Hepatologia – postępy 2017
18.05.2018
prof. dr hab. n. med. Marek Hartleb, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Wybrane treści dla pacjenta
-
HBV i przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu B
Charakterystyczną cechą wirusa zapalenia wątroby typu B jest integracja jego materiału genetycznego z materiałem genetycznym osoby zakażonej, co powoduje, że całkowite wyeliminowanie wirusa z organizmu jest prawdopodobnie niemożliwe.
-
Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
Wątroba to jeden z narządów ułatwiających usuwanie z organizmu ewentualnych toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Właściwe pełnienie tej funkcji umożliwia jej prawidłowo zbilansowana dieta zawierająca produkty pochodzenia roślinnego. Pojawia się jednak pytanie, czy wątrobę należy dodatkowo wspierać, wprowadzając konkretną dietę lub stosując na przykład mieszanki ziołowe?
-
Alkoholowe choroby wątroby
Alkohol jest najczęstszą przyczyną chorób wątroby w krajach rozwiniętych. Wypicie ponad 80 g etanolu dziennie (odpowiadające 2 litrom piwa, 1 litrowi wina lub 5–6 drinkom) znacząco zwiększa ryzyko choroby wątroby.
-
Krwiste lub fusowate wymioty
Krwiste i fusowate wymioty to bardzo poważne objawy, skłaniające do uzyskania niezwłocznej porady lekarskiej,
nawet w warunkach doraźnej wizyty pogotowia ratunkowego lub izby przyjęć szpitala.
-
Dieta w zespole policystycznych jajników
Zalecenia żywieniowe dla kobiet z zespołem policystycznych jajników.
-
-
Polekowe uszkodzenia wątroby
Polekowe uszkodzenie wątroby to uszkodzenie lub zaburzenie czynności wątroby spowodowane lekami, preparatami naturalnej i chińskiej medycyny, innymi preparatami ziołowymi lub suplementami diety. W 80% przypadków odstawienie leku, który był przyczyną polekowego uszkodzenia wątroby, prowadzi do pełnego wyleczenia w ciągu 6 miesięcy. Nie należy stosować preparatów, które w przeszłości spowodowały polekowe uszkodzenie wątroby.
-
Zalecenia żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby
Choroby wątroby obejmują szereg jednostek chorobowych, z których najczęściej występują: ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby, choroba stłuszczeniowa wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. W leczeniu tych chorób żywienie jest podstawowym elementem terapii.
-
Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
Jednym z podstawowych elementów leczenia marskości wątroby jest zrównoważona, odpowiednio dostosowana do zapotrzebowania organizmu dieta. Ponieważ u pacjentów z marskością wątroby często stwierdza się niedożywienie białkowo-kaloryczne, należy kontrolować stan odżywienia chorego i zwrócić szczególna uwagę na ilość białka i energii w diecie
-
Ostre wirusowe zapalenie wątroby (WZW)
Wirusowe zapalenia wątroby to grupa chorób wątroby, w których przebiegu dochodzi do jej uszkodzenia – powstania zmian zapalno-martwiczych, a ich czynnikami sprawczymi są wirusy. Najczęściej występują: wirusowe zapalenie wątroby typu A, B i C. Wirus zapalenia wątroby typu A powoduje jedynie ostre wirusowe zapalenie wątroby, a B i C także przewlekłe. Wirusowemu zapaleniu wątroby mogą nie towarzyszyć żadne objawy lub występują tylko niewielkie dolegliwości – zmęczenie, złe samopoczucie. Zauważalne objawy, takie jak żółtaczka obserwuje się tylko u części pacjentów. Aby zapobiegać tym chorobom należy przestrzegać zasad higieny, a w przypadku WZW A i B – także się szczepić