24 października – Światowy Dzień Otyłości
Szacuje się, że w Polsce już 64% mężczyzn ma nadmierną masę ciała. W najbliższych dekadach epidemia otyłości będzie narastać w całej Europie, w tym także w Polsce.
Szacuje się, że w Polsce już 64% mężczyzn ma nadmierną masę ciała. W najbliższych dekadach epidemia otyłości będzie narastać w całej Europie, w tym także w Polsce.
W ostatnim tygodniu dużo mówiło się na temat podatku od cukru. Taki podatek miałby być nakładany na producentów żywności, którzy dodają do swoich produktów nadmierne ilości cukru. Pieniądze z tak uzyskanego podatku można by przeznaczyć na finansowanie leczenia pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Do 2015 roku na świecie będzie blisko 270 milinów dzieci z nadwagą, w tym 91 milionów dotkniętych ciężką otyłością. Wiele z nich zachoruje na cukrzycę, choroby serca i inne poważne zaburzenia metaboliczne.
Spożywanie kofeiny ma związek z mniejszym ryzykiem rozwoju demencji i innych zaburzeń poznawczych u kobiet - wynika z badań opublikowanych na łamach "The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences".
Eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia opracowali specjalną aplikację mobilną, która odpowie m.in. na pytania, czy posiłek, który zjedliśmy, był odpowiednio zbilansowany i czy w codziennej diecie nie spożywamy zbyt wiele soli, cukru bądź tłuszczu. Jak zapewniają twórcy Asystenta Zdrowego Żywienia, narzędzie to ułatwi zdrowsze odżywianie.
O tym, jak ważna dla funkcjonowania organizmu jest prawidłowa i zbilansowana dieta, dyskutowano podczas konferencji „Żywieniowe i środowiskowe uwarunkowania zdrowia”, która odbyła się 26 września w Centrum Dydaktyczno-Kongresowym Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum w Krakowie.
W badaniach sponsorowanych przez producentów sztucznych słodzików 17-krotnie częściej uzyskuje się wyniki świadczące o korzystnym wpływie tych substancji na masę ciała i zdrowie - wynika z analizy 31 badań, którą publikuje pismo “PLOS ONE”.
Skuteczna walka z otyłością jest możliwa, wykazał to 12-tygodniowy program redukcji masy ciała przeprowadzony w 42 przychodniach i szpitalach – powiedział dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie prof. Mirosław Jarosz.
„Nie można dłużej obwiniać swoich genów. Nasze badanie pokazuje, że zmiana diety i zwiększenie aktywności fizycznej prowadzi do ubytku masy ciała niezależnie od urody genetycznej” – podkreśla prof. John Mathers z Uniwersytetu w Newcastle.
Trzynastoletnia Julia waży sto kilogramów. Dwunastoletni Kuba – niewiele mniej, a jego sześcioletnia siostra też ma problem z otyłością. Widzowie telewizyjnej Dwójki od dwóch tygodni mogą oglądać pierwszy w telewizji publicznej prozdrowotny program „Kochanie, ratujmy nasze dzieci!”. I uczyć się na błędach, popełnianych przez innych.
W centrali NIK odbyło się spotkanie ekspertów, którzy dyskutowali o tym, jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne, w tym unijne, przeznaczone na programy żywieniowe, z trwałym pożytkiem dla zdrowia dzieci.
Drożdżówki to przekąska, którą uczniowie najchętniej kupują w drodze do lub ze szkoły - wynika z badań. Słodkie bułki są wybierane dwukrotnie częściej niż owoce i dziesięciokrotnie częściej niż warzywa pakowane jako przekąski.
Stowarzyszenie Pacjentów Bariatrycznych CHLO zaprasza 11 września na „Piknik ze Zdrowiem na Kolnej”. W godz. 11.00–17.00 na terenie Krakowskiego Klubu Kajakowego KOLNA będzie można bezpłatnie wykonać pomiary swojej tkanki tłuszczowej, sprawdzić współczynnik masy ciała oraz poddać się badaniom. Nie zabraknie też okazji do ruchu.
Ludzie skarżą się Rzecznikowi na jedzenie w szpitalach: jest niedobre, jest go czasem za mało, chorzy dostają je trzy razy dziennie, a nie pięć razy. Obiady są zimne, a plastikowymi sztućcami nie każdy chory może się posługiwać.
W listopadzie ubiegłego roku, z inspiracji Fundacji „My Pacjenci”, powstała inicjatywa społeczna „Głodni Zmian”. Do końca lipca zebrała ponad 10 tys. podpisów po wnioskiem do ministra zdrowia, aby porady dietetyków dla ciężarnych oraz rodziców dzieci do lat 5 były finansowane przez NFZ.
Sztandarowa drożdżówka powraca, ale chcemy, by sprostała nie tylko wymaganiom zdrowotnym, ale również by smakowała dzieciom. Dlatego dajemy wszystkim czas na przygotowanie się do nowych przepisów - mówi w wywiadzie dla "Dziennika Gazety Prawnej" Marek Posobkiewicz, główny inspektor sanitarny.
Polacy nie czytają etykiet umieszczanych na produktach spożywczych - wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Instytut prowadzi projekt Zachowaj Równowagę, który ma zwiększyć świadomość społeczeństwa w dziedzinie zdrowego odżywiania.
Mała wydolność fizyczna jest drugim co do ważności czynnikiem ryzyka przedwczesnego zgonu – wykazało badanie, które publikuje czasopismo „European Journal of Preventive Cardiology”. Na pierwszym miejscu znalazło się palenie tytoniu.
Słodziki zawierają wprawdzie dużo mniej kalorii niż cukry pochodzenia naturalnego, jednak nie należy ich polecać osobom otyłym, ponieważ mogą zaburzać metabolizm glukozy w organizmie, co w konsekwencji prowadzi do jej nietolerancji oraz rozwoju cukrzycy typu 2 - dowodzą naukowcy z Kanady.
