Zgodnie z aktualnymi zaleceniami gluten do żywienia niemowląt należy wprowadzać tak jak inne pokarmy uzupełniające, czyli między 17. a 26. tygodniem życia. Nie ustalono optymalnej ilości glutenu, którą należy podawać podczas rozszerzania diety niemowlęcia, ani wpływu różnych produktów z pszenicy na ryzyko rozwoju celiakii i autoimmunizacji celiakalnej. Mimo ograniczonych danych dotyczących dokładnej ilości glutenu oraz braku danych z badań z randomizacją potwierdzających zalecenie, Europejskie Towarzystwo Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) oraz Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (PTGHiŻD) sugerują, aby unikać podawania dużej ilości glutenu w pierwszych miesiącach jego wprowadzenia. Arbitralnie 1/10 kromki chleba można uznać za małą ilość glutenu, a 1/2 za dużą (w czasie wprowadzania glutenu). W praktyce można zacząć (ale nie są to formalne wytyczne) na przykład od:
1–2 łyżeczek kaszki zbożowej z glutenem (np. pszennej)
1/2–1 herbatnika
małego kawałka pieczywa (1/10 kromki chleba lub podobnego kawałka bułki).
W odniesieniu do wszystkich pokarmów obowiązuje zasada, że raz wprowadzony pokarm podaje się następnie regularnie w odstępach jednolub kilkudniowych, stopniowo zwiększając porcje (zdroworozsądkowo).
Piśmiennictwo
Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek,
zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.
Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.
Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej