Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Aktualności

  • Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Dłuższe życie dzięki intensywnym ćwiczeniom

    Wykonywanie intensywnych ćwiczeń zwiększających wydolność krążeniowo-oddechową sprzyja dłuższemu życiu - informują naukowcy z Ball State University w Stanach Zjednoczonych na łamach "Journal of American College of Cardiology".

  • Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Przewlekle chorzy za mało się ruszają

    Osoby przewlekle chore są znacznie mniej aktywne fizycznie niż ich zdrowi rówieśnicy, co pozbawia je korzyści dla zdrowia związanych z ruchem i wysiłkiem - informuje “International Journal of Epidemiology”.

  • Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Ćwiczenia - najlepszy sposób na tłuszcz

    Odkładający się w jamie brzusznej tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko chorób serca i innych poważnych problemów. Na szczęście ćwiczenia fizyczne zmniejszają jego ilość lepiej niż leki.

  • Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska bardziej syci niż dieta z produktami zwierzęcymi

    Dieta wegańska lepiej pobudza wydzielanie hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, niż dieta zawierająca produkty pochodzenie zwierzęcego – sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie „Nutrients”.

  • Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Przewodnik tatrzański: ekwipunek nie wystarczy, potrzeba wiedzy

    Najlepszy sprzęt nie zastąpi odpowiedniej wiedzy i umiejętności oszacowania ryzyka lawinowego – powiedziała przewodnik tatrzański i koordynator akcji „Lawinowe ABC” Agnieszka Szymaszek.

  • E-sport – pot, łzy i przetrenowanie

    E-sport – pot, łzy i przetrenowanie

    E-zawodnicy cierpią na dolegliwości podobne to tych, jakich doświadczają piłkarze czy lekkoatleci. Najczęściej są to różnego typu bóle, problemy ze wzrokiem czy snem. Nie można ich lekceważyć.

  • Szczupli dzięki genom

    Szczupli dzięki genom

    To cechy genetyczne sprawiają, że niektórym osobom bycie szczupłym przychodzi z łatwością – informuje czasopismo „PLOS Genetics”.

  • Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny

    Nowa piramida żywienia: dieta równie ważna, jak sen i wysiłek fizyczny

    Sposób odżywiania się jest równie ważny, jak sen i wysiłek fizyczny, dlatego jako postawę nowej piramidy zdrowego żywienia dla dzieci proponujemy aktywność fizyczną oraz właściwe wysypianie się – powiedział prof. Mirosław Jarosz podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie.

  • Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Większe ryzyko zgonu wśród kobiet regularnie jedzących smażone potrawy

    Regularne spożywanie smażonych potraw jest związane z wyższym ryzykiem zgonu wśród kobiet po menopauzie – wynika z badania, które publikuje pismo “BMJ”.

  • Po schodach do zdrowia

    Po schodach do zdrowia

    Nawet krótkotrwałe epizody wchodzenia po schodach w ciągu dnia korzystnie wpływają na stan zdrowia - informuje pismo "Applied Physiology, Nutrition and Metabolism”.

  • Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych

    Jedzenie błonnika to mnóstwo korzyści zdrowotnych

    Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego i z mniejsza ogólne ryzyko zgonu - przypominają naukowcy, zalecając spożycie co najmniej 25-29 g tej substancji dziennie.

  • Poprzez stawki podatkowe państwo może promować zdrową żywność

    Poprzez stawki podatkowe państwo może promować zdrową żywność

    Poprzez stawki podatkowe, np. VAT, państwo może promować konsumpcję zdrowej żywności, ale narzędzia te nie są w Polsce efektywnie wykorzystywane - wynika z opublikowanego w czwartek raportu firmy doradczej Crido.

  • NIK: „E” w żywności bez kontroli

    NIK: „E” w żywności bez kontroli

    Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK.

  • Połowa Polaków stara się jeść w święta zdrowiej

    Połowa Polaków stara się jeść w święta zdrowiej

    Połowa Polaków przygotowując świąteczne potrawy stara się, żeby były zdrowsze, np. dbając o jakość składników, rodzaj tłuszczów do smażenia i pieczenia, czy zastępując tradycyjne składniki zdrowszymi i mniej kalorycznymi – wynika z badania pt. „Zdrowe święta”.

  • Czym pachną święta?

    Czym pachną święta?

    Święta kojarzą się z zapachem korzennych pierniczków i pomarańczy z goździkiem. Kolejne charakterystyczne dla tego okresu zapachy to cynamon i kardamon. A jakie jeszcze? Poniżej znajdują się informacje dotyczące aromatycznych świątecznych przypraw.

  • Rusza kampania "Nie serwuj sobie choroby"

    Rusza kampania "Nie serwuj sobie choroby"

    Pod hasłem "Nie serwuj sobie choroby" rusza kampania, której celem jest zwrócenie uwagi na problem otyłości i wynikających z niej konsekwencji. Statystyki mówią, że co trzeci dorosły i co piąte dziecko w Polsce ma nadwagę lub jest otyłe.

  • Epidemia otyłości – wyzwanie dla Polski

    Epidemia otyłości – wyzwanie dla Polski

    Z inicjatywy marszałka Stanisława Karczewskiego w Senacie 3 grudnia dyskutowano o tym, jak diagnozować i leczyć otyłość. Wskazywano m.in. na potrzebę opracowania standardów organizacyjnych opieki nad chorymi z otyłością olbrzymią, przygotowania wytycznych i zaleceń postępowania diagnostyczno-terapeutycznego oraz ustalenia świadczeń gwarantowanych.

  • Podatek zmniejsza spożycie napojów słodzonych

    Podatek zmniejsza spożycie napojów słodzonych

    Podatek na napoje słodzone istotnie zmniejsza ich konsumpcję – to wniosek z najnowszych badań ekonomicznych.

  • Szybki wzrost BMI we wczesnym dzieciństwie a ryzyko trwałej otyłości

    Szybki wzrost BMI we wczesnym dzieciństwie a ryzyko trwałej otyłości

    W internetowej edycji czasopisma "The New England Journal of Medicine" (NEJM) opublikowano próbę wyjaśnienia czy podatność na rozwój trwałej otyłości występuje u dzieci w określonym wieku.

  • Uwaga na suplementy z zielonej herbaty

    Uwaga na suplementy z zielonej herbaty

    Reklamowane są jako remedium na wiele dolegliwości. Ale niektórym mogą bardzo zaszkodzić. Boleśnie przekonał się o tym pewien Amerykanin, którego uratowało przeszczepienie wątroby.

458 artykułów - strona 1 z 23

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Na co choruje system ochrony zdrowia

  • Pięć minut dla pacjenta
    Lekarze rodzinni mają na zbadanie jednego pacjenta średnio po kilka minut. Taka sytuacja rodzi frustracje po obu stronach – wśród chorych, bo chcieliby więcej uwagi, oraz wśród lekarzy, bo nie mogą jej pacjentom poświęcić.
  • Dlaczego pacjenci muszą czekać w kolejkach?
    Narodowy Fundusz Zdrowia wydaje rocznie na leczenie pacjentów ponad 60 mld zł. Ale ani te pieniądze, ani rozwiązania wprowadzane przez Ministerstwo Zdrowia – tzw. pakiet onkologiczny i pakiet kolejkowy – nie zmienią sytuacji. Dlaczego?