Czy ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 u osób ze stłuszczeniową chorobą wątroby jest wyższe niż u pacjentów bez tego obciążenia?
10.05.2021
dr hab. med. Jacek Czepiel
Klinika Chorób Zakaźnych i Tropikalnych CM UJ
Zobacz także
-
Kardiologiczne powikłania COVID-19
Dr hab. Agnieszka Olszanecka omawia sposób diagnostyki pacjenta z dolegliwościami ze strony układu krążenia po przebytej infekcji COVID-19.
Wybrane treści dla pacjenta
-
Dieta w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby
Stłuszczenie wątroby to powszechna choroba przewlekła. Podstawą jej leczenia jest redukcja masy ciała poprzez zmianę nawyków żywieniowych i wprowadzenie aktywności fizycznej. Prawidłowo zbilansowana diety, powodująca już niewielką redukcję masy ciała może powodować znaczące zmniejszenie ilości tłuszczu wątrobowego.
-
Ostropest plamisty: Właściwości i korzyści zdrowotne. Na co pomaga ostropest plamisty?
Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina o długiej historii stosowania w tradycyjnym ziołolecznictwie. Jego właściwości przyciągają uwagę osób poszukujących naturalnych metod wspierania zdrowia. Dowiedz się więcej o właściwościach ostropestu plamistego, dawkowaniu oraz potencjalnych korzyściach zdrowotnych tej rośliny
-
Stłuszczenie wątroby – objawy, przyczyny, leczenie
Stłuszczenie wątroby to stan, w którym w komórkach wątroby gromadzą się krople tłuszczu. Stłuszczenie wątroby może być spowodowane działaniem toksycznej substancji – często alkoholu (jest to wówczas alkoholowe stłuszczenie wątroby) lub nie ma jednej konkretnej przyczyny – mówimy wtedy o niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby.
-
Alkoholowe choroby wątroby
Alkohol jest najczęstszą przyczyną chorób wątroby w krajach rozwiniętych. Wypicie ponad 80 g etanolu dziennie (odpowiadające 2 litrom piwa, 1 litrowi wina lub 5–6 drinkom) znacząco zwiększa ryzyko choroby wątroby.
-
Przeziębienie, grypa czy COVID-19?
Pacjent może przebyć zakażenie koronawirusem z objawami kataru, grypa może mieć tak ciężki przebieg, że konieczna będzie hospitalizacja, a zakażenie wirusem RSV może skończyć się śmiercią – o infekcjach dróg oddechowych opowiada dr hab. Ernest Kuchar, specjalista chorób zakaźnych.
-
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (stłuszczenie wątroby NAFLD, MAFLD)
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to stłuszczenie wątroby niezwiązane ze spożywaniem alkoholu, przyjmowaniem leków lub chorobami genetycznymi. To najczęstsza przewlekła choroba wątroby. NAFLD najczęściej wiąże się z zespołem metabolicznym i powoduje zwiększenie ryzyka przedwczesnej miażdżycy i zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych
-
Test combo – grypa, COVID-19, RSV
Test combo to test diagnostyczny do samodzielnego wykonania, za pomocą którego można potwierdzić zakażenie wirusami grypy, SARS-CoV-2 (powodującym COVID-19) oraz RSV. Test combo można kupić w aptece za około 20 zł. Najbardziej wiarygodny wynik testu uzyskuje się na początku choroby
-
Regeneracja i oczyszczanie wątroby – czy wspomaganie jest potrzebne?
Wątroba to jeden z narządów ułatwiających usuwanie z organizmu ewentualnych toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Właściwe pełnienie tej funkcji umożliwia jej prawidłowo zbilansowana dieta zawierająca produkty pochodzenia roślinnego. Pojawia się jednak pytanie, czy wątrobę należy dodatkowo wspierać, wprowadzając konkretną dietę lub stosując na przykład mieszanki ziołowe?
-
Koronawirus (COVID-19) a grypa sezonowa - różnice i podobieństwa
Zarówno grypa sezonowa, jak i COVID-19, czyli choroba wywołana przez koronawirus (SARS-CoV-2), są chorobami zakaźnymi układu oddechowego. Między grypą a COVID-19 jest kilka podobieństw, ale istnieją także różnice. Jakie są różnice między COVID-19 a grypą sezonową?
-
Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z wyrównaną i niewyrównaną marskością wątroby
Jednym z podstawowych elementów leczenia marskości wątroby jest zrównoważona, odpowiednio dostosowana do zapotrzebowania organizmu dieta. Ponieważ u pacjentów z marskością wątroby często stwierdza się niedożywienie białkowo-kaloryczne, należy kontrolować stan odżywienia chorego i zwrócić szczególna uwagę na ilość białka i energii w diecie