Czy dziecko z potwierdzoną galaktozemią można szczepić preparatami zawierającymi w składzie laktozę?

17.04.2024
dr hab. n. med. Patryk Lipiński
Instytut Nauk Klinicznych, Uczelnia Medyczna im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie

Czy dziecko z potwierdzoną galaktozemią można szczepić preparatami zawierającymi w składzie laktozę? Niemowlę w wieku 3 miesięcy otrzymało pierwszą dawkę Infanrix-IPV+Hib (proszek ze składową Hib zawiera laktozę). Nie stwierdzono zdarzeń niepożądanych, jednak czy bezpieczniej jest kontynuować szczepienie preparatem bez laktozy?

Laktoza jest disacharydem występującym w mleku i produktach mlecznych, a także w wielu produktach spożywczych, w których są one dodatkiem lub technologiczną pozostałością po procesie produkcji. W procesie trawienia jest hydrolizowana przez laktazę do glukozy i galaktozy. Laktoza jest także jedną z najczęściej stosowanych substancji pomocniczych w przemyśle farmaceutycznym – nie dziwi zatem fakt jej obecności w niektórych szczepionkach (m.in. Infanrix-IPV+Hib, Infanrix hexa), gdzie pełni rolę stabilizatora.

Galaktozemia klasyczna (OMIM # 230 400) jest wrodzonym błędem na szlaku metabolizmu węglowodanów, spowodowanym niedoborem aktywności enzymu urydylylotransferazy galaktozo-1-fosforanowej (GALT). Leczenie pacjentów z galaktozemią klasyczną opiera się na diecie z ograniczoną zawartością galaktozy. Aktualnie (wytyczne z 2017 r.) nie ma wystarczających danych naukowych na poparcie konkretnego zalecenia dotyczącego dozwolonej ilości galaktozy w diecie w zależności od wieku. Analiza potencjalnych źródeł galaktozy w diecie wykazała ponadto, że całkowite wykluczenie galaktozy z diety jest w praktyce niemożliwe. Nie jest także zalecane. Ze względu na brak uzgodnionej maksymalnej bezpiecznej dawki galaktozy dla chorego na galaktozemię, trudności jej eliminacji z diety i precyzyjnej kontroli spożywanej ilości laktozy, nawet niewielka dawka laktozy (galaktozy) w lekach lub szczepionkach może być potencjalnie szkodliwa. Z tego powodu zgodnie z aktualnymi wytycznymi i stanowiskiem Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) Europejskiej Agencji Leków (EMA) z 2018 roku w przypadku leków i szczepionek u pacjentów z galaktozemią obowiązuje konserwatywna zasada ordynowania w miarę możliwości preparatów niezawierających laktozy, bez względu na drogę ich podania (choć dotąd nie opublikowano danych dotyczących metabolizmu, farmakokinetyki i toksyczności laktozy podanej pozajelitowo). W przypadku szczepionek wysoce skojarzonych „5 w 1” lub „6 w 1” są alternatywne preparaty bez laktozy (np. Pentaxim lub Hexacima zawierają sacharozę jako stabilizator). Jeżeli natomiast szczepionka lub lek dostępne są jedynie w postaci zawierającej laktozę (np. niektóre antybiotyki), dopuszcza się ich zastosowanie w krótkotrwałym leczeniu (np. zakażenia) lub szczepieniu.

Piśmiennictwo:

1. Charakterystyka Produktu Leczniczego: Infanrix-IPV+Hib. https://pl.gsk.com/media/8377/infanrix-ipvplushib-chpl-ws2365-korekta-01_2024.pdf (dostęp: 02.04.2024)
2. Charakterystyka Produktu Leczniczego: Hexacima. https://www.campus.sanofi/dam/jcr:69bec169-680b-46e1-a997-9fdc48ae3330/Hexacima_ChPL_06.2023.pdf (dostęp: 02.04.2024)
3. Charakterystyka Produktu Leczniczego: Pentaxim. https://www.sanofi.com/assets/countries/poland/docs/products/szczepionki/PENTAXIM_ChPL_09.2023.pdf (dostęp: 02.04.2024)
4. Welling L., Bernstein L.E., Berry G.T. i wsp.: International clinical guideline for the management of classical galactosemia: diagnosis, treatment, and follow-up. J. Inherit. Metab. Dis., 2017; 40: 171–176
5. Bosch A. M. Classic galactosemia: dietary dilemmas. J. Inherit. Metab. Dis., 2011; 34: 257–260
6. Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), European Medicines Agency (EMA): Information for the package leaflet regarding lactose used as an excipient in medicinal products for human use. https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/draft-information-package-leaflet-regarding-lactose-used-excipient-medicinal-products-human-use_en.pdf (dostęp: 02.04.2024)
7. Shakerdi L.A., Wallace L., Smyth G. i wsp.: Determination of the lactose and galactose content of common foods: relevance to galactosemia. Food Sci. Nutr., 2022; 10: 3789–3800
Zobacz także
Wybrane treści dla pacjenta
  • Astma oskrzelowa u dzieci
  • Gruźlica dziecięca
  • Choroba afektywna dwubiegunowa u dzieci i młodzieży
  • Autyzm
  • Zakażenia układu moczowego u dzieci
  • Celiakia u dzieci
  • Badanie ostrości wzroku u dzieci
  • Niedoczynność tarczycy u dzieci
  • Test tolerancji laktozy
  • Laktoza – co to jest i jakie są objawy nietolerancji laktozy

Reklama

Napisz do nas

Zadaj pytanie ekspertowi, przyślij ciekawy przypadek, zgłoś absurd, zaproponuj temat dziennikarzom.
Pomóż redagować portal.
Pomóż usprawnić system ochrony zdrowia.

Przegląd badań