W sklepikach szkolnych nie będzie można sprzedawać pieczywa produkowanego z ciasta głęboko zamrożonego; dotyczyć to będzie także pieczywa cukierniczego i półcukierniczego - wynika z nowej wersji rozporządzenia ws. produktów, jakie dzieci mogą kupić lub zjeść w szkole.
Rodzice otyłych dzieci próbują uzasadniać ich stan chorobą tarczycy, opierając się na źródłach internetowych. - To jest już prawie plaga w poradniach endokrynologicznych dla dzieci - mówi prof. Ewa Małecka-Tendera, pediatra i endokrynolog z Górnośląskiego Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach-Ligocie.
TVP 2 przygotowuje polską wersję brytyjskiego programu BBC „Honey, We're Killing the Kids”, w którym eksperci zdrowego żywienia i aktywności fizycznej pomagają wybranym rodzinom wprowadzać właściwe nawyki żywieniowe.
Ponad 1/4 Polaków cierpi na otyłość. W ciągu ostatnich 2 lat odsetek osób, które mają problem z nadwagą powiększył się.
Spożywanie warzyw i owoców sprawia, że czujemy się szczęśliwsi - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Public Health".
Uzyskane obiektywne mierniki masy ciała BMI (według aktualnych norm WHO) wskazują, że w porównaniu z 2009 r. waga ciała dorosłego mieszkańca Polski niestety rośnie i coraz częściej występuje problem nadwagi i otyłości. Zbyt dużą masę ciała w 2014 r. miała już co druga dorosła osoba. Relatywnie częściej problemy z nadmierną masą ciała wystąpiły wśród mężczyzn.
Dwa tygodnie temu organizacja społeczna „Głodni Zmian” zwróciła się do Ministra Zdrowia o zakwalifikowanie porad dietetycznych dla kobiet w ciąży i rodziców dzieci do piątego roku życia jako świadczenia refundowanego w ramach POZ i AOS.
Od 2017 roku refundowane będą wszystkie 3 typy operacji bariatrycznych wykonywanych w Polsce u pacjentów z otyłością.
W czasopiśmie Proceedings of the National Academy of Sciences ukazała się praca amerykańskich naukowców, którzy opracowali nową metodę dostarczania leku. Za jej pomocą najprawdopodobniej będzie można leczyć otyłość.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków wydała pozytywną opinię na temat urządzenia AspireAssist, stosowanego w celu zmniejszenia masy ciała. Jest to rodzaj zewnętrznej pompy, która pozwala na odprowadzenie części spożytego posiłku bezpośrednio z żołądka na zewnątrz.
Lekarze 4. Wojskowego Szpitala Klinicznego podzielą się swoją wiedzą podczas weekendu, przy okazji rozgrywanego 4. PKO Nocnego Półmaratonu Wrocław. Na stoiskach targów towarzyszących imprezie radą posłużą także dietetycy, edukatorzy zdrowotni i fizjoterapeuci.
Po raz pierwszy w historii Polski jest tak, że Narodowy Program Zdrowia jest obudowany w środki finansowe, dzięki którym można kupować różne programy edukacyjne, prowadzić analizy związane z epidemiologią, z trendami epidemiologicznymi, również badania naukowe są z tym związane. Ale przede wszystkim to także mądre prowadzenie polityki dotyczącej zdrowia w sieci, w mediach społecznościowych – mówi Jarosław Pinkas, wiceminister zdrowia.
Ukazało się badanie, które precyzuje, w jaki sposób dieta z ograniczeniem tłuszczu i bogatotłuszczowa dieta śródziemnomorska wpływają na masę ciała i obwód pasa.
Osoby, które spędzają w samochodzie co najmniej godzinę dziennie, są przeciętnie o 2,3 kg cięższe i o 1,5 cm szersze w pasie niż osoby, które poświęcają na jazdę samochodem tylko 15 minut – zawiadamia „Preventive Medicine”.
Wprawdzie kawa należy do najczęściej spożywanych napojów na świecie, jednak jej wpływ na zdrowie jest nadal przedmiotem licznych dyskusji, a nawet kontrowersji. Składniki kawy korzystnie wpływają na zdrowie, a niekiedy mogą zapobiegać rozwojowi niektórych chorób.
Od roku akademickiego 2016/2017 rozpoczynają się na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku nowe studia podyplomowe z psychodietetyki, które są kierowane do lekarzy, dietetyków, psychologów oraz magistrów zdrowia publicznego.
W szwedzkim Göteborgu rozpoczyna się dziś Europejski Kongres Otyłości. Podczas czterech dni obrad ponad tysiąc uczestników będzie mogło wysłuchać najlepszych specjalistów zajmujących się otyłością.
Wyniki badania opublikowanego na łamach czasopisma Journal of the American Medical Association – JAMA – wskazują, że obecnie umiarkowana nadwaga wiąże się niższym wskaźnikiem ryzyka przedwczesnego zgonu niż występujący w przypadku osób z prawidłową masą ciała oraz osób z niedowagą i otyłością.
Urozmaicone kanapki przygotowywane na bazie różnych rodzajów pieczywa mają być ważnym elementem posiłków spożywanych przez uczniów w ciągu dnia - wynika z uzasadnienia projektu rozporządzenia sklepikowego. Do sklepików szkolnych wróci m.in. kawa.
Wnioski z badania ORISCAV-LUX, czyli dlaczego warto czasem sięgnąć po coś słodkiego.
Naukowcy sugerują, że zwiększenie stężenia witaminy D może być ważnym narzędziem zapobiegania chorobie nowotworowej.
Dieta paleo pomaga schudnąć otyłym kobietom w wieku pomenopauzalnym, poprawia profil kwasów tłuszczowych w ich organizmie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby sercowo-naczyniowe.
