Dieta bogatobiałkowa u chorych w stanie krytycznym – czy jest się czego obawiać?

04.12.2023
Omówienie artykułu: The effect of higher protein dosing in critically ill patients with high nutritional risk (EFFORT Protein): an international, multicentre, pragmatic, registry-based randomised trial.
D.K. Heyland i wsp.
The Lancet, 2023; 401: 568–576

Wybrane treści dla pacjenta
  • Dieta o małej zawartości FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego)
  • Zalecenia dietetyczne przy próchnicy zębów
  • Dieta niskowęglowodanowa w wybranych jednostkach chorobowych
  • Dieta w osteoporozie
  • Dieta wspomagająca leczenie hemoroidów
  • Dieta u osób ze stomią – zalecenia ogólne
  • Dieta w niedoczynności tarczycy
  • Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.