×
COVID-19: wiarygodne źródło wiedzy

Szanowni Państwo,

Medycyna Praktyczna wykorzystuje w swoich serwisach pliki cookies i inne pokrewne technologie. Używamy cookies w celu dostosowania naszych serwisów do Państwa potrzeb oraz do celów analitycznych i marketingowych. Korzystamy z cookies własnych oraz innych podmiotów – naszych partnerów biznesowych.

Ustawienia dotyczące cookies mogą Państwo zmienić samodzielnie, modyfikując ustawienia przeglądarki internetowej. Informacje dotyczące zmiany ustawień oraz szczegóły dotyczące wykorzystania wspomnianych technologii zawarte są w naszej Polityce Prywatności.

Korzystając z naszych serwisów bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie plików cookies i podobnych technologii, opisanych w Polityce Prywatności.

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Aktualności

  • Kres fragmentarycznej opieki

    Kres fragmentarycznej opieki

    Wprowadzenie podatku cukrowego będzie równoznaczne z początkiem opieki koordynowanej dla osób chorujących na otyłość olbrzymią – deklaruje Adam Niedzielski, prezes NFZ. Eksperci Uczelni Łazarskiego wspólnie z klinicystami przygotowali założenia programu KOS-BAR. Według zapowiedzi płatnika, mógłby on być wdrożony w przyszłym roku.

  • Kolana lubią ruch

    Kolana lubią ruch

    Aktywność fizyczna jest ważna dla naszego narządu ruchu, czyli dla układu mięśniowego zawieszonego na układzie kostno-stawowym, w tym dla największego z naszych stawów: stawu kolanowego! Co lubią, a czego nie lubią kolana? Dlaczego warto o nie dbać? Jakie formy aktywności są polecane? Oto porady ortopedów.

  • Cukier powinien być zakazany

    Cukier powinien być zakazany

    Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

  • Niektóre aminokwasy utrudniają chudnięcie

    Niektóre aminokwasy utrudniają chudnięcie

    Zmniejszając w diecie myszy zawartość dwóch aminokwasów - treoniny i tryptofanu - naukowcy spowodowali, że zwierzęta wydajniej spalały kalorie, przez co chudły bez wysiłku, ale też bez ubytku masy mięśniowej. Odkrycie to może być ważnym krokiem w opracowywaniu nowych metod walki z otyłością.

  • Dieta mieszkańców południowej Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna

    Dieta mieszkańców południowej Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna

    Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny - wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).

  • Szpitale od kuchni

    Szpitale od kuchni

    W październiku 2019 roku Sieć Obywatelska Watchdog Polska zapytała wszystkie szpitale, jak karmią pacjentów. Przedstawiamy raport z analizy odpowiedzi, które przesłały szpitale.

  • Dzięki wypożyczalniom rowerów coraz więcej osób jeździ do pracy jednośladami

    Dzięki wypożyczalniom rowerów coraz więcej osób jeździ do pracy jednośladami

    W miastach, w których działają automatyczne stacje wypożyczania rowerów, wzrasta liczba osób dojeżdżających do pracy na rowerze - wynika z badania naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Wyniki dotyczą sytuacji sprzed wybuchu pandemii COVID-19.

  • Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

    Dieta bogata w nabiał zmniejsza ryzyko cukrzycy i nadciśnienia

    Spożywanie co najmniej dwóch porcji nabiału dziennie wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy i nadciśnienia tętniczego - wykazało duże międzynarodowe badanie opisane na łamach „BMJ Open Diabetes Research & Care”.

  • 85 proc. dorosłych Polaków chce zwiększyć aktywność fizyczną po epidemii

    85 proc. dorosłych Polaków chce zwiększyć aktywność fizyczną po epidemii

    Aż 85 proc. dorosłych Polaków planuje więcej ćwiczyć po zakończeniu pandemii - wynika z najnowszego sondażu na ten temat, zrealizowanego przez Kantar.

  • Zdrowe śniadanie kobiety w ciąży nie tylko od święta

    Zdrowe śniadanie kobiety w ciąży nie tylko od święta

    Sposób odżywiania kobiety w ciąży ma duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu i zdrowia dziecka w ciągu całego życia. Poznaj wskazówki przygotowane w ramach programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dotyczące potrzeb żywieniowych kobiet w ciąży.

  • Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

    Czy Polacy wiedzą, jak postępować z żywnością w dobie pandemii COVID-19?