Jesteś wege – jesz samą sałatę. Nie jesz mięsa – nie możesz ćwiczyć. Unikasz produktów pochodzenia zwierzęcego – na pewno masz niedobory w diecie. Te mity krążą i utwierdzają wszystkich w przekonaniu, że tylko dieta bogata w mięso gwarantuje zdrowie i siłę.
Osoby spożywające duże ilości żywności typu fast food są narażone na działanie szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych - ftalanów.
Obecnie na świecie mieszka większa liczba osób otyłych niż tych z niedowagą – podsumowują autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie The Lancet.
Dieta śródziemnomorska obecnie uznawana jest za najzdrowszy model żywienia człowieka. Liczne badania naukowe potwierdzają jej korzystny wpływ na zmniejszanie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Mniejszy odsetek zachorowań i zdarzeń sercowych zaobserwowano w populacji basenu Morza Śródziemnego.
Spożywanie produktów bogatych w witaminę C może spowolnić postęp zaćmy – to wnioski z badania opublikowanego w czasopiśmie „Ophthalmology”.
Badania wskazują, że spożywanie małych ilości błonnika pokarmowego, zbyt dużych natomiast ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru powoduje sen płytszy, niesprzyjający regeneracji, któremu towarzyszą częstsze wybudzenia. Z kolei większe spożycie błonnika wpływa na wydłużenie fazy głębokiego snu.
Pierwsze duże badanie, które określa wpływ spożycia jogurtu na ciśnienie krwi.
Wiele dotychczas przeprowadzonych badań klinicznych pokazuje, że dodatek orzechów do diety zmniejsza ryzyko zawału serca, ale wpływ spożycia orzechów lub roślin strączkowych na ryzyko udaru mózgu czy zachorowania na cukrzycę typu 2 nie jest dobrze poznany.
Dorosły człowiek powinien jeść maksymalnie 5 gramów soli dziennie, ale statystyczny Polak spożywa jej ponad dwa razy więcej. Nie dodawajmy soli do potraw, bo zawierają ją już - i to nierzadko w dużych ilościach - produkty spożywcze, które kupujemy, m.in. pieczywo, żółty ser czy wędliny - apelują dietetycy.
Ponad 60% mężczyzn i blisko połowa kobiet w Polsce ma nadwagę lub otyłość. Ten sam problem dotyka co trzeciego chłopca w wieku szkolnym i co piątą dziewczynkę - wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia.
Osoby na diecie wegańskiej powinny zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż produktów bogatych w witaminę B12, witaminę D, wapń, żelazo oraz kwasy z grupy omega-3. Niedobory wymienionych składników odżywczych są bowiem bardzo częste podczas stosowania diety roślinnej.
Polska zajmuje szczytową pozycję pod względem odsetka nastolatek uważających się za zbyt grube; opinie te nie mają pokrycia w rzeczywistym poziomie nadwagi - wynika z raportu opublikowanego we wtorek.
Badania przeprowadzone w Purdue University wskazują na to, że posiłki bogate w białko sycą bardziej i szybciej niż posiłki obfitujące np. w węglowodany i tłuszcze.
Studenci chińskiego uniwersytetu Dalian Minzu stworzyli projekt roweru stacjonarnego, który oszczędza czas i pieniądze, przy okazji spełniając swoją zwyczajną rolę, czyli dbania o sylwetkę i zdrowie użytkownika.
Instytut Żywności i Żywienia zaproponował zmiany w zaleceniach żywieniowych dla Polaków.
Naukowcy z Uniwersytetu Southampton w Wielkiej Brytanii zebrali i przeanalizowali dane z dziewięciu długoterminowych badań, którymi objęto prawie pół miliona mężczyzn i kobiet z sześciu krajów.
Prof. Dan Perlman z Brandeis University w Stanach Zjednoczonych opracował metodę uzyskiwania „mąki” z lekko prażonych ziaren kawy. Może być ona następnie wykorzystana jako składnik żywności, ale także jako suplement diety.
Mimo szczególnego czasu, jakim są Święta, warto zachować racjonalne myślenie w kwestii ilości spożywanych posiłków. O czym pamiętać, aby się nie przejeść? Poniżej znajduje się kilka wskazówek.
Stanowiska towarzystw naukowych nie pomagają w odpowiedzi na to pytanie, a co mówi EBM?
Owoce są zdrowe, taka jest obiegowa opinia, a co na ten temat mówi EBM?
Być może odpowiedź na to pytanie znaleźli wspólnie naukowcy z Wielkiej Brytanii i Japonii.
Po raz pierwszy naukowcy zidentyfikowali dwa warianty genetyczne, które odpowiadają za odmienne u niektórych ludzi reakcje mózgu w odpowiedzi na wysokokaloryczne pokarmy. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia nadwagi i otyłości.
U osób spożywających makaron wzbogacony w ß-glukan zaobserwowano zahamowanie rozwoju niekorzystnych dla zdrowia bakteri oraz zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL.
Istnieją liczne badania wskazujące na to, że dieta bogata w błonnik korzystnie wpływa na zdrowie. Nowe badanie pokazuje jednak bezpośredni związek między spożyciem produktów bogatych w błonnik a produkcją w jelitach krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy zbadali, które owoce i warzywa mogą sprzyjać osiągnięciu oraz utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Wywodzący się ze starochińskiej sztuki walki system ćwiczeń gimnastycznych tai-chi pomaga w przypadku wielu chorób - potwierdzają badania cytowane przez "British Journal of Sports Medicine".
Regularne picie kawy w umiarkowanych ilościach nie powoduje migotania przedsionków – twierdzą szwedzcy specjaliści na łamach pisma „BioMed Central”.
Niewłaściwe nawyki żywieniowe u osób otyłych zwiększają wrażliwość na ból – tak wynika z badania, w którym analizowano zależność pomiędzy dietą i zawartością tłuszczu w organizmie a odczuwaniem bólu.
