Suplementacja tranu w zapobieganiu COVID-19 i innym ostrym infekcyjnym zapaleniom dróg oddechowych – badanie CLOC - strona 2

15.01.2024
Omówienie artykułu: S.H. Brunvoll i wsp.: Prevention of COVID-19 and other acute respiratory infections with cod liver oil supplementation, a low dose vitamin D supplement: quadruple blinded, randomised placebo controlled trial.
British Medical Journal, 2022; 378: e071245
Opracowali: mgr Anna Bagińska, dr n. med. Jacek Mrukowicz
Konsultował: dr hab. n. med. Piotr Dziechciarz

Kontrola: placebo w  postaci oleju kukurydzianego 5 ml/d (dawka zawierająca 15,8 µg witaminy A i 3,8 mg witaminy E) o smaku cytrynowym

Wyniki: p. tab.

Tabela. Suplementacja tranu z wątroby dorsza, w porównaniu ze stosowaniem placebo, w zapobieganiu COVID-19 lub innym ostrym infekcyjnym zapaleniom dróg oddechowych, w okresie 164 dni (mediana)
Punkty końcowe Suplementacja tranu (%)a Placebo (%)b RR (97% CI)
zakażenie SARS-CoV-2c 1,3 1,3 1,00 (0,82–1,22)
RR (98,2% CI)
COVID-19 o ciężkim przebiegud 0,7 0,6 1,20 (0,87–1,65)
RR (99% CI)
≥1 ujemny wynik testu na obecność SARS-CoV-2e 49,5 49,4 1,00 (0,97–1,04)
≥1 ostre infekcyjne zapalenie dróg oddechowychf 22,9 22,1 1,04 (0,97–1,11)
RRh (95% CI)
≥1 objaw niepożądanyg 10,1 11,3 0,89 (0,84–0,94)
a 17 278 osób
b 17 323 osób
c potwierdzone dodatnim wynikiem badania metodą RT-PCR w kierunku SARS-CoV-2
d zdefiniowana jako zgłaszana przez chorych zakażonych SARS-CoV-2 duszność, hospitalizacja z powodu COVID-19 lub zgon z tego powodu
e W >85% przypadków badanie wykonywano w przypadku wystąpienia ostrych objawów infekcyjnego zapalenia dróg oddechowych.
f zgłaszane przez pacjenta
g Do najczęściej zgłaszanych objawów niepożądanych należały: nudności i wymioty (4,0% w grupie eksperymentalnej vs 4,8% w grupie kontrolnej), regurgitacje lub odbijanie (2,4% vs 2,5%), refluks żołądkowo-przełykowy (2,2% vs 2,2%) lub inne objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak ból w nadbrzuszu, biegunka lub zaparcie (2,1% vs 2,6%).
h RR obliczone przez autorów opracowania na podstawie rzeczywistej liczby punktów końcowych zaobserwowanych w badanych grupach
strona 2 z 2
Zobacz także
Wybrane treści dla pacjenta
  • Karmienie piersią a jedzenie ryb
  • Chlamydiozy
  • Infekcje dróg oddechowych u dzieci
  • Jak długo może się utrzymywać kaszel i wydzielina z płuc po leczeniu zapalenia płuc?
  • Dieta a stres
  • Jakie ryby można podawać niemowlętom oraz dzieciom w wieku 1–3 lat zgodnie z aktualnymi zaleceniami?
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – źródła i właściwości
  • Dieta w chorobie Alzheimera
  • Kwasy omega-3 w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – praktyczne wskazówki
  • Tran – właściwości, skład, dawkowanie
Aktualna sytuacja epidemiologiczna w Polsce Covid - aktualne dane

COVID-19 - zapytaj eksperta

Masz pytanie dotyczące zakażenia SARS-CoV-2 (COVID-19)?
Zadaj pytanie ekspertowi!