×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Dieta w kamicy pęcherzyka żółciowego

Pytanie nadesłane do redakcji

Jaka powinna być dieta w przypadku kamieni zlokalizowanych w pęcherzyku żółciowym oraz po jego usunięciu? Czy podobna jak w przypadku chorób wątroby?

Odpowiedziała

dr Katarzyna Wolnicka
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

W kamicy żółciowej należy bezwzględnie ograniczyć w diecie ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, boczek, tłuste mięsa i wędliny, śmietana, tłuste sosy, żółte sery, tłuste wędliny). Z wszystkich grup produktów należy wybierać te, które są chude, a więc m.in. chude produkty mleczne, drób bez skóry, ryby, chuda cielęcina, wołowina. Należy ograniczać spożywanie potraw smażonych na rzecz gotowanych czy pieczonych w folii, co pozwala na wyeliminowanie dodatku tłuszczu. Jeżeli już dodajemy niewielką ilość tłuszczu do potraw to, takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Bardzo ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców oraz produktów zbożowych bogatych w błonnik pokarmowy (oprócz pieczywa ciemnego razowego, typu graham, poleca się także ryż brązowy, oraz kaszę gryczaną i jęczmienną, razowy makaron) W kamicy żółciowej powinno się ograniczyć żółtka jaj, oraz produkty wzdymające, takie jak nasiona roślin strączkowych, pory, cebula, kalafior, kapusta.

Po operacji, a także w stanach zaostrzenia się kamicy żółciowej z pełnymi objawami bólowymi dieta powinna być lekkostrawna, o ograniczonej restrykcyjnie zawartości tłuszczu. Dodatkowo wprowadza się ograniczenie produktów zawierających znaczne ilości błonnika nierozpuszczalnego m.in. otrąb pszennych, pieczywa razowego, surowych warzyw i owoców ze skórką i pestkami. Należy wykluczyć ostre przyprawy, produkty wzdymające oraz bezwzględnie ograniczyć żółtka jaja. Zaleca się sporządzanie potraw metodą gotowania w wodzie lub gotowania na parze bez tłuszczu. Zalecane jest pieczywo pszenne, czerstwe. Z mięs należy wybierać chudy (bez skóry) drób, chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak), chudą cielęcinę.

Można spożywać chude twarogi. Warzywa i owoce należy podawać w ograniczonej ilości, w postaci przecierów, np. pieczone jabłka, przeciery z owoców jagodowych (bez pestek i skórki), banany, pomidory bez skórki, sałata zielona, gotowana marchewka.

23.05.2014

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.