Wyniki badania opublikowanego we wrześniu w czasopiśmie "British Journal of Nutrition" (BJN) wskazują, że spożycie flawanoli znajdujących sie w kakao poprawia funkcjonowanie układu krążenia i zmniejsza obciążenie serca, które obserwuje sie wraz ze starzeniem.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26 sierpnia 2015 r. reguluje, czym mogą handlować szkolne sklepiki. Przepisy dotyczą również jedzenia dostępnego w stołówkach szkolnych. Konieczność nauki zdrowych nawyków żywieniowych nie podlega dyskusji, ale pytanie, czy jednak w tej kwestii nie poszliśmy za daleko?
Dieta bogata w warzywa, owoce i orzechy nie tylko chroni przed otyłością, ale także przed depresją - informuje pismo "BMC Medicine".
Jedno z najnowszych badań wskazuje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka piersi.
Do Sejmu trafił Narodowy Program Zdrowia do roku 2020, w którym rząd stawia sobie za główny cel uporanie się z problemem otyłości Polaków.
50% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów jest przekonana, że pomimo zakazu od 1 września sprzedaży w sklepikach szkolnych tzw. śmieciowego jedzenia, nadal będzie mogła tam kupić słodzone napoje owocowe i drożdżówki - wynika z ogólnopolskiego badania.
Dodatek ekstraktu z żurawiny do karmy myszy z nowotworem jelita grubego przyczynia się do zmniejszenia zarówno ilości, jak i wielkość guzów. To odkrycie może pomóc nam zrozumieć potencjał terapeutyczny ukryty w tych owocach.
Spożycie trans kwasów tłuszczowych wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, udaru i cukrzycy typu 2.
Największy na świecie producent słodzonych napojów gazowanych podjął współpracę z naukowcami, którzy twierdzą, że przyczyną otyłości nie są niewłaściwe nawyki żywieniowe, ale zbyt mała aktywności fizyczna.
W czasopiśmie International Journal of Epidemiology opublikowano wyniki badania, które wskazują, iż spożycie orzechów ziemnych oraz pozostałych orzechów wiąże się ze zmniejszeniem umieralności ogólnej oraz umieralności z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów czy chorób neurodegeneracyjnych.
Modyfikacja składu naszej diety może mieć istotne znaczenie w prewencji, a nawet terapii depresji u kobiet po menopauzie.
Regularne spożywanie pikantnych potraw może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na raka, choroby niedokrwiennej serca i chorób układu oddechowego.
Osoby w starszym wieku spożywające duże ilości ryb i olei roślinnych są mniej narażone na ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny niż osoby, których dieta uboga jest w te produkty – takie są wnioski z dużego szwedzkiego badania obserwacyjnego.
Niskie stężenie hormonu GLP-1 w ośrodkowym układzie nerwowym myszy prowadzi do spożywania nadmiernej ilości pokarmów, szczególnie tych o wysokiej zawartości tłuszczu – zawiadamia czasopismo „Cell Reports”.
Świadczą o tym wyniki badania polskich naukowców, przedstawione w „Nature Scientific Reports”. Czy nowe badania oznaczają, że jest ona korzystna dla osób walczących z nadwagą?
Do tej pory smak żywności można było sklasyfikować jako słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami, ale z nowego badania wynika, że wśród wymienionych brakuje jeszcze jednego podstawowego smaku, nazwanego oleogustus.
Australijski reżyser postanowił przeprowadzić eksperyment. Przez 60 dni jadł wyłącznie produkty żywnościowe uważane przez większość Amerykanów za zdrową żywność.
W tradycyjnej restauracji zjadamy więcej cholesterolu i soli. Spożywamy o 190 kcal więcej, jeśli decydujemy się zjeść poza domem.
Według najnowszych badań odgrzewanie jedzenia w plastikowych pojemnikach za pomocą mikrofalówki powoduje insulinooporność i podwyższenie ciśnienia krwi. Przedstawiamy kilka rad jak zminimalizować ryzyko.
Tylko jeden otyły mężczyzna na 240 jest w stanie się odchudzić - wynika z najnowszych badań opublikowanych przez „American Journal of Public Health”. W przypadku kobiet jest niewiele lepiej.
Brak aktywności fizycznej zabija pół miliona Europejczyków rocznie i kosztuje Europę 80 mld euro - alarmują eksperci. Według badań aż 18 proc. dorosłych Polaków nie jest wystarczająca aktywnych; brak aktywności jest też dużym problemem wśród polskich nastolatków.
Picie wody zapobiega odwodnieniu, usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierne łaknienie, nawilża skórę, zapobiega wysuszeniu śluzówki... Jednak rekomendowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ilość płynów pije jedynie 41 proc. Polek i 22 proc. Polaków.
Amerykańska agencja ds. żywności i leków (FDA) uznała, że przemysłowe nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są niezdrowe i w ciągu 3 lat muszą zostać wycofane - podał we wtorek internetowy serwis BBC.
Liczba osób mających problem z właściwą masą ciała wzrasta. Z roku na rok liczba osób otyłych zwiększa się w populacji w podobnym tempie jak w USA – apelują lekarze rodzinni. O sposobach walki z tym rosnącym problemem dyskutowali w Karpaczu podczas XV Kongresu Medycyny Rodzinnej.
Zmiana sposobu odżywiania może pomóc zmniejszyć objawy bólowe u osób z cukrzycowym uszkodzeniem nerwów obwodowych - wynika z analizy opublikowanej w piśmie "Nutrition & Diabetes".
Skupianie się na zaletach zdrowych produktów jest bardziej efektywne niż ostrzeganie przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia tych niezdrowych. Zalecenie "proszę nie jeść..." uzyskane od dietetyka czy lekarza na większość z nas nie podziała.
Coraz powszechniejsze staje się stosowanie diety bezglutenowej bez żadnych medycznych wskazań. Ta moda bywa jednak niebezpieczna, jeżeli dotyczy małych dzieci lub młodzieży w wieku pokwitaniowym.
