Postępy w żywieniu i chorobach dietozależnych w 2022 r.

28.02.2023
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Skróty: AAP – American Academy of Pediatrics, ABMK – alergia na białka mleka krowiego, BLW – baby led weaning, BMK – białka mleka krowiego, EAACI – European Academy of Allergy & Clinical Immunology, ESPGHAN – European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition, FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) – fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole, GERD – choroba refluksowa przełyku, RCT – badanie z randomizacją, TGA – przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej, WHO – World Health Organization

Główne punkty

  • AAP zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia i kontynuację karmienia piersią tak długo jak jest to pożądane przez matkę i dziecko (do 2. rż. lub dłużej).
  • Stosowanie mieszanek bezlaktozowych w okresie niemowlęcym zwiększa ryzyko nadwagi/otyłości w dzieciństwie.
  • Wprowadzenie soków do diety dziecka <6. mż. zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi lub otyłości do 7.–9. rż.
  • Wg ekspertów francuskich, nie ma przekonujących argumentów za metodą BLW, w porównaniu ze standardowym sposobem rozszerzania diety.
  • Nie uzgodniono jednoznacznie, kiedy i jak wprowadzać BMK – znaczenie może mieć zarówno czas, jak i ciągłość podawania, ale dyskusja na ten temat jeszcze się nie zakończyła.
  • Opublikowano wytyczne GA2LEN dotyczące leczenia alergii na pokarmy.
  • Zgodnie z wytycznymi EAACI alergię na pokarmy i dietę eliminacyjną można rozważyć u pacjentów, którzy nie odpowiedzieli na standardowe leczenie choroby refluksowej.
  • Wbrew innym wynikom, w australijskim badaniu obserwacyjnym wykazano, że cięcie cesarskie nie zwiększa ryzyka alergii na pokarmy.
  • Coraz częstsze przepisywanie preparatów specjalistycznych sugeruje nadrozpoznawalność ABMK.
  • System Nutri-Score może być przydatny u dorosłych, ale nie dotyczy żywności dla specjalnych grup, w tym dla niemowląt i małych dzieci.
  • Spożywanie wysokoprzetworzonej żywności przez matkę może zwiększać ryzyko nadwagi/otyłości u jej potomstwa.
  • Wg EAACI w kontekście wpływu na układ odpornościowy korzystniejsze jest regularne spożywanie różnych rodzajów błonnika niż suplementacja jednego rodzaju.
  • Wg ESPGHAN niewiele danych przemawia za stosowaniem diety o małej zawartości FODMAP, w tym u dzieci z zespołem jelita drażliwego.
  • ESPGHAN opublikował wytyczne dotyczące monitorowania dzieci chorych na celiakię.
  • Wyniki przeglądu systematycznego wskazują, że ilość glutenu spożywanego w czasie jego wprowadzania wpływa na ryzyko celiakii/autoimmunizacji celiakalnej.

Pierś jest najlepsza – AAP (2022)

American Academy of Pediatrics (AAP) zaleca – podobnie jak 10 lat temu1 oraz zgodnie ze stanowiskiem World Health Organization (WHO)2 – wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia i kontynuację karmienia piersią tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko (do 2. rż. lub dłużej).3 AAP nie odniosła się niestety w swoich zaleceniach do wyników badań wskazujących, że wczesne (po ukończeniu 4. mż.) rozszerzanie diety zmniejsza ryzyko alergii na pokarmy (zwłaszcza na orzeszki ziemne), co znalazło odzwierciedlenie w aktualnych (2021) wytycznych wielu towarzystw naukowych,4 w tym amerykańskich,5 dotyczących zapobiegania alergii. Dodatkowo najnowsze dane potwierdzają, że optymalny efekt ochronny uzyskiwano, gdy orzeszki ziemne wprowadzano do diety niemowląt między 4. a 6. miesiącem życia.6

