Suplementacja tranu w zapobieganiu COVID-19 i innym ostrym infekcyjnym zapaleniom dróg oddechowych – badanie CLOC

15.01.2024
Omówienie artykułu: S.H. Brunvoll i wsp.: Prevention of COVID-19 and other acute respiratory infections with cod liver oil supplementation, a low dose vitamin D supplement: quadruple blinded, randomised placebo controlled trial.
British Medical Journal, 2022; 378: e071245
Opracowali: mgr Anna Bagińska, dr n. med. Jacek Mrukowicz
Konsultował: dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz

Skróty: BMI (body mass index) – wskaźnik względnej masy ciała, CI (confidence interval) – przedział ufności, COVID-19 (coronavirus disease) – choroba spowodowana przez SARS-CoV-2, ITT – analiza wyników w grupach wyodrębnionych zgodnie z zaplanowanym leczeniem, RCT (randomized controlled trial) – badanie z randomizacją, RT-PCR – reakcja odwrotnej transkrypcji i reakcja łańcuchowa polimerazy, SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) – koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej 2, RR (relative risk) – ryzyko względne

Wnioski: Suplementacja tranu z wątroby dorsza u  dorosłych osób, w  porównaniu ze stosowaniem placebo, nie zmniejszyła ryzyka zakażenia SARS-CoV-2, COVID-19 o  ciężkim przebiegu lub ≥1 zachorowania na ostre infekcyjne zapalenie dróg oddechowych (niezależnie od etiologii) w okresie przeciętnie 164 dni.

Metodyka: RCT, próba poczwórnie ślepa (o przynależności do grup nie wiedzieli pacjenci, zespół leczący, osoby oceniające wystąpienie punktów końcowych oraz osoby analizujące zgromadzone dane); analiza ITT

Populacja: 34 601 dorosłych mieszkańców Norwegii (wiek śr. 45 lat, kobiety 65%); BMI śr. 26,1 kg/m2, ≥1 choroba przewlekła u 22%, aktualne palenie tytoniu u 8%, suplementacja witaminy D3 lub tranu <5×w tyg. u 22%, spożywanie tłustych ryb ≥1 dzień w tyg. (lub ≥1–3 kromek chleba z tłustą rybą w tyg.) u 62%, ≥1 dawka szczepionki przeciwko COVID­19 w trakcie trwania badania u 36% badanych. Z badania wykluczono chorych z niewydolnością nerek lub wymagających leczenia nerkozastępczego, z hiperkalcemią, marskością wątroby, sarkoidozą lub innymi chorobami ziarniniakowymi (np. zapalenie naczyń z  ziarniniakowatością), z  COVID­19 w  wywiadzie, z nadwrażliwością na jakikolwiek składnik stosowanych preparatów, osoby ze wskazaniami do stosowania suplementacji witaminy D3 (kobiety w ciąży, osoby >75 rż., weganie) oraz osoby stosujące suplementację oleju rybiego lub preparatów zawierających witaminę D3 ≥5×w tyg.

Interwencja: suplementacja tranu z wątroby dorsza 5 ml/d (dawka zawierająca 400 IU witaminy D3, kwasy omega-3 [400 mg kwasu eikozapentaenowego, 500 mg kwasu dokozaheksaenowego], 20 µg witaminy A i 3 mg witaminy E) o smaku cytrynowym

strona 1 z 2
Zobacz także
Wybrane treści dla pacjenta
  • Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki
  • Chlamydiozy
  • Jakie ryby można podawać niemowlętom oraz dzieciom w wieku 1–3 lat zgodnie z aktualnymi zaleceniami?
  • Tłuszcze
  • Tran – właściwości, skład, dawkowanie
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – źródła i właściwości
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Karmienie piersią a jedzenie ryb
  • Dieta a stres
  • Jak długo może się utrzymywać kaszel i wydzielina z płuc po leczeniu zapalenia płuc?
Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!