Skróty: BLW – baby led weaning, BLISS – zmodyfikowana metoda BLW
SPECJALNIE dla „Medycyny Praktycznej – Pediatrii”
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego |
dr n. med. Anna Chmielewska Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Department of Clinical Sciences, Pediatrics, Umea University, Sweden |
Kiedy, co i jak? To trzy najczęściej zadawane pytania dotyczące wprowadzania pokarmów uzupełniających do diety niemowląt. Eksperci zgadzają się co do odpowiedzi na pierwsze dwa pytania. Zaleca się, aby pokarmy inne niż mleko matki lub modyfikowane wprowadzać po ukończeniu 17. tygodnia życia niemowlęcia (początek 5. mż.), ale nie później niż przed ukończeniem 26. tygodnia życia (początek 7. mż.). Wszystkie niemowlęta po 6. miesiącu życia powinny otrzymywać pokarmy uzupełniające bogate w żelazo. Pokarmy potencjalnie alergizujące oraz gluten można wprowadzać w dowolnym czasie po ukończeniu 4. miesiąca życia.1 W niektórych krajach (np. w Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii), a obecnie również w Polsce, coraz częściej przedmiotem dyskusji jest wybór optymalnej metody rozszerzania diety: tradycyjnej lub alternatywnej, znanej jako metoda BLW (baby led weaning [w Polsce znanej też jako „bobas lubi wybór” – przyp. red.]).
Terminologia
Nie ma jednej, powszechnie przyjętej definicji
BLW. Termin baby-led weaning po raz pierwszy
został użyty przez Gill Rapley w 2005 roku.2,3
Metoda BLW opiera się na pominięciu etapu karmienia
łyżeczką pokarmami o konsystencji papki
(zupa, mus, przecier, puree). Jest to sposób karmienia
niemowlęcia sterowany przez dziecko. Dziecku,
które potrafi samodzielnie siedzieć (ok. 6.–7. mż.),
począwszy od pierwszego posiłku, pozwala się
na samodzielne jedzenie, podając żywność łatwą
do chwycenia w dłoń i zjedzenia. W praktyce podaje
się kawałeczki różnych stałych, początkowo
miękkich pokarmów uzupełniających, takich jak
ugotowane warzywa (np. krążki pokrojonej marchewki,
różyczki brokułów), owoce (np. kawałek
banana), ugotowane na lepko kasze, makarony itd.
Taki sposób jedzenia pozwala dziecku samodzielnie
poznawać nowe pokarmy. Początkowo dziecku
pozwala się jeść palcami, a potem stopniowo
przyzwyczaja do używania sztućców. W tym czasie
dziecko jest nadal karmione piersią lub mlekiem
modyfikowanym. Według autorów metody BLW,
niemowlę w ciągu kilku miesięcy powinno się nauczyć
samodzielnego spożywania posiłków. W metodzie
BLW wprawdzie rodzice proponują jedzenie,
ale to dziecko decyduje o tym, co, ile i jak szybko
zje. Dziecko jest aktywnym uczestnikiem, a nie
tylko biernym konsumentem.
Zmodyfikowana metoda BLW znana jest pod
nazwą BLISS (baby-led introduction to solids).4
Podstawowa różnica pomiędzy metodą BLW a BLISS polega na tym, że w tej ostatniej rodzice
lub opiekunowie dziecka otrzymują dodatkowe
wsparcie i wskazówki dotyczące m.in. produktów o dużej zawartości żelaza i wartości energetycznej
oraz o produktach zwiększających ryzyko zadławienia
dziecka (p. niżej). Pozostałe elementy postępowania
są w obu metodach takie same.
Potencjalne korzyści i zagrożenia związane z metodą BLW
Wśród pozytywnych aspektów metody BLW wymienia się przede wszystkim samoregulację mechanizmów łaknienia i sytości, co ma znaczenie w kontekście ryzyka nadwagi i otyłości.2,3 Zagrożenia związane ze stosowaniem metody BLW dotyczą podawania niemowlętom pokarmów z „dorosłego” stołu, które nie są dostosowane do potrzeb i możliwości niemowląt.4 Stąd obawy o ryzyko źle zbilansowanej diety, złożonej z pokarmów o małej wartości odżywczej, co może prowadzić do zaburzeń rozwoju niemowląt, w tym upośledzenia wzrastania, oraz niedoboru ważnych składników odżywczych (zwłaszcza żelaza), a także zwiększać ryzyko zakrztuszenia (tab. 1.).5-7
Tabela 1. Potencjalne korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem metody BLW, w porównaniu z tradycyjną metodą rozszerzania diety | |
---|---|
Korzyści | Zagrożenia |
uczestnictwo dziecka we wspólnych posiłkach z pozostałymi członkami rodziny samoregulacja mechanizmów łaknienia i sytości mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości |
niedobory energetyczne niedożywienie niedobór żelaza zakrztuszenie |
Bezpieczeństwo i efekty stosowania metody BLW
W 2018 roku opublikowano wyniki przeglądu systematycznego (data przeszukiwania baz danych: marzec 2018), którego celem była ocena różnych aspektów metody BLW.8 Do analizy zakwalifikowano 10 badań obserwacyjnych i 2 badania z randomizacją. Ze względu na znane ograniczenia badań obserwacyjnych, a także bardzo małą wiarygodność większości badań, poniżej podsumowano głównie wyniki badań z randomizacją zidentyfikowanych przez autorów przeglądu systematycznego oraz opublikowanych już po jego ukazaniu się.