Marketing produktów zastępujących mleko matki

Tylko 44% niemowląt jest karmionych wyłącznie piersią w pierwszych 6 miesiącach życia.7 Odsetek ten nie zwiększa się z wielu powodów,8 ale zgodnie z raportem WHO (luty 2022 r.) istotną rolę odgrywają praktyki marketingowe producentów mieszanek zastępujących mleko matki.9 W efekcie niektóre czasopisma medyczne (np. wszystkie należące do grupy BMJ) całkowicie przestały reklamować na swoich łamach preparaty zastępujące mleko matki.10-12 Do rezygnacji ze sponsorowania kongresów medycznych oraz wszelkiej działalności edukacyjnej przez firmy wytwarzające preparaty zastępujące mleko matki zachęcane są też towarzystwa naukowe.13 W tej ważnej dyskusji swoje stanowisko przedstawiło European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN).14 Konsekwentnie wspierając karmienie piersią,15,16 ESPGHAN uważa, że proponowane ograniczenie relacji między przemysłem a towarzystwami naukowymi należy rozpatrywać wyłącznie w odniesieniu do lokalnych regulacji, uwzględniając możliwość utraty wsparcia edukacji medycznej. Praktyki marketingowe nie są jedynym czynnikiem wpływającym na karmienie piersią, zwłaszcza skrócenie czasu wyłącznego karmienia piersią, o czym świadczą różnice w odsetku niemowląt karmionych piersią w krajach, w których obowiązują podobne regulacje dotyczące marketingu.17 Według ESPGHAN zakaz sponsorowania i wspierania edukacji medycznej przez firmy wytwarzające produkty zastępujące mleko matki mógłby oznaczać całkowite zakończenie programów i działań edukacyjnych. Obecnie nie ma bowiem alternatywnego publicznego źródła finansowania. Stanowisko odnosi się wyłącznie do działań ESPGHAN, ale w rzeczywistości dotyczy wielu innych towarzystw naukowych i organizacji. Wydaje się, że aktualnie przeważa pragmatyczne podejście, zgodnie z którym dopuszcza się wsparcie finansowe kongresów, działalności edukacyjnej i/lub naukowej towarzystw naukowych i organizacji zawodowych, ale z zachowaniem przejrzystości udzielonego wsparcia, przestrzeganiem standardów naukowych, etycznych, społecznych i prawnych, a także niezależności programu i treści działań.18

Mieszanka bezlaktozowa a ryzyko otyłości

Stosować mieszanki bezlaktozowe czy nie? Istnieją prawdziwe wskazania do ich stosowania, w tym galaktozemia, wrodzony niedobór laktazy (występuje bardzo rzadko) oraz udokumentowany wtórny niedobór laktazy. Jednak niekiedy mieszanki bezlub ubogolaktozowe stosuje się na przykład u niemowląt rozdrażnionych, kapryśnych lub z kolką niemowlęcą, przypisując obserwowane objawy nietolerancji laktozy. Nie można wykluczyć, że mieszanki te są nadużywane u dzieci z alergią na białka mleka krowiego (BMK [chociaż nie zaleca się rutynowej eliminacji laktozy]).19 Ich stosowanie może się jednak wiązać z niekorzystnymi efektami. W dużym badaniu amerykańskim (>16 000 par matka–dziecko) wykazano związek między spożywaniem <1. roku życia mieszanek bezlaktozowych, zawierających jako źródło węglowodanów glukozę pochodzącą z syropu kukurydzianego, a zwiększeniem o 10% ryzyka otyłości w 2. roku życia (względne ryzyko [relative risk – RR]: 1,10 [95% CI: 1,02–1,20]; p = 0,02; po uwzględnieniu wskaźnika masy ciała [BMI] matki oraz wykształcenia]).20 Wśród domniemanych mechanizmów autorzy wymienili m.in. niekorzystny wpływ na mikrobiotę oraz większą glikemię poposiłkową i insulinemię, które wpływają na wzrastanie, podobnie jak cukrzyca ciążowa stymuluje rozwój płodu. Starsi stażem Czytelnicy zapewne pamiętają, że w przeszłości preparaty bez- lub ubogolaktozowe zalecano w leczeniu ostrej biegunki infekcyjnej ze względu na możliwość przejściowej nietolerancji laktozy (obecnie nie powinno się ich rutynowo stosować).21 Jednym z argumentów przemawiających za ich stosowaniem był lepszy przyrost masy ciała. Wiele mieszanek bez- lub ubogolaktozowych dostępnych bez recepty rodzice stosują u swoich dzieci bez konsultacji z lekarzem. W kontekście nowych danych warto omówić z opiekunami dziecka, czy takie postępowanie na pewno jest uzasadnione.

