Czy mąka ze świerszczy spełnia definicję postbiotyku?

08.04.2024
prof. dr hab. n. med. Hanna Szajewska
Klinika Pediatrii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Pytanie nadesłane do Redakcji

Czy mąka ze świerszczy spełnia definicję postbiotyku? Jej rola deklarowana podczas rejestracji w EU wydaje się to potwierdzać.

Odpowiedź

Zgodnie z aktualną (2021) definicją International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) termin „postbiotyk” oznacza preparat nieżywych (ang. inanimate) drobnoustrojów i ich składników, które korzystnie wpływają na zdrowie docelowego gospodarza.

Mąka ze świerszczy to produkt pochodzący od owadów. Nie jest to produkt pochodzący od mikroorganizmów, czyli nie spełnia jednego z podstawowych kryteriów postbiotyku.

Piśmiennictwo:

1. Salminen S., Collado M.C., Endo A. i wsp.: The International Scientific Association of Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol., 2021; 18 (9): 649–667
Zobacz także
Wybrane treści dla pacjenta
  • Kamica przewodów żółciowych u dzieci
  • Zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD)
  • Kłębuszkowe zapalenie nerek u dzieci
  • Ból pleców u dziecka
  • Wady zgryzu - informacje ogólne
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego u dzieci
  • Padaczka u dziecka
  • Atopowe zapalenie skóry (AZS) u dzieci
  • Małe dziecko u dentysty

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Placówki

Szukasz poradni, oddziału lub SOR w swoim województwie? Chętnie pomożemy. Skorzystaj z naszej wyszukiwarki placówek.

Doradca medyczny

Twój pacjent ma wątpliwości, kiedy powinien zgłosić się do lekarza? Potrzebuje adresu przychodni, szpitala, apteki? Poinformuj go o Doradcy Medycznym Medycyny Praktycznej