Od września w szkolnych stołówkach i przedszkolach w Słupsku będą przygotowywane potrawy tylko z ekologicznych produktów od lokalnych dostawców. To element programu zdrowego żywienia najmłodszych.
Coraz więcej barów, kawiarni i cukierni zaczyna oferować żywność pod szyldem "bez glutenu". Problem w tym, że nie bardzo wiedzą "z czym to się je" – ostrzegają organizatorzy obchodów Międzynarodowego Dnia Celiaki i targów Gluten Free Expo.
W przygotowywanym przez Ministerstwo Zdrowia Narodowym Programie Zdrowia będzie plan przeciwdziałania nadwadze i otyłości. Największym wyzwaniem jest powstrzymanie tej epidemii wśród najmłodszych - powiedziała w czwartek wiceminister zdrowia Beata Małecka-Libera.
W marcowym czasopiśmie "The American Journal of Gastroenterology" ukazała się praca przedstawiająca pierwsze badanie, które miało na celu znalezienie odpowiedzi na pytanie czy istnieje związek między występowaniem otyłości a zespołem jelita drażliwego.
Na łamach „Annals of Internal Medicine” opublikowano wyniki badania, którego celem była ocena efektów stosowania nieskomplikowanej diety opartej na zwiększonym spożyciu błonnika, w porównaniu z dietą wieloskładnikową rekomendowaną przez American Heart Association, która – choć skuteczna – może być trudna w realizacji.
Zgodnie ze stanowiskiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego terapia behawioralna chorych na cukrzycę powinna uwzględniać zarówno zalecenia dietetyczne, jak i zalecenia dotyczące wysiłku fizycznego, a także zwalczania palenia papierosów.
Chorzy na otyłość i badacze postulują wprowadzenie nowej specjalizacji lekarskiej – obesitologii.
W marcu opublikowano wyniki badań naukowców z Rush University Medical Center, przedstawiające dietę zmniejszającą ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Największe sieci handlowe w Stanach Zjednoczonych znalazły się na celowniku prokuratury z powodu fałszowania informacji o zawartości ziołowych suplementów diety.
W ostatnich latach przestało rosnąć i zaczyna spadać w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze zdrowie – alarmowali w piątek specjaliści podczas konferencji w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.
Dzięki przeprowadzonym na wielką skalę badaniom udało się odkryć ponad 90 nowych regionów genomu (loci) związanych z otyłością – informuje „Nature”.
Wszystkie europejskie placówki gastronomiczne muszą informować od 13 grudnia o obecności w potrawach typowych alergenów, w tym skorupiaków i mięczaków - informuje serwis BBC News/Health.
Przyszłe mamy z Zabrza i okolic od początku przyszłego roku będą mogły skorzystać z kompleksowej opieki dietetycznej w Centrum Zdrowia Kobiety i Dziecka Szpitala Miejskiego w Zabrzu – podała placówka.
Śródziemnomorski model żywienia już od dawna uważany jest za najzdrowszy. Ostatnie badania wskazują dodatkowo, ze dieta śródziemnomorska może spowolnić proces starzenia.
Najbardziej otyli na świecie są Grecy oraz Amerykanie. W Polsce nadmierną masę ciała wykazuje 64% panów i 48% kobiet.
90 proc. zachorowań na nowotwory złośliwe wynika z czynników środowiskowych, dlatego dieta i aktywność fizyczna mają podstawowe znaczenie dla naszego zdrowia - podkreślała Kinga Janik-Koncewicz z Centrum Onkologii w Warszawie na konferencji „Rusz się po zdrowie”.
W najnowszym numerze czasopisma Stroke ukazały się aktualne rekomendacje AHA (American Heart Association) i ASA (American Stroke Association), które w sposób znaczący mogą się przyczynić do ograniczenia ryzyka udaru.
Wyniki badań opublikowane w New England Journal of Medicine dostarczają nowych informacji na temat związku między spożyciem sodu i potasu (oszacowanym na podstawie ich wydalania z moczem) a ciśnieniem krwi, ryzykiem zgonu i wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Rola warzyw i owoców, jaj oraz nasyconych kwasów tłuszczowych w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
W leczeniu otyłości ważniejsza od samej diety jest stała zmiana żywienia, aktywność fizyczna i psychoterapia - powiedziała we wtorek w Sejmie prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Wszystkie kluby poselskie poparły w środę w Sejmie projekt, którego celem jest zakaz sprzedaży w szkołach "śmieciowego jedzenia". Chodzi o takie produkty jak np. chipsy, niektóre ciastka i napoje, w tym napoje energetyzujące, jedzenie typu fast food i instant.
Kurki mają więcej ß-karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją - mówi dr hab. Bożena Muszyńska z Katedry Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.
Osoby, które w młodym lub średnim wieku były otyłe, są bardziej zagrożone demencją w przyszłości – wynika z badań, które publikuje pismo „Postgraduate Medical Journal”.
U otyłych kobiet ze zdiagnozowanym rakiem piersi leczenie inhibitorami aromatazy przynosi gorsze rezultaty – wykazały badania przeprowadzone w Nowej Zelandii.
W ciągu roku poprzedzającego badanie przeprowadzone przez Centrum Badania Opinii Społecznej w dniach 3–9 lipca niemal co trzeci Polak (30%) stosował jakąś dietę, w tym co czwarty (26%) był na jakiejś diecie eliminacyjnej.
– Niszczymy zachowania prozdrowotne, z którymi ci ludzie przyszli do armii – mówi jeden z uczestników debaty o coraz gorszym stanie zdrowia polskich żołnierzy. Jakie metody rozwiązania problemu proponują lekarze?
