Operacje na przewodzie pokarmowym - kiedy rozpocząć płynoterapię doustną?
02.12.2022
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk
Klinika Chirurgii Onkologicznej
Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, Kraków
Zobacz także
-
Utrata płynów w okresie pooperacyjnym
Przyczyny, zaburzenia hemodynamiczne i postępowanie płynowe w okresie pooperacyjnym.
-
Płynoterapia w medycynie okołooperacyjnej oczami chirurga
Zapraszamy do obejrzenia webinaru, podczas którego zaprezentowano wyniki ankiety kierowanej do chirurgów w całej Polsce. W ankiecie pytaliśmy Państwa o leczenie płynami, jakie prowadzicie podczas hospitalizacji, a w szczególności w okresie okołooperacyjnym. Wyniki skonentowali eksperci z dziedziny chirurgii i anestezjologii.
-
Płynoterapia okołooperacyjna u pacjenta z niewydolnością serca podczas zabiegów niekardiochirurgicznych
Pacjent z niewydolnością serca stanowi wyzwanie dla każdego anestezjologa ze względu na ograniczone rezerwy układu krążenia. Co ma największe znaczenie w przypadku stosowania płynoterapii u chorych z niewydolnością krążenia? Odpowiedzi na to i inne pytania udziela dr n. med. Anna Szczepańska. Zapraszamy do obejrzenia webinaru.
Wybrane treści dla pacjenta:
-
Dieta i suplementacja w chorobie Hashimoto
W odniesieniu do czynników żywieniowych, które mogą odgrywać istotną rolę w inicjacji rozwoju choroby, dowody naukowe wskazują najczęściej na duże spożycie jodu, nadkonsumpcję alkoholu, żywności o wysokim stopniu przetworzenia oraz niedobory selenu, żelaza, cynku, a także witaminy D.
-
Biegunka
Biegunka jest często występującym objawem, który zazwyczaj trwa krótko. Przewlekła biegunka może wskazywać na potencjalnie poważne choroby, dlatego zawsze należy ja zdiagnozować. Podczas biegunki należy dbać o odpowiednie nawodnienie i równowagę elektrolitową.
-
Dieta w niedoczynności tarczycy
Niedobór jodu, żelaza, selenu i cynku zaburza prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych.
-
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoborów żelaza u sportowców
Grupa szczególnie narażona na niedobór żelaza to sportowcy, głównie trenujące kobiety. Osoby intensywnie trenujące mają większe zapotrzebowanie na ten składnik, co spowodowane jest zwiększonym obrotem krwinek czerwonych wynikającym z ich mechanicznego niszczenia podczas wysiłku fizycznego. Taki stan nazywa się hemolizą wysiłkową lub tzw. zadeptywaniem erytrocytów.
-
Manometria odbytu i odbytnicy
Manometria odbytu i odbytnicy to specjalistyczne badanie polegające na ocenie czynności zwieraczy odbytu poprzez pomiar zmian ciśnienia w odbytnicy i odbycie.
-
Gazy jelitowe
Gazy jelitowe są naturalnie obecne w jelitach. Pochodzą z powietrza połykanego podczas posiłków, podczas mówienia, a także jako produkt fermentacji jelitowej, głównie w jelicie grubym. Gromadzeniu się gazów w jelitach sprzyja spożywanie niektórych pokarmów (np. roślin strączkowych, kapusty), a także niektóre choroby, np. zespół rozrostu bakteryjnego (SIBO) lub zespół jelita drażliwego. Leczenie jest zależne od przyczyny, w pierwszej kolejności należy przeanalizować, czy gazy nie stanowią skutku diety.
-
Dieta w trądziku
Niestety, nie istnieje konkretna dieta, która leczyłaby trądzik. Opublikowano jednak pewne doniesienia mówiące o negatywnym wpływie niektórych produktów żywnościowych na ryzyko wystąpienia trądziku oraz zaostrzenie zmian trądzikowych.
-
Dieta w chorobie Parkinsona
Właściwa dieta zapewnia skuteczne działanie leków, wpływa na dobre samopoczucie chorego oraz warunkuje utrzymanie właściwej masy ciała. Istotny problem u pacjentów z chorobą Parkinsona stanowi niedożywienie. Jest ono spowodowane zarówno trudnościami w posługiwaniu się sztućcami, jak i częstym współwystępowaniem depresji, która zazwyczaj się wiąże z brakiem apetytu.
-
Dieta dla osób dorosłych z nietolerancją laktozy
Laktoza jest składnikiem mleka i produktów mlecznych. Jeśli nie zostanie strawiona w jelicie cienkim, bo brakuje enzymu – laktazy, przechodzi do jelita grubego i dopiero tu jest rozkładana przez florę bakteryjną do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodoru, metanu i wodorotlenków.
-
Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej
Dieta ketogeniczna to dieta, w której znaczące ograniczenie węglowodanów prowadzi do ketozy żywieniowej, czyli stanu w którym ciała ketonowe stają się zastępczym źródłem energii. Z artykułu dowiesz się jakie są zasady diety ketogenicznej, jakie przynosi ona efekty oraz jakie produkty żywnościowe powinny się w niej znaleźć.