Soki a ryzyko otyłości

W amerykańskim badaniu kohortowym badacze wykazali, że wprowadzenie soku do diety dziecka <6. miesiąca życia, w porównaniu z jego wprowadzeniem >12. miesiąca życia, zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi lub otyłości do 7.–9. roku życia (brak takiego związku w przypadku wprowadzenia soku >6. mż.). Autorzy badania przyjęli szeroką definicję „soku”, uznając, że może nim być zarówno 100-procentowy sok z owoców, jak i napój z soku owocowego z dodatkiem wody, cukru lub słodzików.22 Na ostateczny wynik badania mogło wpłynąć wiele czynników, ale po raz pierwszy wykazano związek między czasem wprowadzenia do diety niemowląt soku a otyłością w późniejszym okresie. Wyniki badania potwierdzają zasadność aktualnych wytycznych wielu towarzystw naukowych,23 w tym polskich – soków owocowych nie należy podawać dzieciom do ukończenia 1. roku życia (poza wskazaniami zdrowotnymi).

Metoda BLW – stanowisko ekspertów francuskich

Wprowadzanie pokarmów uzupełniających metodą baby led weaning (BLW) to sposób karmienia sterowany przez dziecko. Dziecku, które potrafi samodzielnie siedzieć, podaje się różne pokarmy stałe w takiej postaci, aby mogło je łatwo chwycić ręką. Zgodnie z aktualnym (2022) stanowiskiem Komitetu ds. Żywienia Francuskiego Towarzystwa Pediatrycznego, na podstawie analizy 38 publikacji, w tym 11 badań przekrojowych i 2 badań z randomizacją (RCT), nie ma przekonujących argumentów za metodą BLW, w porównaniu ze standardowym sposobem rozszerzania diety.24 Warto podkreślić, że niezależnie od stosowanej metody, ważne jest, co dziecko otrzymuje na talerzu, o czym decyduje (nie)rozsądny opiekun.

Zapobieganie alergii na pokarmy

Wczesne wprowadzanie pokarmów alergizujących

Wytyczne wielu towarzystw naukowych są zgodne, że wczesne rozszerzanie diety, w tym wprowadzanie pokarmów potencjalnie alergizujących, może zmniejszyć ryzyko alergii.4,5 Wytyczne mogą się różnić szczegółami (np. dokładnym wiekiem wprowadzenia pokarmów potencjalnie alergizujących oraz populacji, której dotyczą – grupy ryzyka alergii i/lub ogólnej populacji). Słuszność takiego postępowania potwierdziły wyniki badania PreventADALL25 (szczegółowe omówienie – p. Med. Prakt. Pediatr. 5/2022, s. 83–86). Nie oznacza to, że dyskusje się zakończyły. Wprost przeciwnie, a dotyczy to zwłaszcza optymalnego wieku i sposobu wprowadzania BMK do diety niemowląt w kontekście rozwoju alergii na BMK (ABMK).

Białka mleka krowiego – znaczenie ma stała ekspozycja

Wyniki izraelskiego badania COMEET (Early, Continuing Exposure to Cow’s Milk Formula and Cow’s Milk Allergy) wskazują, że wczesna (od urodzenia) i ciągła ekspozycja na BMK potencjalnie może zmniejszyć ryzyko IgE-zależnej ABMK. Jednak ekspozycja musi być stała, ponieważ narażenie sporadyczne zwiększało ryzyko IgE-zależnej ABMK, dlatego należy go unikać. Wadą badania jest brak randomizacji, ale w celu jej zrównoważenia przeprowadzono analizę z dopasowaniem grup pacjentów (ang. propensity score analysis).26

Białka mleka krowiego – liczy się czas wprowadzenia

Na znaczenie czasu wprowadzenia BMK wskazują wyniki badania kohortowego przeprowadzonego w USA. U dzieci, które bezpośrednio po urodzeniu nie otrzymały żadnej mieszanki mlecznej, z punktu widzenia ryzyka ABMK najlepszy czas na wprowadzenie BMK (mieszanki mlecznej) przypada między 2. tygodniem a 6. miesiącem życia. Największe ryzyko ABMK dotyczyło dzieci, których mleko krowie wprowadzono w ≥6. miesiącu życia.27