Co trzecia Polka i co czwarty Polak sięgają po suplementy diety, których zażywanie - poza niektórymi wyjątkami - na ogół nie jest potrzebne dla zachowania zdrowia. To zbędny wydatek – przekonywali we wtorek specjaliści na konferencji prasowej w Warszawie.
Resort finansów analizuje możliwość opodatkowania napojów gazowanych zawierających cukier - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".
Równo rok temu, 4 marca 2013 r., Pani Katarzyna przeszła w Oddziale Klinicznym Chirurgii Endoskopowej, Metabolicznej oraz Nowotworów Tkanek Miękkich Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie zabieg laparoskopowej rękawowej resekcji żołądka.
Ponad 90 proc. Polaków ma niedobory witaminy D, z czym wiąże się wyższe ryzyko m.in. cukrzycy, niektórych nowotworów, depresji – powiedział dr Paweł Płudowski z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Z przebadanych ponad 100 preparatów na odchudzanie aż 20 proc. zawiera substancje niebezpieczne dla zdrowia, m.in. sibutraminę – poinformował we wtorek dr Marcin Zawadzki z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Otyłość może stać się wkrótce groźniejszym czynnikiem ryzyka zachorowania na nowotwory aniżeli palenie papierosów – alarmowali specjaliści podczas sympozjum gastrologów i onkologów w San Francisco (USA).
Aż 49% dziewcząt i 33% chłopców w wieku gimnazjalnym stosuje diety odchudzające - wynika z badań przeprowadzonych w ramach programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".
Czy preparaty odchudzające są bezpieczne? Czy suplementy diety mogą zabić? Gdzie można zbadać toksyczność preparatów odchudzających? Odpowiedzi na te pytania należy szukać w Pracowni Toksykologii Sądowej Katedry Medycyny Sądowej oraz w Katedrze Biologii i Parazytologii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
5 listopada wpłynęła do Krajowego Punktu Centralnego ds. Międzynarodowych Przepisów Zdrowotnych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny informacja z WHO na temat ogniska ostrego niewirusowego zapalenia wątroby (z przypadkami niewydolności tego narządu) w Stanach Zjednoczonych.
Pierwsze śniadanie jest ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci, zarówno fizycznego, jak i umysłowego – przypominają organizatorzy Dnia „Śniadanie Daje Moc”, który w piątek 8 listopada będziemy obchodzić po raz trzeci.
Znany z licznych programów telewizyjnych brytyjski kucharz Jamie Oliver został honorowym członkiem zrzeszającego lekarzy rodzinnych The Royal College of General Practitioners. Doceniono jego walkę z otyłością dzieci – informuje serwis "BBC News".
Dwa ministerstwa: Zdrowia i Sportu, rozważają wprowadzenie obowiązkowych badań dla biegaczy amatorów - pisze "Rzeczpospolita".
Otyłość jest jednym z głównych czynników ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy - mówili eksperci w czwartek na konferencji prasowej w stolicy.
Podnoszenie komfortu życia seniorów poprzez edukację ich opiekunów dotyczącą m.in. znaczenia aktywności ruchowej lub odpowiedniego żywienia - to cel ogólnopolskiej kampanii społecznej "Zdrowi Wiekowi", którą zainaugurowano we wtorek w Warszawie.
Oglądanie w nadmiarze zdjęć potraw może spowodować, że samo jedzenie stanie się mniej przyjemne - ostrzegają naukowcy na łamach magazynu "Journal of Consumer Psychology".
Osoby zaprzeczające związkom pomiędzy otyłością a chorobami nie chcą widzieć tego, co zostało udowodnione już wiele lat temu przez specjalistów od profilaktyki zdrowotnej – mówi Jadwiga Kulikowska, dietetyk kliniczny z Gorzowa Wielkopolskiego i Poznania.
W Polsce brakuje kompleksowej opieki nad chorymi na otyłość – ocenia rzeczniczka praw osób chorych na otyłość Magdalena Gajda. Obok powszechnej – jej zdaniem – dyskryminacji osób z tą chorobą to kolejny problem utrudniający im powrót do normalnego życia.
Pasty do kanapek, sałatki i naleśniki uczyły się przyrządzać przedszkolaki w ramach Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Potomstwo zestresowanych ciężarnych może być bardziej narażone na otyłość i cukrzycę typu 2, zwłaszcza jeśli ma skłonność do radzenia sobie ze stresem w sposób pasywny – wynika z badań, o których informuje serwis EurekAlert.
O tym, dlaczego leczenie dietetyczne otyłych pacjentów nie zawsze jest skuteczne, mówiła podczas IV Zjazdu Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, trwającego od czwartku do soboty w Zawierciu (Śląskie), dietetyk kliniczny doc. Lucyna Ostrowska z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.
Aby uniknąć zatrucia grzybami należy przede wszystkim nauczyć się rozpoznawać gatunki grzybów i umieć odróżnić grzyby jadalne od podobnych do nich grzybów trujących.
Nadwaga i otyłość u mężczyzn grożą problemami z potencją. Są one zarówno efektem powiązanych z otyłością chorób, jak i niezależną przyczyną problemów seksualnych.
Zdrowa dieta dobrze wpływa na nasz zapach i atrakcyjność – w ten m.in. sposób dietetycy chcą przekonywać młodzież szkolną do zdrowego odżywiania się.
Otyłość zbiera w USA większe żniwo niż uważano dotychczas. W ostatnich dekadach przyczyniła się do zgonu blisko 20% białych i czarnych Amerykanów w wieku 40-85 lat – wskazują najnowsze badania, które publikuje pismo "American Journal of Public Health".
28 tys. kobiet w ciąży z całej Polski będzie mogło w najbliższych 3 latach skorzystać z bezpłatnych porad dotyczących prawidłowego żywienia i najkorzystniejszych form aktywności fizycznej.
Skuteczne leczenie chorób nowotworowych w znacznym stopniu zależy od żywienia chorych, a nie tylko od radykalnych metod terapii – podkreślali specjaliści podczas konferencji onkologicznej dla dziennikarzy, która w czwartek rozpoczęła się w Warszawie.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) stworzyła standard dla produktów określanych jako bezglutenowe.
