Opracowały: Małgorzata Ściubisz, Iwona Rywczak
Skróty: CI – przedział ufności, HPV – ludzki wirus brodawczaka
W amerykańskim badaniu kohortowym z retrospektywnym zbieraniem danych oceniono wpływ szczepienia przeciwko ludzkiemu wirusowi brodawczaka (HPV) na ryzyko cukrzycy typu 1. W badaniu wykorzystano dokumentację medyczną pacjentów korzystających ze świadczeń zdrowotnych udzielanych przez Kaiser Permanente of Northern California (KPNC). W analizie uwzględniono lata 2006–2015. Szczepionkę przeciwko HPV wprowadzono do obrotu w Stanach Zjednoczonych w 2006 roku, początkowo Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) zalecał szczepienie wyłącznie dziewczynkom i młodym kobietom, natomiast od 2011 roku zalecenie rozszerzono o płeć męską.
Populację badania stanowiło 911 648 osób – 330 200 zaszczepionych ≥1 dawką szczepionki przeciwko HPV i 581 448 nieszczepionych. Zidentyfikowano 2613 chorych na cukrzycę, z których 1140 (43,6%) należało do grupy wiekowej objętej zaleceniem szczepienia przeciwko HPV (11–26 lat). Następnie z grupy tej wykluczono m.in. osoby, które były pod opieką KPNC krócej niż rok przed rozpoznaniem cukrzycy, a także osoby, u których cukrzycę wykryto <6 miesięcy po uzyskaniu uprawnienia do szczepienia przeciwko HPV. W ostatecznej analizie uwzględniono 388 chorych na cukrzycę, 123 zaszczepionych przeciwko HPV i 265 nieszczepionych.
Porównując osoby szczepione z nieszczepionymi, nie stwierdzono, aby szczepienie przeciwko HPV wiązało się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 1 (hazard względny [HR]: 1,21 [95% CI: 0,94–1,57]). Podobne wyniki uzyskano w analizach uwzględniających różne czynniki zakłócające, takie jak płeć (HR: 1,18 [95% CI: 0,91–1,53]).
Autorzy badania wyciągnęli wniosek, że w ciągu 10 lat po wprowadzeniu szczepień przeciwko HPV nie zaobserwowano zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy w związku z tym szczepieniem.