Preparaty soi a ryzyko alergii

Aktualnie nie zaleca się stosowania preparatów soi w zapobieganiu alergii na pokarmy.4 Można się jednak spodziewać powrotu do dyskusji na temat ich roli. Po pierwsze, nowe (2019) badania sugerują immunomodulacyjne działanie izoflawonów sojowych w rozwoju chorób alergicznych.28 Po drugie, wyniki retrospektywnej analizy29 danych z wcześniej opublikowanego japońskiego RCT (n = 492) wskazują, że codzienne (między 1. a 2. mż.) przyjmowanie przez niemowlęta karmione piersią mieszanki zawierającej BMK zmniejsza ryzyko rozwoju uczulenia i alergii na BMK30 (p. Czy wczesne wprowadzanie do diety niemowlęcia białka mleka krowiego może zapobiegać alergii?). Dodatkową analizą objęto niemowlęta, u których unikano mieszanki zawierającej BMK jako uzupełnienia karmienia piersią (n = 249). Wykazano ochronny wpływ regularnego spożywania preparatu soi (≥14 dni/mies. i ≥1350 ml/mies.) między 1. a 2. miesiącem życia na rozwój sensytyzacji (uczulenia) na pokarm zdefiniowanej jako dodatni wynik punktowych testów skórnych na jajo kurze, mleko krowie, pszenicę i/lub soję. Ograniczenia, w tym retrospektywny charakter badania oraz ocena uczulenia, a nie alergii na pokarmy potwierdzonej doustną próbą prowokacji, nakazują bardzo ostrożnie interpretować wyniki. Nie ma drogi na skróty, dlatego wiarygodne wnioski można wyciągnąć tylko z RCT. Jednak biorąc pod uwagę ogromne zainteresowanie napojami roślinnymi w żywieniu niemowląt i małych dzieci (m.in. ze względów środowiskowych), można się takich badań spodziewać (być może również w Japonii, bo tam preparaty soi są popularniejsze niż w Europie).

Leczenie alergii na pokarmy

W 2022 roku opublikowano wytyczne Global Allergy and Asthma European Network (GA2LEN; sieć doskonałości zrzeszająca wiodące placówki zajmujące się alergologią i astmą, w tym European Academy of Allergy & Clinical Immunology [EAACI]) dotyczące leczenia IgE-zależnej alergii na pokarm (chociaż niektóre zalecenia mogą również dotyczyć IgE-niezależnej postaci alergii).31

  • Grupa Robocza GA2LEN (dalej Grupa) sugeruje, aby osoby z udokumentowaną alergią na pokarmy unikały szkodliwego pokarmu, chyba że indywidualna ocena i ryzyko pozwalają na spożycie ich pewnej ilości, zgodnie z zaleceniami lekarza (zalecenie słabe [warunkowe]; jakość danych niska).
  • Grupa sugeruje, że większość matek karmiących piersią, których niemowlęta mają alergię na pokarmy, nie musi unikać szkodliwego pokarmu, chociaż w rzadkich przypadkach można to rozważyć (zalecenie słabe [warunkowe]; jakość danych niska).
  • Grupa sugeruje, aby u większości niemowląt z ABMK wymagających alternatywy dla mleka matki stosować (zalecenie słabe [warunkowe]; jakość danych umiarkowana):
    – hydrolizat o znacznym stopniu hydrolizy białka, o udokumentowanej hipoalergiczności lub
    – preparat aminokwasowy, jeżeli dziecko go lepiej toleruje lub jest bardziej odpowiedni.
  • Grupa sugeruje, aby nie stosować: (a) hydrolizatu o nieznacznym stopniu hydrolizy BMK; (b) mleka innych ssaków (kozie, owcze); (c) u niemowląt <6. miesiąca życia – preparatów soi (zalecenie słabe [warunkowe]; jakość danych umiarkowana).
  • Grupa nie sformułowała zalecenia „za” lub „przeciwko” stosowaniu hydrolizatów roślinnych, w tym dotychczas ocenianych hydrolizatów białek ryżu (brak zalecenia; jakość danych bardzo niska [stanowisko na „tak” mają natomiast eksperci DRACMA;32 hydrolizaty ryżu nie są dostępne w Polsce]).
  • Grupa nie sformułowała zalecenia „za” lub „przeciwko” stosowaniu dotychczas ocenianych probiotyków, prebiotyków, synbiotyków (dotyczy suplementów diety lub dodanych do mieszanki [brak zalecenia; jakość danych bardzo niska]).

W dokumencie GA2LEN znalazły się również wytyczne dotyczące immunoterapii alergenowej, w tym m.in.:

  • Grupa zaleca doustną immunoterapię orzeszkami ziemnymi, mlekiem krowim oraz jajem kurzym w leczeniu alergii odpowiednio na orzeszki ziemne, BMK i jajo kurze pod specjalistycznym nadzorem, z zastosowaniem znormalizowanych protokołów opartych na danych naukowych, z użyciem produktów spożywczych (lub licencjonowanych produktów farmaceutycznych w przypadku orzeszków ziemnych) wybranym dzieciom w wieku ≥4 lat, z klinicznie zdiagnozowaną, ciężką, IgE-zależną alergią na odpowiednie pokarmy.