Wykonywanie czynności rytualnych przed spożyciem posiłku wpływa na percepcję smaku i sprawia, że czerpiemy większą przyjemność z konsumpcji - zawiadamia "Psychological Science".
Zamiast mówić dzieciom, aby jadły więcej warzyw i owoców, należy im je pokazywać. Ten prosty zabieg przynosi nieoczekiwane efekty - przekonują naukowcy z Iowa State University (USA).
Regularne ćwiczenia fizyczne, nawet o niewielkim natężeniu, już po pół roku powodują zmiany w aktywności kilku tysięcy genów w komórkach tkanki tłuszczowej – wynika z badań szwedzkich, które publikuje pismo „PLoS Genetics”.
W województwie zachodniopomorskim jest przeszło 9000 punktów gastronomicznych, o 1000 więcej niż w ubiegłym roku. W tym roku przed sezonem letnim skontrolowano blisko 1200 punktów żywnościowo-żywieniowych.
Meksyk wyprzedził Stany Zjednoczone pod względem wskaźnika otyłości mieszkańców - stwierdza opublikowany w środę raport ONZ-towskiej Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
W związku z rosnącą epidemią otyłości w Polsce Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie organizuje dla osób chętnych bezpłatne 12-tygodniowe programy redukcji masy ciała oraz sieć dietetycznych punktów konsultacyjnych.
Czy suplementacja wapnia i witaminy D u starszych kobiet jest korzystna? Nowe badania wskazują że tak, ale dotyczy to przede wszystkim kobiet przyjmujących hormonalną terapię zastępczą.
Picie kawy może być nie tylko przyjemnością, ale przynosić również zauważalne efekty zdrowotne.
Tematyce bariatrycznych metod leczenia otyłości poświęcona będzie V Międzynarodowa Konferencja Sekcji Chirurgii Metabolicznej i Bariatrycznej Towarzystwa Chirurgów Polskich, która w dniach 20-21 maja odbędzie się w Krakowie.
13 maja w Stuttgarcie na VII Konferencji Cities For Children Łódź otrzymała główną nagrodę - European Award of Excellance "Miasto dla dzieci" 2013. Tematem przedsięwzięć ocenianych w tym roku były działania w zakresie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dzieci i młodzieży. Łódzki, zwycięski projekt nosi nazwę "Zainwestuj w zdrowie".
Dieta śródziemnomorska z dodatkiem oliwy z oliwek lub mieszanki orzechów może obniżyć ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych aż o 30%.
Rozszerza się rynek żywności ekologicznej (organicznej), produkowanej bez zastosowania środków chemicznych, pestycydów i herbicydów, antybiotyków, hormonu wzrostu, naświetlania i metod inżynierii genetycznej.
Zmodyfikowane genetycznie myszy, badane w jednym z nowych laboratoriów Centrum Neurobiologii Instytutu Biologii Doświadczalnej Nenckiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie, już wkrótce pomogą naukowcom lepiej zrozumieć mechanizmy odpowiedzialne za zaburzenia czynności metabolicznych prowadzące do otyłości.
Na stopniach schodów katowickiego ronda pojawiły się naklejki informujące o kaloriach spalanych podczas wchodzenia, a naukowcy zaprosili na wspólny spacer. Tak 22 kwietnia rozpoczęła się akcja IDĘ, NIE JADĘ, która ma zachęcić do częstszego poruszania się po mieście na piechotę.
Jak wynika z badań Sponsoring Monitor 2012/2013 firmy ARC Rynek i Opinia, odsetek Polaków uprawiających sport utrzymuje się na poziomie ok. 30%. To nadal dwukrotnie mniej niż w Skandynawii czy Europie Zachodniej.
40,97% polskich internautów korzysta z portali poświęconych zdrowiu i medycynie – wynika z analizy przygotowanej przez Gemiusa za styczeń br.
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego przygotowuje się do realizacji regionalnego programu, którego cel to walka z nadwagą i otyłością u dzieci i młodzieży.
Przedstawiciele środowiska medycznego oraz środowiska pacjentów zwrócili się do ministra zdrowia z prośbą o przywrócenie przepisów dotyczących powołania zespołów żywieniowych w szpitalach.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej zaprasza na największą bezglutenową imprezę w Polsce - VIII Międzynarodowy Dzień Celiakii i targi żywności bezglutenowej Gluten Free EXPO 2013.
Środowiska medyczne zajmujące się leczeniem żywieniowym oraz pacjenci zaapelowali do ministra zdrowia o wprowadzenie obowiązku powoływania w szpitalach Zespołów Żywieniowych. Ustalałyby one dietę dla każdego chorego i zwiększały przez to skuteczność leczenia.
"Czy Polska jest gotowa na zdrową starość?" - to tytuł konferencji, która odbyła się wczoraj w Sejmie. Spotkanie było poświęcone tematyce zdrowego i bezpiecznego starzenia się w kontekście zmian demograficznych i nowych wyzwań gospodarczych.
Białe pieczywo, brak warzyw i owoców, tłuste kiełbasy, parówki - tak najczęściej wyglądają dania, jakie Polakom serwują szpitalne kuchnie. - To idealny przykład posiłku, jakiego należy się wystrzegać - mówi dietetyk Joanna Sobczak w artykule na portalu gazeta.pl.
Programy zwalczania salmonelli w Polsce nie przynoszą pożądanych efektów. Odsetek zakażonych stad kur jest wciąż wyższy od poziomu określonego w przepisach unijnych. To zagraża zdrowiu ludzi i ma znaczenie dla pozycji kraju w eksporcie produktów drobiowych - ostrzega Najwyższa Izba Kontroli.
