Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski
Zaktualizowane normy żywienia opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przedstawia dr n. rol. Ewa Rychlik.
Szanowni Państwo,
Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.
Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.
Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.
Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.
Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.
Zaktualizowane normy żywienia opublikowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny przedstawia dr n. rol. Ewa Rychlik.
Tzw. dieta śródziemnomorska chroni mózg przed starzeniem, ale czyni to słabiej, jeśli ktoś dodaje do niej niezdrowe składniki - sugeruje nowe badanie. Jednocześnie mózgi osób jedzących głównie „zachodnie” potrawy niewiele korzystają na zdrowych dodatkach.
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) rozpoczyna II edycję programu Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie.
Dzieci w Polsce jedzą najwięcej cukru w Europie. Te poniżej 10. roku życia aż 95 g dziennie, czyli 19 łyżeczek – zwrócili uwagę w komunikacie prasowym lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
Od 1 stycznia 2021 r. na napoje z dodatkiem substancji słodzących zostanie nałożona opłata cukrowa.
Codzienne spożywanie jednego awokado korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy - wynika z badań, o których informuje „Journal of Nutrition”.
Regularna aktywność fizyczna pomaga zmniejszyć nasilenie objawów menopauzalnych u kobiet, które przeszły leczenie onkologiczne – informują australijscy naukowcy na łamach czasopisma „Menopause”.
Talerz Zdrowego Żywienia zastąpił piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia - ogłoszono podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego. Połowa talerza zapełniona jest warzywami i owocami, jedna ćwiartka zawiera produkty zbożowe, a na ostatniej ćwiartce powinny znaleźć się źródła białka, w tym mięso.
Mimo że ok. 25 proc. polskiego społeczeństwa cierpi na otyłość, to jedynie 17 proc. badanych uważa, że jest ona chorobą. Brak edukacji dot. otyłości napędza rozwój tej choroby cywilizacyjnej - podkreślają twórcy kampanii Porozmawiajmy Szczerze o Otyłości.
Ponad dwóm trzecim zgonów wywołanych chorobami serca można by zapobiec z pomocą zmiany diety. W obszernym badaniu naukowcy sprawdzili wpływ 11 czynników zwiększających zagrożenie.
Zwiększenie o blisko 100 proc. środków publicznych na realizację programów pobudzających aktywność fizyczną dzieci i młodzieży nie przełożyło się na realizację tego celu - informuje Najwyższa Izba Kontroli.
1 października przypadał Międzynarodowy Dzień Kawy. Naukowcy właśnie poinformowali, że aby zmniejszyć ryzyko zaburzeń metabolicznych, przed poranną dawką kofeiny lepiej jest zjeść śniadanie.
To kompletny program profilaktyczno-treningowy. Chcemy rozruszać Polaków. Zachęcić do regularnej aktywności fizycznej, która jest najlepszą inwestycją w dłuższe i zdrowsze życie. Pokażemy jak ćwiczyć bezpiecznie, tak by efekty byłby satysfakcjonujące.
Przed włączeniem jakiejkolwiek suplementacji w trakcie leczenia onkologicznego należy skonsultować się z onkologiem lub dietetykiem specjalizującym się w żywieniu klinicznym - mówi Agnieszka Surwiłło-Snarska, dietetyk kliniczny.
Osoby po ataku serca najskuteczniej chudną wówczas, gdy ich partnerzy również przestrzegają zalecanej diety.
Ustawę o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów nakładającą m.in. podatek na napoje słodzone podpisał prezydent Andrzej Duda.
Emocjonalny stres, zagrożenie finansowe, brak ruchu i izolacja mogą spowodować eksplozję epidemii otyłości - ostrzegają duńscy eksperci. Potrzebne są działania, które będą jednocześnie chronić przed wirusem i zapewnią zdrowie metaboliczne - dodają.
Dodatek odpadów z produkcji kawy i orzeszków ziemnych sprawia, że mleczna czekolada staje się zdrowszym pożywieniem – poinformowano podczas wirtualnej sesji American Chemical Society.
W zmaganiach z otyłością należy dążyć przede wszystkim do tego, żeby być zdrowym, a nie tylko za wszelką ceną starać się zmniejszyć masę ciała – przekonują specjaliści kanadyjscy w najnowszych rekomendacjach.
Osoby, które regularnie ćwiczą, mają zwykle mniejsze ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, nawet jeśli mieszkają na obszarach, gdzie zanieczyszczenie powietrza jest stosunkowo wysokie – informuje "Circulation Journal Report”.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł