Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Jak szczepić dzieci z potwierdzoną alergią na białko jaja kurzego? Które szczepionki są przeciwwskazane?

Data utworzenia: 13.07.2012
Data aktualizacji: 13.01.2015
dr med. Hanna Czajka
Wojewódzka Poradnia Chorób Zakaźnych w Wojewódzkim Szpitalu Dziecięcym im. św. Ludwika w Krakowie

Skróty: MMR – szczepionka skojarzona przeciwko odrze, śwince i różyczce

Szczepionki przeciwko odrze i śwince, wchodzące w skład stosowanej w Polsce trójskładnikowej szczepionki MMR (przeciwko odrze, śwince i różyczce), oraz szczepionka przeciwko kleszczowemu zapaleniu mózgu są produkowane na fibroblastach zarodków kurzych. Natomiast wirusy szczepionkowe wykorzystywane w szczepionkach przeciwko grypie i żółtej gorączce są hodowane na zarodkach kurzych zagnieżdżonych w jajach.

Szczepionki, do których produkcji używa się wirusów namnażanych na fibroblastach, zawierają nieznaczną ilość białka jaja kurzego i można je stosować u osób ze stwierdzoną alergią na to białko. Natomiast szczepionki przygotowane z wirusów namnażanych na zarodkach jaj kurzych zawierają owoalbuminę, dlatego ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej po ich podaniu jest znacznie większe.

W ostatnich latach w procesie produkcji szczepionek przeciwko grypie dąży się do zmniejszenia zawartości owoalbuminy, a nawet wprowadzono już szczepionkę wolną od białka jaja kurzego (egg free [przygotowaną z wirusów namnażanych w hodowli komórkowej, p. również Med. Prakt. Szczepienia 1/2012, s. 65 – przyp. red.]).

Według zaleceń brytyjskich, szczepionka przeciwko grypie o zawartości owoalbuminy <0,12 µg/ml jest bezpieczna dla pacjentów z alergią na białko jaja kurzego, natomiast według zaleceń amerykańskiego Komitetu Doradczego ds. Szczepień Ochronnych (ACIP), opartych na wynikach badań klinicznych, pacjenci ci tolerują bez poważnych reakcji szczepionki zawierające <1,4 µg/ml owoalbuminy, tzn. <0,7 µg w dawce (szczepionki dostępne w Polsce zawierają małe dawki owoalbuminy: Idflu ≤0,05 µg/0,1 ml, Vaxigrip ≤0,05 µg/0,5 ml, Influvac <1 µg/0,5 ml, Fluarix ≤0,05 µg/0,5 ml, Agrippal ≤0,2 µg/0,5 ml – przyp. red.).

Należy zatem uznać, że:

  1. wszystkie szczepionki stosowane rutynowo (w tym szczepionkę MMR) można podawać dzieciom z alergią na białko jaja kurzego. Wiarygodne badania kliniczne wykazały, że szczepionka MMR nie zwiększa ryzyka wystąpienia poważnych reakcji alergicznych u pacjentów z alergią na białko jaja kurzego, a sporadycznie opisywane reakcje alergiczne po jej podaniu nie były związane z antygenem białka jaja kurzego, lecz z innymi komponentami tej szczepionki (np. z żelatyną lub neomycyną). Zgodnie z zaleceniami trzech wiodących komitetów doradczych ds. szczepień ze Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Australii, pacjentów z udokumentowaną reakcją anafilaktyczną po spożyciu produktów zawierających białko jaja kurzego należy podczas szczepień MMR objąć opieką lekarską (pobyt w szpitalu lub kilkugodzinna obserwacja ambulatoryjna).
  2. szczepionkę przeciwko grypie lub żółtej gorączce u osób z alergią na białko jaja kurzego należy stosować w postaci szczepionki egg free (jeżeli jest dostępna). Jeżeli natomiast szczepionka wolna od owoalbuminy jest niedostępna, to pacjenta należy skierować na szczepienie w warunkach szpitalnych, zlecając zastosowanie (wg wytycznych brytyjskich) szczepionki o zawartości owoalbuminy <0,06 µg/0,5 ml w dawce. Według zaleceń brytyjskich i australijskich, na podstawie decyzji lekarza specjalisty szczepionkę można podawać w dawkach podzielonych.
  3. dzieci z alergią na białko jaja kurzego (bez anafilaksji w wywiadzie) mogą otrzymywać szczepionkę przeciwko grypie i żółtej gorączce pod nadzorem medycznym.

Piśmiennictwo:

1. Salisbury D., Ramsay M., Noakes K.: Influenza. W: Immunization against 1. infectious disease. Green book 2006. Department of Health, Londyn, 2007; rozdz. 19 v4_0: 184–204
2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Prevention and control of influenza with vaccines: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practice (ACIP), 2011. MMWR, 2011; 60 (33): 1128–1136
3. http://www.rch.org.au/emplibrary/allergy/Egg_Allergy.pdf (cyt. 10.05.2012)
4. Kroger A., Sumaya C., Pickering L. i wsp.: General Recommendations on immunization. Recommendation of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR, 2011; 60 (2): 24–25

Reklama

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Konferencje i szkolenia

Warszawa – 12–13 października 2018 r.: Warszawska Jesień Pediatryczna 2018 – Krajowa Konferencja Szkoleniowa, szczegółowe informacje »

Przegląd badań