U kogo może się rozwinąć alergia na pokarm, który był uprzednio dobrze tolerowany?
Czy należy unikać takiego pokarmu czy przeprowadzić dalszą diagnostykę?
Jeśli tak, to co jest przyczyną tego zjawiska?
Od czego zależy częstość oznaczeń?
Dlaczego u dzieci powinniśmy stosować probiotyki a nie MAC (microbiota-accessible carbohydrates)? Jaka jest faktyczna masa mikrobiomu jelit? Przeczytaj odpowiedź prof. Magdaleny Strus.
Czy jest zasadne wykonywanie testów w celu wykrycia genów związanych z ryzykiem wystąpienia otyłości?
Czy dodatni wynik testu genetycznego w kierunku celiakii jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej?
Kiedy należy zaplanować próbę prowokacji?
Jakie są najczęstsze przyczyny występowania szczeliny odbytu u dzieci?
Czy kryterium wieku ma znaczenie rozstrzygające o pilności postępowania diagnostycznego?
Ostra biegunka infekcyjna stanowi istotny problem kliniczny, ponieważ niewłaściwie leczona w krótkim czasie może doprowadzić do ciężkiego odwodnienia.
Czy u dziecka może wystąpić reakcja alergiczna przy pierwszorazowym spożyciu jakiegoś pokarmu (np. w wyniku sensytyzacji przez skórę lub sporadycznego spożywania dużej ilości tego pokarmu przez matkę karmiącą dziecko piersią)?
Jaka dieta jest zalecana w czasie ciąży i karmienia piersią w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia alergii?
Jakie są najczęstsze przyczyny żylaków odbytu lub szczeliny odbytu u dzieci?
Jakie są rodzaje testów wykrywające krew utajoną w stolcu?
Czy stosowanie probiotyków w celu zapobiegania SIBO jest uzasadnione?
Jeżeli tak, to po jakim czasie?
Jakie czynniki, oprócz nieswoistego zapalenia jelit, mają na nie istotny wpływ?
Których pacjentów należy kierować do gastrologa?