    Według oficjalnego stanowiska FDA, obecnie nie ma dowodów na powiązanie żywności lub opakowań żywności z przenoszeniem COVID-19. Jednak jak już wiemy, wirus SARS-CoV-2 bytuje przez określony czas na powierzchniach, na które dostanie się w wyniku kontaktu osoby zarażonej z danym przedmiotem. Takim przedmiotem może być również żywność i jej opakowania.

  • Skuteczniejsze ćwiczenia na bóle kręgosłupa

    Skuteczniejsze ćwiczenia na bóle kręgosłupa

    Nowy program ćwiczeń stabilizujących kręgosłup lędźwiowy daje trwalsze rezultaty niż dotychczas stosowane metody - poinformowali litewscy naukowcy z Politechniki w Kownie.

  • Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu korzystne dla serca

    Jedzenie tofu i innych pokarmów zawierających większe ilości izoflawonoidów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca, szczególnie u młodszych kobiet i tych, które po menopauzie nie przyjmują hormonów – informuje „Circulation”.

  • Polacy faszerują się suplementami diety

    Polacy faszerują się suplementami diety

    Rynek suplementów diety w Polsce był wart w 2017 r. 4,4 mld PLN, a wartość ta dynamicznie rośnie. Choć prawie połowa (48 proc.) Polaków spożywa je regularnie, tylko 27 proc. potrafi je poprawnie zdefiniować.

  • Chirurgia jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości olbrzymiej

    Chirurgia jedyną skuteczną metodą leczenia otyłości olbrzymiej

    Jedynym skutecznym sposobem leczenia otyłości przekraczającej 35-40 punktów w skali BMI są różnego typu operacje bariatryczne, polegające na zmniejszeniu objętości żołądka – przekonują specjaliści.

  • Programowanie zdrowia, czyli wpływ prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dniach życia na zdrowie teraz i w przyszłości

    Programowanie zdrowia, czyli wpływ prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dniach życia na zdrowie teraz i w przyszłości

    Każda mama marzy o tym, aby jej dziecko było zdrowe i odniosło w życiu sukces. W tym celu wiele z nich szuka sposobu, by niejako zaprogramować przyszłość swojego dziecka. Czy jest to możliwe? Okazuje się, przynajmniej jeśli chodzi o wymiar zdrowotny, że tak: dzięki prawidłowemu żywieniu możemy pomóc w zaprogramowaniu zdrowia naszego dziecka teraz i w jego dorosłości. Jak tego dokonać?

  • Meksyk na naszych ulicach

    Meksyk na naszych ulicach

    Na szczęście nie chodzi mi o strzelaniny ale o… przechodniów. Szczecińscy nastolatkowie wyglądają jak ich meksykańscy rówieśnicy – są grubi i zawsze mają przy sobie colę i czipsy. Mają też podobne problemy ze stawami („rozpoznanie uliczne”). Wyglądają gorzej niż ich rodzice czy dziadkowie. Po prostu Meksyk.

  • Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

    Opłata prozdrowotna impulsem do zmiany nawyków żywieniowych

    Opłatę cukrową należy postrzegać w wymiarze celów zdrowia publicznego, a nie fiskalnym. Naszym wspólnym sukcesem będzie systematycznie zmniejszanie się wpływów z tego tytułu – mówi dr Małgorzata Gałązka-Sobotka, dyrektor Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia na Uczelni Łazarskiego.

  • Szumowski: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ

    Szumowski: pieniądze z opłaty cukrowej trafią do NFZ

    Pieniądze z opłaty cukrowej trafią do Narodowego Funduszu Zdrowia i będą przeznaczone na skutki chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, a także na onkologię - zapewnił w czwartek minister zdrowia Łukasz Szumowski.

  • Cukier, zdrowie i polityka

    Cukier, zdrowie i polityka

    Projekt ustawy wprowadzającej podatek cukrowy popierają eksperci w dziedzinie zdrowia publicznego i WHO – przekonywał w środę w Sejmie wiceminister zdrowia Janusz Cieszyński. Posłowie podczas pierwszego czytania projektu ustawy o promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów mieli jednak długą listę pytań i wątpliwości.

548 artykułów - strona 1 z 28

Zachorowania w Polsce - aktualne dane

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Poradnik świadomego pacjenta

  • Jak pojechać do sanatorium?
    Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można wybrać sobie miejsce, do którego chce się jechać i termin wyjazdu? Czy można skorzystać z sanatorium bez zakwaterowania?
  • Jak długo ważna jest recepta w 2020?
    Pacjent, który otrzymał receptę od lekarza, musi pamiętać, że nie jest ważna bezterminowo. Każda recepta ma ściśle określony czas, w którym można ją zrealizować. Dotyczy to zarówno recepty w formie „papierowej”, jak i tzw. e-recepty.