Skróty: BMI (body mass index) – wskaźnik względnej masy ciała, CI (confidence interval) – przedział ufności, COVID-19 (coronavirus disease) – choroba spowodowana przez SARS-CoV-2, ITT – analiza wyników w grupach wyodrębnionych zgodnie z zaplanowanym leczeniem, RCT (randomized controlled trial) – badanie z randomizacją, RT-PCR – reakcja odwrotnej transkrypcji i reakcja łańcuchowa polimerazy, SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) – koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej 2, RR (relative risk) – ryzyko względne
Metodyka: RCT, próba poczwórnie ślepa (o przynależności do grup nie wiedzieli pacjenci, zespół leczący, osoby oceniające wystąpienie punktów końcowych oraz osoby analizujące zgromadzone dane); analiza ITT
Populacja: 34 601 dorosłych mieszkańców Norwegii (wiek śr. 45 lat, kobiety 65%); BMI śr. 26,1 kg/m2, ≥1 choroba przewlekła u 22%, aktualne palenie tytoniu u 8%, suplementacja witaminy D3 lub tranu <5×w tyg. u 22%, spożywanie tłustych ryb ≥1 dzień w tyg. (lub ≥1–3 kromek chleba z tłustą rybą w tyg.) u 62%, ≥1 dawka szczepionki przeciwko COVID19 w trakcie trwania badania u 36% badanych. Z badania wykluczono chorych z niewydolnością nerek lub wymagających leczenia nerkozastępczego, z hiperkalcemią, marskością wątroby, sarkoidozą lub innymi chorobami ziarniniakowymi (np. zapalenie naczyń z ziarniniakowatością), z COVID19 w wywiadzie, z nadwrażliwością na jakikolwiek składnik stosowanych preparatów, osoby ze wskazaniami do stosowania suplementacji witaminy D3 (kobiety w ciąży, osoby >75 rż., weganie) oraz osoby stosujące suplementację oleju rybiego lub preparatów zawierających witaminę D3 ≥5×w tyg.
Interwencja: suplementacja tranu z wątroby dorsza 5 ml/d (dawka zawierająca 400 IU witaminy D3, kwasy omega-3 [400 mg kwasu eikozapentaenowego, 500 mg kwasu dokozaheksaenowego], 20 µg witaminy A i 3 mg witaminy E) o smaku cytrynowym