Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Aktualności

  • Sukces Polaków na tenisowych MŚ Lekarzy

    Sukces Polaków na tenisowych MŚ Lekarzy

    Dużym sukcesem zakończył się udział reprezentantów Polski w 49. Tenisowych Mistrzostwach Świata Lekarzy rozgrywanych w Wilnie. W indywidualnych rozgrywkach polscy medycy zdobyli cztery złote medale.

  • Nie obędzie się bez zmiany diety

    Nie obędzie się bez zmiany diety

    Ludzie gwałtownie przyspieszają nadejście kryzysu klimatycznego - ostrzegają autorzy nowego raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, o którym w piątek pisze "Puls Biznesu".

  • 59% Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą

    59% Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą

    Ponad połowa Polaków (59 proc. Polaków ma problem ze zbyt dużą wagą, w tym 38 proc. z nadwagą, a 21 proc. z otyłością – wynika z opublikowanych w czwartek wyników badania CBOS. 39 proc. respondentów ma wagę w normie, a 2 proc. - niedowagę.

  • Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

    Projekt wytycznych WHO dotyczący nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie

    Na stronach czasopisma BMJ ukazał się komentarz naukowy do projektu wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans w diecie.

  • Głód i niedożywienie nadal trapią ludzi na świecie

    Głód i niedożywienie nadal trapią ludzi na świecie

    W 2018 roku na świecie głód dotyczył 821,6 mln ludzi, więcej o 11,6 mln niż w roku poprzednim - wynika z opublikowanego wspólnego raportu kilku wyspecjalizowanych agend ONZ, które trzeci rok z rzędu krytykują wzrost głodu i niedożywienia.

  • Określono maksymalną ilość witaminy D w suplementach diety

    Określono maksymalną ilość witaminy D w suplementach diety

    Zespół ds. Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej określił maksymalną dawkę witaminy D w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety na 2000 IU, czyli 50 µg.

  • Prof. Michalik: chirurgia bariatryczna to nie kosmetyka

    Prof. Michalik: chirurgia bariatryczna to nie kosmetyka

    W przypadków pacjentów z otyłością leczenie zachowawcze nie jest skuteczne; zadowalające efekty można uzyskać jedynie poprzez operację - ocenił chirurg prof. Maciej Michalik.

  • Przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie

    Przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie

    Masowa produkcja plastiku spowodowała, że materiał ten rozprzestrzenił się po całej planecie. Problemem jest wciąż jego utylizacja. Naukowcy szacują, że przeciętny Amerykanin zjada ponad 70 tys. drobin mikroplastiku rocznie, ale wpływ na zdrowie tego faktu pozostaje niejasny.

  • Podatek od cukru i ostrzeżenia na produktach to lepsze wybory żywieniowe

    Podatek od cukru i ostrzeżenia na produktach to lepsze wybory żywieniowe

    Podatki od cukru i specjalne oznaczenia produktów pomagają zmniejszyć jego spożycie – wynika z nowego badania kanadyjskiej uczelni University of Waterloo.

  • Chirurdzy zachwalają zabiegi bariatryczne

    Chirurdzy zachwalają zabiegi bariatryczne

    Prawie 700 tys. osób w naszym kraju ma tzw. otyłość patologiczną wymagającą leczenia chirurgicznego, które pomaga w odchudzaniu, jak i chroni przed poważnymi chorobami – przekonywali w czwartek eksperci. Podkreślono, że pacjentów tych trzeba objąć kompleksową i skoordynowaną opieką.

  • Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Większej masie tkanki tłuszczowej towarzyszą zmiany w budowie mózgu - wynika z badania z udziałem ponad 12 tys osób. Inaczej na większą ilość tłuszczu reaguje organizm kobiet, a inaczej - mężczyzn.

  • Salmonella w łuskanym sezamie

    Salmonella w łuskanym sezamie

    W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.

  • Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".

  • Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.

  • Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".

  • Algorytm optymalnego treningu

    Algorytm optymalnego treningu

    System opracowany na Uniwersytecie Warszawskim na podstawie bieżącej analizy parametrów - takich jak tętno, stężenie cukru we krwi czy poziom adrenaliny - pozwoli dostosowywać poziom aktywności fizycznej do aktualnych możliwości organizmu. Ma automatycznie modyfikować obciążenia, by zawodnik utrzymał się na optymalnym poziomie intensywności treningu.

  • Usuń sól z&nbsp;jadłospisu!<br><small>
Światowy Tydzień Walki z&nbsp;Nadmiernym Spożyciem Soli </small>

    Usuń sól z jadłospisu!
    Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli

    Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

  • Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. W ciągu trzech dekad znacznie wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z USA.

  • Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

476 artykułów - strona 1 z 24

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?