Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Dieta dla osoby z hipercholesterolemią genetyczną

Pytanie nadesłane do redakcji

Jaka powinna być dieta dla osoby ze stwierdzoną hipercholesterolemią genetyczną? Mój wskaźnik BMI to 22,7, a cholesterol LDL 4,54 mmol/l.

Odpowiedziała

mgr Diana Wolańska
dietetyk
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych z Poradnią Chorób Metabolicznych
Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Dieta w hipercholesterolemii rodzinnej (genetycznej) powinna mieć charakter diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (eliminacji tłuszczów zwierzęcych), ze znaczną zawartością błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego w wodzie oraz odpowiednio zbilansowaną. Przede wszystkim zmniejszeniu/eliminacji powinny ulec składniki diety o właściwościach miażdżycorodnych. Tutaj głównie wymienia się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol pokarmowy zawarte m.in. w tłustym czerwonym mięsie i jego przetworach, tłuszczach zwierzęcych, jak smalec, masło, pełnotłustych produktach mlecznych, jak tłuste mleko, sery żółte, topione, sery pleśniowe, tłuste sery twarogowe. Według najnowszych zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych powinno być tak małe, jak to tylko możliwe, zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Należy również pamiętać, żeby z diety wyeliminować produkty będące źródłem tłuszczów trans, które powstają podczas utwardzania olejów roślinnych metodą uwodornienia, a także w warunkach naturalnych. Są one odpowiedzialne za zwiększanie stężenia złego cholesterolu LDL. Źródłem kwasów tłuszczowych trans są głównie produkty cukiernicze (ciasta, ciastka, wafelki), twarde margaryny oraz produkty typu fast-food.

Wyeliminować należy również produkty dostarczające znacznych ilości cholesterolu, takich jak podroby, wspomniane produkty mięsne i pełnotłuste produkty mleczne oraz żółtka jaja (zaleca się nie więcej niż 2 sztuki tygodniowo).

Poleca się włączanie do diety „dobrych kwasów tłuszczowych”, jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona oraz ryby. W profilaktyce chorób układu krążenia zaleca się spożywanie co najmniej 2 razy w tygodniu ryb morskich, takich jak makrela, łosoś czy śledź. Jest to wskazane właśnie ze względu na zawartość w nich kwasów tłuszczowych omega-3, które sprzyjają zmniejszeniu stężenia cholesterolu LDL.

W codziennym żywieniu tłuste gatunki mięsa czerwonego powinny być zastępowane mięsem białym (drób i ryby). Ponadto zaleca się spożywanie chudych produktów mlecznych (chude mleko, białe sery, odtłuszczone jogurty). Zaleca się, aby w codziennej diecie było nie więcej niż 150 g produktów mięsnych, które powinno się zastępować potrawami z nasion roślin strączkowych, np. z soi, soczewicy, ciecierzycy, bogatymi w białko, błonnik oraz szereg witamin i składników mineralnych.

Wskazane jest również zwiększone spożycie warzyw, owoców i produktów strączkowych, ze względu na zawartość rozpuszczalnych frakcji błonnika, które zmniejszają stężenie cholesterolu.

Pomocne w leczeniu mogą być również sterole i stanole roślinne, których mechanizm działania polega na hamowaniu wchłaniania cholesterolu pokarmowego. Sterole i stanole dodawane są zwykle do margaryn bądź jogurtów, co umożliwia ich zastosowanie w diecie leczniczej.

Należy jednakże zaznaczyć, iż efekty leczenia dietetycznego u osób z rodzinną hipercholesterolemią, zwłaszcza homozygotyczną mogą być znikome, jednak zalecenia należy utrzymywać, by zmniejszać dodatkowe ryzyko działania miażdżycorodnego czynników egzogennych (zewnętrznych), którym jest wówczas nieprawidłowa dieta.

28.11.2013

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?