Autorka przedstawiła wyniki najważniejszych badań dotyczących: zastosowania probiotyków i prebiotyków w profilaktyce i leczeniu; zapobiegania i leczenia alergii pokarmowej; żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Autor omówił wybrane publikacje z dziedziny gastroenterologii i hepatologii, w tym dotyczące: zespołu cyklicznych wymiotów; celiakii; zakażenia Helicobacter pylori; nieswoistych zapaleń jelit; hiopolaktazji i nietolerancji laktozy; choroby Hirschsprunga; zastosowania cynku w leczeniu ostrej biegunki; chorób trzustki (głównie przewlekłego zapalenia); profilaktycznego stosowania antybiotyków podczas inwazyjnych zabiegów gastroenterologicznych; leczenia przewlekłych wirusowych zapaleń wątroby typu B i C; diagnostyki hiperaminotransferazemii; leczenia nadciśnienia wrotnego; przyczyn i czynników modyfikujących przebieg ostrej niewydolności wątroby.
Autor przedstawia nowości w endoskopii przewodu pokarmowego oraz w zakresie patogenezy, diagnostyki i leczenia chorób układu pokarmowego, takich jak choroba refluksowa przełyku i przełyk Barretta, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, dyspepsja, choroba trzewna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego i Crohna, zapalenie jelita grubego po napromienianiu, mikroskopowe zapalenie jelita grubego, nowotwory jelita grubego, kamica żółciowa, ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, rak trzustki, niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, krwawienia z żylaków przełyku u chorych z nadciśnieniem wrotnym oraz rak wątrobowokomórkowy.