Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Aktualności

  • Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Otyłość wiąże się ze zmianami w mózgu

    Większej masie tkanki tłuszczowej towarzyszą zmiany w budowie mózgu - wynika z badania z udziałem ponad 12 tys osób. Inaczej na większą ilość tłuszczu reaguje organizm kobiet, a inaczej - mężczyzn.

  • Salmonella w łuskanym sezamie

    Salmonella w łuskanym sezamie

    W partii sezamu łuskanego firmy Radix-Bis wykryto pałeczki salmonelli – poinformował w środę Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Europejczycy jedzą zbyt mało owoców i warzyw

    Ponad jedna trzecia obywateli UE przyznaje, że nie spożywa codziennie owoców i warzyw - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Polacy w tych statystykach plasują się poniżej średniej europejskiej - informuje analityk sektora rolno-spożywczego banku BNP Paribas Karolina Załuska.

  • Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowa dieta sprzyja niezależności seniorów

    Zdrowy sposób odżywiania zmniejsza ryzyko niesprawności fizycznej u seniorów o blisko 25 proc. - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Nutrition, Health and Aging".

  • Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Zła dieta przyczyną co piątej śmierci na świecie

    Niezdrowa dieta zbiera wśród ludzi większe żniwo niż palenie papierosów, nadciśnienie i inne czynniki ryzyka. Współcześnie odpowiada za co piątą śmierć na świecie – wynika z badania opublikowanego na łamach „The Lancet”.

  • Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Słodzone napoje zwiększają ryzyko przedwczesnej śmierci

    Częste picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu, przede wszystkim z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego - informują naukowcy na łamach pisma "Circulation".

  • Algorytm optymalnego treningu

    Algorytm optymalnego treningu

    System opracowany na Uniwersytecie Warszawskim na podstawie bieżącej analizy parametrów - takich jak tętno, stężenie cukru we krwi czy poziom adrenaliny - pozwoli dostosowywać poziom aktywności fizycznej do aktualnych możliwości organizmu. Ma automatycznie modyfikować obciążenia, by zawodnik utrzymał się na optymalnym poziomie intensywności treningu.

  • Usuń sól z&nbsp;jadłospisu!<br><small>
Światowy Tydzień Walki z&nbsp;Nadmiernym Spożyciem Soli </small>

    Usuń sól z jadłospisu!
    Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli

    Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi oraz zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca i chorób sercowo-naczyniowych – przypomina Instytut Żywności i Żywienia oraz organizatorzy kampanii World Action on Salt and Health (WASH) w ramach obchodzonego w dniach 4–10 marca 2019 roku Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli.

  • Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Fast foody bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu

    Pomimo dodania „zdrowych” pozycji do menu, restauracje typu fast food są jeszcze bardziej szkodliwe dla zdrowia niż 30 lat temu. W ciągu trzech dekad znacznie wzrosła kaloryczność, zawartość sodu, wielkość porcji oferowanych przystawek, dodatków i deserów - wynika z analizy przeprowadzonej przez naukowców z USA.

  • Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    Spożywamy coraz więcej wyrobów zawierających cukier

    W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu ub.r., po raz pierwszy od wielu lat, wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego; rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru.

  • Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Wykonywanie intensywnych ćwiczeń zwiększających wydolność krążeniowo-oddechową sprzyja dłuższemu życiu - informują naukowcy z Ball State University w Stanach Zjednoczonych na łamach "Journal of American College of Cardiology".

  • Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Osoby przewlekle chore są znacznie mniej aktywne fizycznie niż ich zdrowi rówieśnicy, co pozbawia je korzyści dla zdrowia związanych z ruchem i wysiłkiem - informuje “International Journal of Epidemiology”.

  • Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Odkładający się w jamie brzusznej tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko chorób serca i innych poważnych problemów. Na szczęście ćwiczenia fizyczne zmniejszają jego ilość lepiej niż leki.

  • Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z&nbsp;produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska lepiej pobudza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, niż dieta zawierająca produkty pochodzenie zwierzęcego – sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Najlepszy sprzęt nie zastąpi odpowiedniej wiedzy i umiejętności oszacowania ryzyka lawinowego – powiedziała przewodnik tatrzański i koordynator akcji „Lawinowe ABC” Agnieszka Szymaszek.

  • E-sport – pot, łzy i&nbsp;przetrenowanie

    E-sport – pot, łzy i przetrenowanie

    E-zawodnicy cierpią na dolegliwości podobne to tych, jakich doświadczają piłkarze czy lekkoatleci. Najczęściej są to różnego typu bóle, problemy ze wzrokiem czy snem. Nie można ich lekceważyć.

  • Szczupli dzięki genom

    Szczupli dzięki genom

    To cechy genetyczne sprawiają, że niektórym osobom bycie szczupłym przychodzi z łatwością – informuje czasopismo „PLOS Genetics”.

  • Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i&nbsp;wysiłek fizyczny

    Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny

    Sposób odżywiania się jest równie ważny, jak sen i wysiłek fizyczny, dlatego jako postawę nowej piramidy zdrowego żywienia dla dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się – powiedział prof. Mirosław Jarosz podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.

  • Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie – wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

  • Po schodach do zdrowia

    Po schodach do zdrowia

    Nawet krótkotrwałe epizody wchodzenia po schodach w ciągu dnia korzystnie wpływają na stan zdrowia - informuje pismo "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.

466 artykułów - strona 1 z 24

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?