Grupa nie sformułowała zalecenia „za” lub „przeciwko” stosowaniu leków biologicznych: etokimabu (anty-IL-33) lub omalizumabu (anty-IgE), w tym ostatnim przypadku pojedynczo lub w skojarzeniu z immunoterapią alergenową.

Nadrozpoznawalność ABMK33

Na nadrozpoznawalność ABMK wskazywać może obserwowane w wielu krajach coraz częstsze stosowanie preparatów specjalistycznych, zwłaszcza aminokwasowych.34 Grupa ekspertów (deklarujących brak jakichkolwiek związków z firmami produkującymi preparaty zastępujące mleko matki) opracowała 37 zaleceń w celu ograniczenia nadrozpoznawalności ABMK, wspierania karmienia piersią oraz ograniczenia wskazań do stosowania preparatów zastępujących mleko matki. Eksperci zwrócili uwagę m.in., że: (1) ograniczenie diety matki zwykle nie jest konieczne w leczeniu ABMK – nawiasem mówiąc, jest to zgodne z przedstawionymi powyżej wytycznymi GA2LEN;28 (2) u niemowląt z przewlekłymi objawami, karmionych wyłącznie piersią, rozpoznanie ABMK należy rozważać tylko w szczególnych, rzadkich przypadkach; (3) zmiana charakteru stolca, awersja do karmienia (feeding aversion) oraz sporadyczna obecność krwi w kale, jeżeli nie ma potwierdzonego związku czasowego, nie muszą oznaczać ABMK.

Alergia na pokarmy związana z chorobą refluksową – stanowisko EAACI (2022)

Rola alergenów pokarmowych, zwłaszcza mleka krowiego, w patogenezie choroby refluksowej przełyku (GERD) pozostaje dyskusyjna. Aktualne (2022) stanowisko EAACI35 w zasadzie w całości pokrywa się z wcześniejszymi zaleceniami.36 Nie ma badań pozwalających jednoznacznie różnicować alergię na pokarmy i GERD. Ponieważ objawy GERD i ABMK mogą być identyczne, w przypadku niemowląt, które nie odpowiadają na leczenie GERD, w tym zagęszczanie pokarmu i unikanie przekarmiania, należy rozważyć alergię na pokarmy i zastosowanie diety eliminacyjnej. W przypadku podejrzenia ABMK zaleca się zastosować hydrolizat o znacznym stopniu hydrolizy białka lub preparat aminokwasowy. Niewielkie różnice dotyczą długości stosowania diety (2–4–6 tyg.). We wszystkich wytycznych, również w aktualnych wytycznych europejskich28 i polskich,37 podkreśla się konieczność ponownego wprowadzenia podejrzanego alergenu w celu potwierdzenia rozpoznania.

Cięcie cesarskie nie wpływa na ryzyko alergii na pokarmy

W Polsce >40% porodów odbywa się przez cesarskie cięcie. Jest to jeden z największych wskaźników w Europie, zdecydowanie większy od zalecanego przez WHO, który wynosi 10–15%. W wielu wcześniejszych badaniach wykazano zależność między cięciem cesarskim (również okołoporodową profilaktyką antybiotykową) a ryzykiem dysbiozy i zwiększonym ryzykiem chorób przewlekłych, w tym otyłości i alergii.38 Jednak wyniki dużego (n = 2045) badania australijskiego (HealthNuts Study) kwestionują takie zależności. Wykazano w nim brak związku między cięciem cesarskim a ryzykiem alergii na pokarmy do 2. roku życia potwierdzonej doustną próbą prowokacji, co stanowi mocną stronę badania.39 Zgodnie z powyższymi wynikami nie należy uwzględniać tego ryzyka, rozważając zasadność cięcia cesarskiego. Uzyskane wyniki należy jednak interpretować ostrożnie ze względu na obserwacyjny charakter badania.

strona 1 z 2
Zobacz także
Wybrane treści dla pacjenta
  • Nietolerancja laktozy - dieta, zawartość laktozy w produktach mlecznych
  • Czy nietolerancja laktozy u dziecka jest przeciwwskazaniem do karmienia piersią?
  • Jak często miesięczne dziecko karmione piersią powinno oddawać stolce?
  • Wegetarianizm a karmienie piersią
  • Dieta bezglutenowa
  • Choroby towarzyszące cukrzycy typu 1
  • Celiakia
  • Powrót do figury sprzed ciąży, czyli tempo chudnięcia po porodzie
  • Karmienie piersią bliźniąt i wieloraczków
  • Kontrowersje wokół spożycia mleka krowiego i jego przetworów

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej