Jak można ocenić ryzyko reakcji krzyżowej na inne orzechy?
Czy zależy to bardziej od postaci alergii?
Jaka jest częstość nietolerancji hydrolizatu o znacznym stopniu hydrolizy białka?
Kiedy próbę wprowadzenia pierwszego nowego pokarmu po przebyciu FPIES nalezy wykonać pod nadzorem lekarza?
Kiedy próbę prowokacji należy przeprowadzić w szpitalu?
Jakie czynniki wpływają na stężenie kalprotektyny w stolcu?
Czy objawy pokrzywki u dziecka wskazują na konieczność eliminacji uczulających pokarmów z diety?
Kiedy należy podjąć próbę eliminacji takiego pokarmu z diety?
U kogo może się rozwinąć alergia na pokarm, który był uprzednio dobrze tolerowany?
Dr n. med. Joanna Miłkowska-Dymanowska wskazuje antybiotyki, które można stosować w terapii wziewnej w rozstrzeniach oskrzeli.
Czy należy unikać takiego pokarmu czy przeprowadzić dalszą diagnostykę?
Jeśli tak, to co jest przyczyną tego zjawiska?
Jakich zasady należy przestrzegać przy wprowadzeniu pokarmów uzupełniających?
Prof. Rafał Pawliczak omawia róznicowanie infekcji dróg oddechowych oraz astmy.
Od czego zależy częstość oznaczeń?
Czy jest wskazaniem do pilnego objawowego leczenia (np. GKS)?
Jakie działania niepożądane wiążą się z krótkoterminowym stosowaniem GKS?
Dr n. med. Piotr Rapiejko wskazuje czynniki wpływające na wystąpienie początku sezonu pylenia roślin w Polsce.
Prof. dr hab. Grażyna Bochenek wskazuje zasadę bezpiecznego stosowania kwasu acetylosalicylowego u chorych z nadwrażliwością na NLPZ.
Jaki czas powinien upłynąć między kolejnymi dawkami?