Badania z randomizacją
Większość danych dotyczących skuteczności i bezpieczeństwa
metody BLW pochodzi z badania
BLISS, którego różne aspekty omówiono w kilku
publikacjach.7,9-12 W badaniu tym, przeprowadzonym w Nowej Zelandii, 206 matek kwalifikowano
losowo do grup, w których dietę niemowląt rozszerzano
metodą BLISS (tj. odpowiednio zmodyfikowana
metoda BLW, aby zmniejszyć ryzyko
niedożywienia, niedoboru żelaza i zakrztuszenia
[n = 105]), począwszy od pierwszego posiłku, lub w tradycyjny sposób (karmienie łyżeczką [n = 101
matek]). Matki z grupy BLISS w okresie ciąży i 9 miesięcy po porodzie objęto wsparciem, w ramach
którego korzystały z dodatkowych konsultacji z doradcą laktacyjnym (przed porodem, w 1.,
3.–4. tyg. po porodzie oraz 3.–4. i 5. mies. po porodzie) w celu utrzymania wyłącznego karmienia
piersią do 6. miesiąca życia dziecka, oraz z osobą
prowadzącą badanie (w 5, 7. i 9. mies. po porodzie). W trakcie konsultacji kobiety otrzymały zindywidualizowane
porady na temat tego, w jaki sposób
mają się wstrzymać z wprowadzeniem pokarmów
uzupełniających do 6. miesiąca życia dziecka, elastycznie
wybierać pory karmienia oraz zwracać
uwagę na manifestowanie przez dziecko uczucia
głodu i sytości, uwzględniać w każdym posiłku
produkty o dużej zawartości żelaza i dużej kaloryczności,
unikać żywności, która może zwiększać
ryzyko zadławienia dziecka oraz podawać dziecku
żywność łatwą do chwycenia w dłoń i zjedzenia, a w okresie choroby i rekonwalescencji stosować
posiłki mleczne. Pierwotnym punktem końcowym
była ocena BMI z-score w 12. i 24. miesiącu życia.
Osoby oceniające wszystkie badane punkty
końcowe nie znały przynależności uczestników
do badanej grupy. Tylko w odniesieniu do pierwotnego
punktu końcowego przeprowadzono analizę w grupach wyodrębnionych zgodnie z planowanym
leczeniem (intention-to-treat – ITT).
Kolejne badanie z randomizacją przeprowadzono
metodą otwartej próby w Turcji. Objęto nim
280 zdrowych niemowląt, które w 5.–6. miesiącu
życia losowo kwalifikowano do grupy stosującej
metodę BLW (n = 142) lub grupy tradycyjnego rozszerzania
diety (karmienie łyżeczką). Oceniano
parametry wzrastania, wskaźniki hematologiczne
oraz gospodarkę żelazem w 12. miesiącu życia.13
Ze względu na niedoskonałości badania (w tym
brak rejestracji, precyzyjnej definicji pierwotnego
punktu końcowego oraz analizy ITT) uzyskane
wyniki należy jednak interpretować ostrożnie.
Ryzyko zakrztuszenia
Zarówno wyniki badań obserwacyjnych, jak i z randomizacją wskazują na podobne ryzyko zakrztuszenia w grupie niemowląt karmionych zmodyfikowaną metodą BLW (metodą BLISS) oraz metodą tradycyjną.8,14
Ryzyko niedoborów energetycznych i zaburzeń wzrastania
Wyniki niektórych badań obserwacyjnych sugerowały większe ryzyko niedoboru masy ciała14 oraz mniejsze spożycie energii15 u dzieci karmionych klasyczną metodą BLW. Tylko w 1 badaniu z randomizacją (badaniu BLISS) oceniono spożycie energii i stwierdzono podobną liczbę przyjętych kalorii po 12 i 24 miesiącach interwencji. U żadnego dziecka nie stwierdzono także niedożywienia.7
Wpływ na BMI i ryzyko otyłości
W badaniu BLISS, w grupie karmienia zmodyfikowaną metodą BLW, w porównaniu z grupą tradycyjną, stwierdzono podobną wartość BMI z-score po 12 i 24 miesiącach interwencji oraz podobne ryzyko otyłości po 12 i 24 miesiącach interwencji. Ponadto, w grupie BLW stwierdzono mniejszą zdolność dzieci do odczuwania sytości ocenianą na podstawie kwestionariusza CEBQ po 24 miesiącach interwencji.7
Gospodarka żelazem
Na podstawie analizy podgrupy niemowląt w 7. miesiącu
życia (n = 162) oraz w 12. miesiącu życia (n =
155) w obu grupach dzieci objętych badaniem BLISS
stwierdzono podobne spożycie żelaza, stężenie ferrytyny i żelaza oraz podobne ryzyko rozwoju niedokrwistości z niedoboru żelaza w 12. miesiącu życia.
Jednak w obu grupach stwierdzono małe spożycie
żelaza (w 7. mż. aż 74% niemowląt było na granicy
ryzyka nieodpowiedniego spożycia, a w 12. mż. u 17% stwierdzono niedobór żelaza, u niektórych
prowadzący do niedokrwistości; badane grupy nie
różniły się pod tym względem istotnie).10 Warto
pamiętać, że w ramach interwencji rodzice kilkukrotnie
otrzymywali poradę dotyczącą m.in. pokarmów
bogatych w żelazo. Autorzy badania BLISS w badaniu pilotażowym wykazali, że w porównaniu
ze „zwykłą” metodą BLW, dzieci w grupie BLISS
wcześniej i częściej otrzymywały pokarmy bogate w żelazo.5
W badaniu z randomizacją przeprowadzonym w Turcji uzyskano podobne wyniki dotyczące spożycia żelaza z pokarmów uzupełniających oraz podobne
parametry hematologiczne.14