Co jaki czas zwiększać ilość glutenu w diecie i o ile?
Jakie są czynniki ryzyka wystąpienia niedożywienia szpitalnego u dzieci?
Jaki specjalista może podjąć decyzję o takim leczeniu?
Kiedy jednorazowe badanie serologiczne może być niewystarczające?
Którzy pacjenci wymagają diagnostyki w ośrodku specjalistycznym?
Kiedy wyniki badań serologicznych są niemiarodajne?
Jakie badania należy zlecić na początku leczenia, a jakie w trakcie kontynuacji?
Czy należy zlecić prowokację glutenem?
Jak długo i w jakiej ilości dziecko powinno spożywać gluten, aby wyniki badań były miarodajne diagnostycznie?
Czy produkty dla chorego należy przechowywać na oddzielnej półce (bez kontaktu z pokarmami zawierającymi gluten)?
Kiedy zlecać badanie enzymatyczne?
Czy można ją zredukować poprzez przyjmowanie probiotyków?
Czy dodatni wynik jest wskazaniem do leczenie eradykacyjnego?
Jakie choroby przewodu pokarmowego u dziecka można na tej podstawie podejrzewać?
Czy cięcie cesarskie zwiększa ryzyko wystąpienia niektórych chorób?
Jakie mogą być inne przyczyny odbarwienia stolca oprócz chorób wątroby, dróg żółciowych i trzustki?
Jak długo może się utrzymywać dodatni wynik posiewu?
Czy stwierdzenie obecności krwi w stolcu jest dodatkowym wskazaniem do wykonania takiego badania u dziecka?
Jeśli tak, to jakie leki i w jaki sposób?
Jakie mogą być inne przyczyny eozynofilii?