Leki o bezpośrednim działaniu przeciwwirusowym (DAA) mają bardzo dużą skuteczność eradykacyjną i korzystny profil bezpieczeństwa, dlatego całkowicie zrewolucjonizowały podejście do leczenia zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu C.
Prof. Marek Hartleb przedstawia wybrane publikacje dotyczące marskości wątroby, wirusowego zapalenia wątroby, niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, chorób cholestatycznych wątroby, ostrej niewydolności wątroby i raka wątrobowokomórkowego.
Prof. Andrzej Dąbrowski omawia wybrane publikacje z 2016/2017 r. dotyczące torbieli nowotworowych trzustki.
Prof. Andrzej Dąbrowski omawia wybrane publikacje z 2016/2017 r. dotyczące ostrego zapalenia trzustki.
Prof. Witold Bartnik omawia wybrane publikacje dotyczące diagnostyki i leczenia chorób przewodu pokarmowego.
Autor przedstawia wybrane publikacje z 2016 roku i początku 2017 dotyczące ostrego zapalenia trzustki, torbieli nowotworowych i raka trzustki.
Do zapoznania się z opracowaniem autorstwa prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Dąbrowskiego zachęcamy lekarzy różnych specjalności, m.in.: onkologów klinicznych, radiologów, chirurgów onkologicznych i ogólnych oraz gastroenterologów, jak również lekarzy rodzinnych i internistów.
Najnowsze doniesienia dotyczące diagnostyki i leczenia chorób wątroby. Przegląd wybranych publikacji opracował prof. dr hab. n. med. Marek Hartleb ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Choroby przewodu pokarmowego to nie tylko bardzo częsta przyczyna dolegliwości, lecz także istotna przyczyna hospitalizacji oraz zgonów. Najczęstsze gastroenterologiczne przyczyny wizyt w praktyce ambulatoryjnej to choroba refluksowa przełyku i choroba hemoroidalna, a najczęstsza przyczyna hospitalizacji – krwawienie z przewodu pokarmowego.
Czy pentoksyfilina, witamina E, kwas obeticholowy (OCA) i glitazony mają korzystny wpływ na stopień stłuszczenia hepatocytów? Czy ß-adrenolityki pogarszają przeżywalność chorych ze schyłkową marskością wątroby? Zobacz przegląd najnowszych i najważniejszych publikacji dotyczących diagnostyki i leczenia chorób wątroby.
Prof. Andrzej Dąbrowski omawia najnowsze badania dotyczące ostrego zapalenia, torbieli nowotworowych i raka trzustki.
Trudno sobie wyobrazić rozwój gastroenterologii bez postępów technicznych i technologicznych wspomagających diagnostykę i leczenie chorób przewodu pokarmowego. Prof. Witold Bartnik opisuje nowości, tj. bezprzewodowa kapsułka endoskopowa, przezustna miotomia endoskopowa, czy też endoskopowe wytwarzanie zastawki utrudniającej zarzucanie treści żołądkowej do przełyku.
Prof. Andrzej Dąbrowski omawia wybrane publikacje dotyczące ostrego zapalenia trzustki, torbieli nowotworowych i raka trzustki.
Prof. Bruno Szczygieł omawia najważniejsze kwestie, które zostały poruszone podczas kongresu ESPEN: żywienie chorych na oddziale intensywnej opieki medycznej (OIOM-ie), żywienie w geriatrii, żywienie chorych na nowotwory, niedożywienie – rozpoznanie, żywienie poza- i dojelitowe w domu i żywienie w przypadku choroby Alzheimera.
Prof. Ireneusz Kozicki przedstawia najciekawsze publikacje z ostatnich miesięcy dotyczące chirurgii dróg żółciowych, w tym pierwsze w świecie doniesienie o współzależności kamicy pęcherzyka żółciowego i udaru mózgowego oraz powrót do rozważań na temat anatomii i prawidłowego nazewnictwa przewodów Luschki.
Omówienie wybranych najnowszych doniesień dotyczących: powikłań marskości wątroby, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, przewlekłego zapalenia wątroby typu C, chorób autoimmunologicznych wątroby, polekowych uszkodzeń wątroby i torbieli wątroby.
Resekcja żołądka z powodu raka jest jednym z bardziej rozległych zabiegów w chirurgii przewodu pokarmowego. Wymaga dużego doświadczenia zespołu chirurgicznego zarówno w zakresie samej operacji, jak i opieki pooperacyjnej.
Autorzy przedstawiają wybrane doniesienia z 2013 z zakresu chirurgii trzustki z podziałem na przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, rak trzustki i guzy torbielowate trzustki.
Autor przedstawia wybrane publikacje z 2013 roku i z początku 2014 roku dotyczące endoskopii oraz chorób górnego odcinka przewodu pokarmowego, jelita cienkiego i jelita grubego.