Podawanie pokarmu za pomocą przezskórnej endoskopowej gastrostomii (PEG) pozwala na utrzymanie stanu odżywienia lub jego poprawę u chorych, którzy nie mogą być wystarczająco odżywiani doustnie.
Gromadzenie się powietrza pod wzmożonym ciśnieniem w jamie opłucnej, prowadzące do stopniowo narastającej, a niekiedy nagłej niewydolności krążeniowo-oddechowej, może spowodować zgon, wymaga zatem szybkiego rozpoznania i leczenia.
Rozwój małoinwazyjnych metod operacyjnych stosowanych w leczeniu ChRP jest jednym z większych osiągnięć współczesnej chirurgii małoinwazyjnej. Częstość występowania tej patologii, jej uporczywość i duże koszty społeczne powodują, że liczba wykonywanych operacji co roku znacząco się zwiększa.
W tym artykule przedstawiono technikę częściowego wycięcia śledziony metodą laparoskopową z zastosowaniem urządzenia do termoresekcji. W skład stosowanego zestawu wchodzi generator prądu zmiennego wysokiej częstotliwości (Cool-Tip firmy TYCO), izolowana (poza dystalnymi 2–3 cm) igła do termoablacji przezskórnej (długości 20 lub 25 cm), płytka uziemiająca o dużej powierzchni oraz zestaw pompy chłodzącej elektrodę.