×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Aktualności

  • Żywieniowe podejście do otyłości

    Żywieniowe podejście do otyłości

    W najbliższą niedzielę (24.10) Światowy Dzień Zwalczania Otyłości. Z tej okazji dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec opracowała zalecenia wizualizowane w formie talerza żywieniowego, czyli zgodnie z najnowszymi wytycznymi IŻŻ i WHO.

  • Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

    Baza zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku we współpracy z Narodowym Instytutem Kardiologii kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie (NIKard) opracowali bazę zawartości steroli roślinnych w produktach spożywczych i potrawach.

  • 
Szkolą wuefistów, by mogli zadbać o uczniów

    Szkolą wuefistów, by mogli zadbać o uczniów

    Nie chodzi jedynie o to, że dziecko zaokrągliło się w czasie nauki zdalnej. Często nie wiemy, jakie jest podłoże takiego stanu. I dlatego ważna jest współpraca wuefisty z lekarzami – o szkoleniach dla nauczycieli wychowania fizycznego i edukacji wczesnoszkolnej z Dolnego Śląska i Opolszczyzny opowiada dr Ireneusz Cichy, prorektor ds. organizacyjnych i współpracy z otoczeniem wrocławskiej AWF.

  • Popularny niskokaloryczny środek słodzący może nasilać apetyt

    Popularny niskokaloryczny środek słodzący może nasilać apetyt

    Według nowego badania, sukraloza - jeden z niskokalorycznych środków słodzących może nasilać chęć jedzenia u kobiet oraz u osób otyłych. Jej stosowanie może więc niektórym szkodzić, zamiast pomagać - wynika z artykułu, który publikuje JAMA Network Open.

  • MZ: 67% nastolatków spożywa napoje energetyzujące, w tym 16% dość często

    MZ: 67% nastolatków spożywa napoje energetyzujące, w tym 16% dość często

    Wiceminister zdrowia Waldemar Kraska odpowiadał w czwartek w Sejmie na pytania posłów PiS Jarosława Gonciarza i Jerzego Bieleckiego na temat dostępności i spożywania napojów energetycznych dzieci i młodzieży.

  • Otyłość zaczyna się od głowy

    Otyłość zaczyna się od głowy

    Fala otyłości przybiera na sile – dzisiaj 25%, a według prognoz NFZ za 4 lata już 30% społeczeństwa będzie otyła. Otyłość można śmiało uznać za chorobę, której rozwój jest ściśle powiązany z globalnym rozwojem cywilizacyjnym. Jednocześnie wzrasta świadomość i wiedza na temat samej choroby i jej konsekwencji zdrowotnych.

  • Jak postępować z niejadkiem?

    Jak postępować z niejadkiem?

    Naukowcy z Australii ustalili, co wpływa na preferencje żywieniowe dzieci poniżej 10. roku życia i jakie są najlepsze oraz najgorsze sposoby, aby zachęcić je do zróżnicowanego jedzenia. Swoje wnioski opublikowali na łamach pisma „International Journal of Environmental Research and Public Health”.

  • Dieta z dużą ilością warzyw i owoców skuteczna w profilaktyce wielu chorób

    Dieta z dużą ilością warzyw i owoców skuteczna w profilaktyce wielu chorób

    W kwietniu 2021 roku w „Circulation” ukazała się analiza danych 2 dużych badań epidemiologicznych. Do badania włączono wyłącznie osoby, u których na początku obserwacji nie stwierdzono cukrzycy, nowotworów ani chorób układu sercowo-naczyniowego.

  • SUM - zajęcia na fantomach żywieniowych

    SUM - zajęcia na fantomach żywieniowych

    Zajęcia z zakresu żywienia medycznego na fantomach żywieniowych zorganizuje w rozpoczynającym się z początkiem października nowym roku akademickim Śląski Uniwersytetu Medyczny w Katowicach.

  • Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Zdrowszy układ supermarketu poprawia wybory żywieniowe klientów

    Usuwanie słodyczy i innych niezdrowych produktów z kas i końcowych odcinków pobliskich alejek oraz umieszczanie owoców i warzyw w pobliżu wejść do sklepów skłania klientów do dokonywania zdrowszych zakupów żywności - informuje pismo "PLOS Medicine".