Jak oceniają zaproszeni przez senatorów eksperci, chirurgia bariatryczna jest najskuteczniejszą metodą leczenia otyłości i jej powikłań, m.in. cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Niestety, w Polsce wciąż stosuje się ją zbyt rzadko.
Zaledwie 22% pacjentów z osteoporozą konsultowało z lekarzem swój sposób odżywiania - wynika z badania przeprowadzonego przez Zakład Epidemiologii i Promocji Zdrowia Instytutu Reumatologii w Warszawie.
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zajęło stanowisko w sprawie stosowania niskokalorycznych substancji słodzących.
Techniki uprawy i zbioru ziół oraz ich wykorzystanie w leczeniu będą mogli poznać studenci w ramach nowego kierunku "Zielarstwo i terapie roślinne", który otwiera Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
Chorzy często nie zdają sobie sprawy, że to, co zjedli podczas pobytu w szpitalu, może być niewystarczające lub nawet szkodliwe. Niektórzy przekonują się o tym dopiero po wypisaniu do domu - mówi Maria Kret, przewodnicząca krakowskiego oddziału Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
W styczniowym "Psychosomatic Medicine" ukazała się praca oceniająca związek między poziomem wybranych antyoksydantów a optymizmem.
Operacja bariatryczna nie tylko nie uniemożliwa zajścia w ciążę, ale pozwala na jej bezpieczniejszy przebieg oraz ograniczenie liczby powikłań.
Poradnik w sposób przystępny i praktyczny podaje zasady właściwego żywienia opierające się na nowych normach żywieniowych przygotowanych przez Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka.
Czy picie kawy istotnie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zgonu?
Badacze ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej sprawdzili, czy edukacja prozdrowotna skłania ludzi do ruchu i diety.
Od urodzenia jedzenie jest mocno związane z emocjami, a potem wzmacniamy ten pierwotny przekaz, bo towarzyszy wszystkim ważnym chwilom w życiu - mówi kierownik Zakładu Psychologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach dr Monika Bąk-Sosnowska.
W grudniowym „International Journal of Obesity” ukazała się praca oceniająca ryzyko wystąpienia otyłości w wieku późniejszym u dzieci urodzonych za pomocą cesarskiego cięcia.
Intensywne ćwiczenia sprzyjają powielaniu się komórek macierzystych, które odpowiadają za odnawianie się narządów – wskazują badania polskiego zespołu naukowców pracującego w Polsce i USA.
Polskie Towarzystwo Dietetyki w Warszawie otrzyma 53 000 zł na promowanie inicjatyw dotyczących prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej wśród uczniów szkół podstawowych oraz ich rodziców i opiekunów, a Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie - 219 500 zł na upowszechnianie wiedzy na temat obniżenia zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach spożywczych wśród przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Przewodniczący Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Lekarzy (OZZL) Krzysztof Bukiel po wtorkowej manifestacji pod resortem zdrowia i spotkaniu z wiceministrem Neumannem nie ma złudzeń. Związkowcy szykują się do akcji masowych zwolnień ze szpitali.
We Wrocławiu uroczyście zainaugurowano pierwszy w Polsce program skierowany do pacjentów zagrożonych niedożywieniem. Na realizację trzyletniego projektu, obejmującego profilaktykę, diagnostykę i leczenie niedożywienia u dorosłych mieszkańców Dolnego Śląska marszałek Rafał Jurkowlaniec przeznaczył 700 tysięcy złotych.
Z końcem października 2012 roku w ramach corocznego zjazdu American Public Health Association zaprezentowano wyniki badań wskazujące, że starsze otyłe rodzeństwo może być silnym czynnikiem otyłości u reszty dzieci, zwłaszcza jeśli jest to rodzeństwo tej samej płci.
O faktach i mitach na temat odżywiania i nawadniania organizmu osób z cukrzycą typu 2 mówili uczestnicy warsztatów dla dziennikarzy i diabetyków, zorganizowanych w Warszawie przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków i Europejski Instytut Nawodnienia.
Pierwsze śniadanie jest dla dzieci najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia - przypominają eksperci. 8 listopada w Polsce po raz drugi obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania.
Badania wiążące częściowe ograniczenie ilości przesypianych godzin z ryzykiem otyłości mogą okazać się kluczowe w zapobieganiu przyrostowi masy ciała i ułatwianiu jej spadku.
Właściwe zarządzanie obiektami sportowymi powinno się przejawiać w zakresie oferowania zakupu zdrowej żywności, wprowadzenia zakazu sprzedaży alkoholu i papierosów oraz propagowania aktywnego wypoczynku w różnych grupach wiekowych oraz wśród osób niepełnosprawnych.
Otyłość jest schorzeniem, które zwiększa ryzyko rozwoju wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, np. chorób układu krążenia, nowotworów, chorób przewodu pokarmowego. Szacuje się, że stanowią one 47% całkowitej liczby zachorowań i 60% całkowitej liczby zgonów na całym świecie.
W "Polish Journal of Sports Medicine" ukazała się praca mająca na celu określenie związku pomiędzy umiejętnością bezpiecznego padania i podatnością na urazy podczas upadku.
Kawior z soku malinowego oraz jajko sadzone o smaku kokosa i brzoskwini - to potrawy kuchni molekularnej, które można przyrządzić w nowoczesnym Zakładzie Żywienia Człowieka Wydziału Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.
Dietetycy biją na alarm. Jeszcze 5 lat temu 11-12% dzieci cierpiało na otyłość, obecnie wskaźnik ten wynosi już 18%. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia aż 29% polskich 11-latków ma nadwagę. Obecnie nikt nie kontroluje tego, czy żywność sprzedawana i podawana dzieciom w szkołach zawiera szkodliwe składniki, powodujące nadwagę i otyłość. Mają to zmienić przepisy, nad którymi pracuje Sejm.
Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem… to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na polskim rynku wydawniczym pozycji - „Europejskiej Książce Kucharskiej”. Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł