Niepasteryzowane mleko lub produkty mleczne jako źródło zakażenia wirusem odkleszczowego zapaleniu mózgu

11.01.2023
Systematic review and meta-analysis of foodborne tick-borne encephalitis, Europe, 1980–2021
Elbaz M. i wsp.
Emerg. Infect. Dis., 2022; 28 (10): 1945–1954

W przeglądzie systematycznym piśmiennictwa z metaanalizą opisano przypadki KZM nabytego drogą pokarmową, które wystąpiły w Europie w ciągu ostatnich 40 lat. Przedstawiono jego epidemiologię i cechy kliniczne, a także oszacowano ryzyko nabycia zakażenia drogą pokarmową. Badanie przeprowadzono zgodnie z wytycznymi Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA).

Przeszukano 2 elektroniczne bazy publikacji medycznych (PubMed, Embase) za okres od stycznia 1980 roku do czerwca 2021 roku. Ostatecznie w przeglądzie uwzględniono 19 artykułów, w których opisano łącznie 410 przypadków KZM nabytego drogą pokarmową. Większość (94%) stanowiły zachorowania potwierdzone (dodatni wynik badania serologicznego w kierunku obecności przeciwciał IgG i/lub IgM przeciwko wirusowi KZM w surowicy lub płynie mózgowo-rdzeniowym [PMR] u osoby, która prawdopodobnie spożywała niepasteryzowane mleko lub sery i nie zgłaszała ukłucia przez kleszcza), a pozostałe (6%) spełniały definicje przypadku prawdopodobnego (objawy kliniczne KZM niepotwierdzone laboratoryjnie u osoby, która mogła spożywać niepasteryzowane mleko lub sery i nie zgłaszała ukłucia przez kleszcza [uwzględniano tylko klastry obejmujące ≥2 przypadki]). Większość przypadków KZM nabytego drogą pokarmową pochodziło z krajów Europy Środkowo-Wschodniej, głównie ze Słowacji (177), z Czech (66), Polski (52) i Węgier (42), rzadziej z Estonii (28), Niemiec (16), Chorwacji (14), Austrii (8) i Słowenii (3). Dodatkowo 5 przypadków opisano w Rosji. Do zakażenia najczęściej dochodziło w miesiącach wiosenno-letnich, czyli od kwietnia do sierpnia (89%), co pokrywa się z sezonem aktywności kleszczy w krajach endemicznych (prawdopodobnie w szczycie sezonu kleszczowego u zakażonych zwierząt gospodarskich stwierdza się największą wiremię), znacznie rzadziej w miesiącach jesienno-zimowych, czyli od września do listopada (11%). Do zakażenia najczęściej dochodziło w wyniku spożycia surowego mleka koziego lub serów (66%), rzadziej surowego mleka owczego lub serów (25%), niepasteryzowanego mleka krowiego (7%) lub niepasteryzowanych produktów mlecznych różnego pochodzenia (2%). Dane o statusie szczepienia dostępne były dla 120 osób. Tylko 1 osoba była w przeszłości zaszczepiona przeciwko KZM, ale ostatnią dawkę otrzymała >15 lat temu (co oznacza, że nie przyjęła dawki przypominającej zalecanej po upływie 5 lat).

Okres inkubacji KZM nabytego drogą pokarmową był krótszy niż w przypadku zakażenia w wyniku ukłucia przez kleszcze i wynosił zwykle 3,5 dnia (w 90% przypadków <14 dni). Dwufazowy przebieg zakażenia był powszechny. W fazie zwiastunowej dominowały nieswoiste objawy grypopodobne (gorączka, wymioty, biegunka, ból głowy, obustronny ból w oczodole, zawroty głowy, ból gardła, dreszcze, ból kości, ból mięśni i gorsze samopoczucie). Łącznie opisano 136 przypadków KZM z zajęciem ośrodkowego układu nerwowego (OUN), w tym 77 stanowiły przypadki potwierdzone (wystąpienie objawów ze strony OUN [ból głowy, wymioty, ataksja, zaburzenia świadomości, splątanie, dysfazja lub niedowład połowiczy] + dodatni wynik badania serologicznego w kierunku obecności przeciwciał IgG i/lub IgM przeciwko wirusowi KZM w surowicy i PMR, lub zwiększona pleocytoza w PMR, lub dodatni wynik innych badań laboratoryjnych potwierdzających zakażenie), a 59 przypadki prawdopodobne (definicja jw., ale bez badania PMR). Informacje o postaci klinicznej neuroinfekcji były dostępne tylko dla 23 chorych. U >57% badanych rozpoznano zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu, a u 39% zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Najcięższa postać, czyli zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, mózgu i rdzenia, wystąpiła tylko u 1 osoby (4%).

Oszacowano także ryzyko (attack rate) nabycia KZM w wyniku spożycia niepasteryzowanego mleka lub produktów mlecznych zakażonych zwierząt gospodarskich (w tym celu liczbę osób, które zachorowały na KZM nabyte drogą pokarmową w ognisku, podzielono przez liczbę osób eksponowanych na zakażenie). W metaanalizie 7 badań opisujących ogniska KZM nabytego drogą pokarmową, które obejmowały ≥10 osób, wykazano, że ryzyko to wynosi 14% (95% CI: 12–16), choć w poszczególnych badaniach było bardzo zróżnicowane (6–90%).

Autorzy badania wyciągnęli wniosek, że przypadki KZM nabytego drogą pokarmową zgłaszano w ściśle określonym regionie geograficznym Europy. Ryzyko nabycia zakażenia w wyniku spożycia niepasteryzowanego mleka lub produktów mlecznych zakażonych zwierząt gospodarskich było zróżnicowane (różnice te mogły wynikać z niedoskonałości nadzoru epidemiologicznego, ale także różnego miana wirusa w zakażonym mleku lub produktach mlecznych). Objawy kliniczne były podobne do objawów opisywanych u pacjentów z KZM po ukłuciu przez kleszcza, a do zajęcia OUN doszło u co trzeciego zakażonego. Wyniki badania mogą pomóc w zwiększeniu świadomości lekarzy i pacjentów, a także urzędników ds. zdrowia publicznego na temat transmisji zakażenia wirusem KZM drogą pokarmową i znaczenia szczepień przeciwko tej chorobie.

Zobacz także

Reklama

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań