Czy matki karmiące piersią powinny stosować jakieś ograniczenia dietetyczne w okresie szczepień ich dzieci?
Dieta matki karmiącej musi być odpowiednio zbilansowana i zróżnicowana. Powinna ona uwzględniać nie tylko aktualnie obowiązujące zasady zdrowego żywienia, ale także upodobania kobiety. Nie ma jakichkolwiek medycznych przesłanek, aby u kobiety karmiącej stosować diety eliminacyjne „na wszelki wypadek”, aby „chronić” dziecko przed potencjalnym ryzykiem wystąpienia różnych objawów. Takie działania mogą niepotrzebnie stresować kobiety i zniechęcać do dalszego karmienia piersią. Wiele objawów u noworodków i młodych niemowląt, zwłaszcza tych ze strony przewodu pokarmowego, na wyrost przypisuje się sposobowi żywienia matki, co wynika raczej z niewiedzy lub bezradności wobec niedojrzałości funkcjonalnej przewodu pokarmowego, z której dziecko po prostu wyrasta. Tym bardziej w okresie szczepień ochronnych, które mogą być wystarczająco stresujące dla niektórych matek, nie należy dokonywać żadnych rewolucji w ich dietach. Informacje o tym, by w trakcie szczepień eliminować jakieś poszczególne grupy produktów, mają źródło w niepotrzebnie powielanych mitach, a nie w rzetelnych danych naukowych.