zróżnicowaną
dietę i wykorzystywać ciekawość dziecka, aby
ograniczyć niechęć do nowych produktów żywieniowych w okresie poniemowlęcym.41,42 Przyzwyczajenia
żywieniowe nie ulegają wielkim zmianom u dzieci >3.–4. roku życia, co również potwierdza,
że odpowiednią dietę należy wprowadzać od początku
nauki jedzenia.43