  • "Zjawisko bulimii powoli narasta"

    "Zjawisko bulimii powoli narasta"

    Osoba, która ma bulimię, bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z którą ciężko jest poradzić sobie samemu – mówi psychiatra Michał Feldman.

  • Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Konsekwencje otyłości – nie wszystkie widoczne gołym okiem

    Z raportu Fundacji Republikańskiej ”Otyłość epidemią XXI wieku” wynika, że koszty bezpośrednie otyłości (świadczenia zdrowotne i koszty leków, stosowanych głównie w terapii powikłań otyłości, a także programy profilaktyczne) stanowią około 5 mld złotych rocznie. Koszty pośrednie, choć trudne do oszacowania (wynikające z absencji w pracy, utraconych podatków lub dochodów), wynoszą około 10 mld zł rocznie.

  • Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych

    Pandemia przyniosła zmianę nawyków żywieniowych

    Polacy dostrzegają już co prawda związek między tym co jedzą, a tym, jak się czują. Natomiast wciąż trudno im przełożyć tę wiedzę na praktykę – zauważa dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, współzałożycielka fundacji Kobiety bez diety.

  • Big data w walce z otyłością dzieci

    Big data w walce z otyłością dzieci

    Innowacyjny projekt nauki obywatelskiej pokazał, w jaki sposób duże zbiory danych mogą pomóc w opracowaniu i wdrożeniu strategii walki z otyłością wśród dzieci.

  • "Otyłość odcina nam kartki z kalendarza"

    "Otyłość odcina nam kartki z kalendarza"

    Na otyłość cierpi już co czwarty Polak, ale tylko 80% osób ma świadomość, że otyłość to choroba. Od lat w Polsce i na świecie panuje przekonanie, że otyłość to defekt natury estetycznej, a osoby z otyłością są same sobie winne.

  • Metabolizm bez zmian od 20. do 60. roku życia

    Metabolizm bez zmian od 20. do 60. roku życia

    Metabolizmu nie można winić za większą skłonność do tycia, jest on na tym samym poziomie od 20. do 60. roku życia. A spowalnia dopiero, gdy zaczynamy się starzeć – wynika z najnowszych badań opublikowanych przez „Science".

  • Tłusta dieta może szkodzić sercu za sprawą jelitowych bakterii

    Tłusta dieta może szkodzić sercu za sprawą jelitowych bakterii

    Według nowych badań na zwierzętach zbyt dużo tłuszczu zaburza pracę komórek w jelicie, co prowadzi do rozwoju niekorzystnych bakterii. One z kolei wydzielają związek, który uszkadza naczynia krwionośne.

  • Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

    Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

    Największe z dotychczas przeprowadzonych badań nie wykazało związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem kawy a arytmią – informuje pismo „JAMA Internal Medicine”.

  • "Musimy patrzeć na żywienie bardzo szeroko"

    "Musimy patrzeć na żywienie bardzo szeroko"

    Żywienie w szpitalach powinno być pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb indywidualnych pacjenta. Prawidłowe żywienie ma ogromne znaczenie w procesie zdrowienia – wskazują specjaliści.

  • Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

    Jedzenie orzechów przez ciężarne rozwija mózg dziecka

    Dzieci, których matki spożywały większą ilość orzechów w pierwszych trzech miesiącach ciąży, wykazują wyższy poziom funkcji poznawczych – odkryli hiszpańscy naukowcy.

622 artykuły - strona 1 z 32

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Covid - aktualne dane
Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 12 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Wyjątkowe sytuacje. Towarzyszenie osobie chorej na COVID-19
    Czy szpital może odmówić zgody na towarzyszenie hospitalizowanemu dziecku? Jak uzyskać zgodę na towarzyszenie osobie, która umiera w szpitalu z powodu COVID-19?
    Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.
  • Wyjątkowe sytuacje. Kiedy chorujesz na COVID-19
    Czy chory na COVID-19 może wyjść ze szpitala na własne żądanie? Jak zapewnić sobie prawo do niezastosowania intubacji. Na pytania dotyczące pobytu w szpitalu podczas pandemii koronawirusa odpowiada Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Łukasz Chmielowiec.