Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Wywiady

  • Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Aktywność fizyczna kluczowa przy zdrowym odżywianiu

    Nie ma zdrowego żywienia bez aktywności fizycznej - przekonuje prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz. dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia radzi nie tyle zrezygnować ze słodyczy i mięsa, ile po prostu ograniczyć ich spożycie bądź zastąpić zdrowszymi zamiennikami.

  • Dieta wegetariańska a sport

    Dieta wegetariańska a sport

    O dietach roślinnych, bilansowaniu składników odżywczych i suplementacji mówi dr Daniel Śliż.

  • Bez węglowodanów, czyli ryzykowna dieta

    Bez węglowodanów, czyli ryzykowna dieta

    Spodziewaliśmy się, że diety restrykcyjne są niezdrowe, ale te wyniki były dla nas niezwykle zaskakujące – opowiada o swoich badaniach prof. Maciej Banach, dyrektor Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki.

  • Najnowsze zalecenia dotyczące diety w cukrzycy

    Najnowsze zalecenia dotyczące diety w cukrzycy

    – Jedną z frakcji błonnika pokarmowego jest tzw. skrobia oporna. Poddana obróbce termicznej nie wchłania się z przewodu pokarmowego, a więc nie dostarcza kalorii, nie podnosi glikemii, co więcej, pozostając w jelicie grubym, odżywia te bakterie, które poprawiają insulinowrażliwość. Jak zwiększyć spożycie skrobi opornej? Posłuchaj eksperta prof. dr. hab. med. Tomasza Klupy.

  • Dlaczego nie leczyć otyłości u osób starszych?

    Dlaczego nie leczyć otyłości u osób starszych?

    Posłuchaj odpowiedzi eksperta dr. hab. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie.

  • Potrzebne zmiany prawne dot. suplementów diety

    Potrzebne zmiany prawne dot. suplementów diety

    Rynek suplementów diety bardzo się rozwinął, wart jest kilka miliardów złotych. Cały czas obserwuje się tendencję zwyżkową. W trosce o klienta dobrze byłoby ten rynek doprecyzować – mówi Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz.

  • Co w pestkach siedzi, czyli o witaminie B17

    Co w pestkach siedzi, czyli o witaminie B17

    Co w pestkach siedzi? Czy naprawdę coś dobrego, skoro w każdym przepisie na wiśniówkę mamy uwagę, by unikać nadmiaru pestek a niektórym ich zapach kojarzy się z losami trudnych miłości.

  • Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

    Czy istnieje lewoskrętna witamina C?

    Prof. Rafał Olszanecki: nie istnieje "lewoskrętna" witamina C. Wszystkie preparaty "lewoskrętnej" witaminy C sprzedawane w sklepie czy internecie, to normalna prawoskrętna witamina C aktywna biologicznie.

  • Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?

    Czy leczyć nadwagę i otyłość u osób starszych?

    Cukrzyca jest bardzo istotnym wskazaniem do leczenia otyłości, zwłaszcza jeśli pacjent cechuje się brzuszną dystrybucją tkanki tłuszczowej. W tym przypadku redukcja masy ciała łagodzi insulinooporność oraz czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Należy jednak pamiętać, że każda redukcja masy ciała wiąże się z ryzykiem zmniejszenia masy mięśniowej - przeczytaj rozmowę MP.PL z dr hab. Dorotą Szostak-Węgierek.

  • Gluten czy inne komponenty pszenicy? Które składniki zbóż powodują dolegliwości

    Gluten czy inne komponenty pszenicy? Które składniki zbóż powodują dolegliwości

    Wbrew temu, co do niedawna sądzono, klasyczne objawy kojarzone z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten (NNG) nie zawsze stanowią reakcję na sam gluten. Można powiedzieć, że istnieje całe spektrum nieceliakalnych reakcji na pszenicę oraz inne zboża glutenowe – mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.

  • Predyspozycja genetyczna do wystąpienia otyłości

    Predyspozycja genetyczna do wystąpienia otyłości

    Są trzy rodzaje otyłości na podłożu genetycznym: otyłość monogenowa, zespół monogenowy oraz otyłość wielogenowa – o tym, kiedy rozpatrywać podłoże genetyczne otyłości dla MP.PL mówi dr hab. Beata Kieć–Wilk.

  • Najlepsze żywienie w leczeniu otyłości

    Najlepsze żywienie w leczeniu otyłości

    Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz o zmianie nawyków żywieniowych zalecanych w leczeniu otyłości.

  • Jak zwiększyć aktywność ruchową u otyłych pacjentów?

    Jak zwiększyć aktywność ruchową u otyłych pacjentów?

    Prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz przedstawia wskazówki dla otyłych pacjentów pomagające zwiększyć ich aktywność fizyczną.

  • Chory na bieganie

    Chory na bieganie

    Ważyłem 130 kg, stwierdzono u mnie cukrzycę insulinoniezależną, problemy z wątrobą, a dla poziomu cholesterolu zabrakło skali. Pani doktor powiedziała wprost: „Jeśli chce Pan zobaczyć, jak dorastają pańskie dzieci, to musi się Pan wziąć za siebie”. To był moment krytyczny – mówi Paweł Szulc, pacjent, który całkowicie zmienił styl życia.

  • Prof. Jarosz: Większość chorób jest dietozależna

    Prof. Jarosz: Większość chorób jest dietozależna

    Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.

  • Kiedy unikać glutenu

    Kiedy unikać glutenu

    Przed zastosowaniem diety bezglutenowej należy przeprowadzić badania. Bardzo istotne jest zwłaszcza rozróżnienie, czy chorujemy na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten, czy na celiakię - mówi Małgorzata Desmond, specjalistka medycyny żywienia, dietetyk.

  • Minimum dla zdrowia

    Minimum dla zdrowia

    Niektórzy, chcąc się zahartować, kąpią się w zimnej wodzie. Jednak możemy zacząć od tego, że przykręcimy kaloryfery. Przebywanie w zimie w nadmiernie ogrzanych pomieszczeniach, np. do 26°C, osłabia nasz układ odpornościowy - opowiada dr med. Izabela Jastrzębska, specjalista pediatrii i medycyny sportowej.

  • "Życie polega na ruchu i ruch jest jego istotą"

    "Życie polega na ruchu i ruch jest jego istotą"

    Pozytywną rolę aktywności fizycznej i rekreacji ruchowej już w starożytności dobrze rozumiał i doceniał ojciec medycyny Hipokrates – „Nie czekaj na ból i chorobę, spraw sobie przyjemność” - mówi Iwona Duraj, certyfikowany instruktor kinezygerontoprofilaktyki.

  • Jak zachować zdrowie i młody wygląd?

    Jak zachować zdrowie i młody wygląd?

    Zdrowa aktywność fizyczna zapewnia młody wygląd na długie lata, przekonuje dr n. med. Jadwiga Wolszakiewicz

  • Czy wegetarianizm może być sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów?

    Czy wegetarianizm może być sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów?

    Badania wskazują, że wyeliminowanie mięsa z jadłospisu prowadzi do obniżenia masy ciała. Rezygnując z mięsa jemy więcej warzyw i owoców.

44 artykułów - strona 1 z 3

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?